"Dzień pierwszy":
Krokowy robi co mu się podoba, głównie nic;p. Na zimnym ciężko pali, na ciepłym co po chwila podnosi obroty do około 1200.
komputer wskazuje błąd: 21
"Dzień drugi":
wymieniam kompletny wtrysk z przepustnicą, krokowym itd. Silnik poszarpuje trochę, komputer wskazuje błędy 33 i 13(co to jest czujnik temp. pow. zasysanego?) ale krokowy z nowej przepustnicy chodzi idealnie. W między czasie wymieniam czujnik temperatury.
"Dzień trzeci":
wymieniam kable, kopułke i palec (świece są praktycznie nowe) Silnik dalej szerpie jakoś dziwnie. Przy wyższych obrotach jest ok ale za to zapala się kontrolka od kompa. Czasem ukazuje się objaw jakby zacinania się pedału gazu, tzn. jka delikatnie wciskam gaz obroty zamias wzrastać maleją delikatnie po czym dość gwałtownie zaczynają normalnie rosnąc
"Dzień czwarty":
Drogą logicznego myślenia dochodzę do wniosku że jest źle ustawiony czujnik przepustnicy w nowym 'wtrysku' sprawdzam go zgodnie z instrukcja jaką znalazłem na naszym forum. Według niej czujnik działa poprawnie...idę się przespać z tym wszystkim;p
"Dzień piąty":
Analizując zachowanie się obu "kompletów" wtrysków dochodzę do wniosku że zamontuję z powrotem stary wtrysk
i przełożę do niego niby sprawny krokowy z 'nowej' przepustnicy. Ku mojej radości wszystkie błędy znikają. Silnik pracuje równo, dobrze wkręca się na obroty...mam nawet wrażenie że chodzi lepiej niż zawsze (choć to pewnie efekt placebo;p).
Niestety krokowy w ogóle nie reaguje, jakby nie dostawał żadnej informacji od komputera...zimny silnik (tym bardziej teraz zimą) chodzi jakby chciał a nie mógł...po rozgrzaniu jest wszystko ok ale na zimnym jest może 600 obr. Jak je podkręcę śrubką od krokowego to po rozgrzaniu mam 1300 na wolnych...i tak w kółko...
Proszę o pomoc bo skończyły mi się kompletnie pomysły...
Dzienniki silnika krokowego ;p
- halas89
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 1,9 CTi XU9JA
- Numer Gadu-gadu: 7901001
Re: Dzienniki silnika krokowego ;p
ok. widze że nikt nie ma pomysłu.. dzisiaj zauważyłem że krokowy po włączeniu zapłonu cały czas brzęczy chociaż sie nie wysuwa ani nic...jak sie odchyli przepustnice to przestaje...tak ma być??
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
- Numer Gadu-gadu: 0
czujnik temperatury, a czy sprawdzales tps w obu wtryskach?
- misha84
- Junior
- Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
- Numer Gadu-gadu: 7499780
A rozbierałeś krokowy? Można go rozebrać i przeczyścić styki u mnie to pomogło na jakiś czas.