Odratowany Peugeot 205 XS 1.6
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Re: Odratowany P205 XS 1.6
Gąbka to bardzo dobry pomysł. Sam też tak planuję zrobić. Warto jeszcze łączenia i ostre krawędzie okleić taśmą parcianą. Taką jak ta: http://allegro.pl/item1187153251_tasma_ ... mm25m.html
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko
https://www.facebook.com/205renovation/

- vynalazek
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 72175
Mały OTPara pisze:Dobre torx'y to podstawa. Nawet sie nie bierz za te sruby bez dobrych narzedzi bo tylko obrobisz i bedziesz mial problemy.Z tego co pamietam to rozmiar 22.
Nie istnieje rozmiar 22.
Ale istnieje rozmiar 27 - a kto powie do czego w 205-ce pasuje ?
Nie wiem kto to tak nazwał - to jest taśma izolacyjna tkaninowa i tyle...grzesiek309 pisze:Gąbka to bardzo dobry pomysł. Sam też tak planuję zrobić. Warto jeszcze łączenia i ostre krawędzie okleić taśmą parcianą. Taką jak ta: http://allegro.pl/item1187153251_tasma_ ... mm25m.html
Niemniej jednak, bardzo dobra. (jako taśma izolacyjna)
Panowie !TymczaS pisze:[...] do dzieła, szczotka druciana i WD40 nic nie dały [...]
WD-40 można między bajki wpasować,
to się nadaje tylko do smarowania (i to tylko na góra dwa tygodnie)
Szukajcie konkretnych odrdzewiaczy i stosujcie się do uwag producenta co do stosowania.
Np. Coca-Cola podgrzana do 40-45 stopni działa cuda.
Penetratory CX, Gunk i najlepsze chyba Tectane i Wesco, po upływie 15 minut zadziwiają.
Nie ma tu żadnej reklamy - są to uwagi z praktyki.
Słusznie, imbus ma przeważnie wyższy łeb, więc mamy więcej miejsca na narzędzie,cejot pisze:Dokładnie pięć śrub na klucz TX40. Ja nigdy nie spotkałem oryginalnych imbusów. Za to polecam wymianę śrub z torxów na imbusy o twardości 12.9. Łatwiej jest wtedy przykręcić przednie śruby.
ale 12.9 ? po co aż taka twardość ? wystarczy standard w imbusach, czyli 8.8
vynalazek
Zamiast pisac post pod postem, uzywaj opcji "edytuj"
Moralez
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne...
- TymczaS
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
- Numer Gadu-gadu: 3402152
No...To jutro ciąg dalszy rozgrzebywania środka. Dzisiaj po rozmowie z byłym właścicielem mojego Puga, ( Bratem Osmolova) mam pewne plany co do silnika, ale o tym później ( czyli jak będzie kasa )
:)

- TymczaS
- Uzalezniony
No więc, udało się. Wybebeszyłem środek, do gołej podłogi. To coś co było pod dywanem było w fatalnym stanie, było mokre, miejscami zgniłe więc od razu to wywaliłem. Niestety dywan trochę też jest podgniły ale myślę że to jest do naprawienia. Podłoga w całkiem fajnym stanie, rdza tylko przy mocowaniu fotela, i przy dziurach. Reszta ok. Są 4 dziury , tzn to są oryginalne dziury ale brak im zaślepek i tędy woda dostawała mi się do środka. Myślę że sytuacja jest do opanowania. Teraz czyszczenie nowe gąbki pod dywan i docinanie dywaników bagażnika...będzie dobrze.
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
O co chodzi z tymi dziurami ? Jeszcze nie widzialem 205tki zeby te dziury byly zatkane zaslepkamiTymczaS pisze: Są 4 dziury , tzn to są oryginalne dziury ale brak im zaślepek i tędy woda dostawała mi się do środka. Myślę że sytuacja jest do opanowania. Teraz czyszczenie nowe gąbki pod dywan i docinanie dywaników bagażnika...będzie dobrze.

- TymczaS
- Uzalezniony
Jedna taka duża dziura jest za siedzeniem kierowcy (widać ją na czwartym zdjęciu, tylko jest już przykryta zaślepką, taką metalową ). Zaślepka do tej dziury byłą całkowicie w innym miejscu. Co do tych trzech dziur to nie wiem czy powinny być tam jakiekolwiek zaślepki, ale wydaje mi się że tak. Wiem tyle że tamtędy dostawał wody, Wiec tak czy tak coś z nimi zrobię.
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
TymczaS pisze:Co do tych trzech dziur to nie wiem czy powinny być tam jakiekolwiek zaślepki, ale wydaje mi się że tak.
Powinny byc zaklejone prostokatem z takiego tekturowato wykladzinowego tworzywa.
TymczaS pisze: Wiem tyle że tamtędy dostawał wody, Wiec tak czy tak coś z nimi zrobię.
Musialbys niezle brodzic zeby tamtedy woda wchodzila. Woda pod nogi z przodu dostaje sie spod uszczelki przedniej szyby.
- TymczaS
- Uzalezniony
No 100% tamtędy woda się dostawała, Nie wiem jak ale tak było i jest. Może gdzieś od spodu jest więcej dzur. Zauważyłem też niepokojącą rzecz, Jak staje po jeżdzie to z progu zaraz przy lewym przednim kole kapie woda, i to nawet jak jest sucho. Czym bardziej pochyły teren na którym staję tym bardziej kapie. Czyżbym miał wodę w środku?
- Małysz
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 307 2.0 90HDI; dawniej 205 GT 1.6 i 1.8D
- Numer Gadu-gadu: 4121955
- Login tlen: adamdrozdzu
- Kontakt:
Musisz udrożnić odpływ wody z progu. Na każdym końcu masz zgrubienie w rantach na których podkłada się lewarek. Cienki nożyk i działaj. Dodatkowo z tyłu progu, od dołu chyba jest otwór z zaślepką gumową.
1.8 D http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=3986
GT http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2450
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
Miałem podobnie w GTI, przy hamowaniu woda zaczęła mi chlupac w progu, cienki wkretak i po sprawie, lub nożyk jak pisze Małysz
-
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Dziś zauważyłem że śruby do foteli są klasy 10.9
Te trzy otwory w podłodze możesz zakleić matami głuszącymi. Jeżeli woda tamtędy chlapie to koniecznie sprawdź korki pod samochodem. Jeżeli woda będzie się zbierać w tych profilach to szybko skorodują.
Te trzy otwory w podłodze możesz zakleić matami głuszącymi. Jeżeli woda tamtędy chlapie to koniecznie sprawdź korki pod samochodem. Jeżeli woda będzie się zbierać w tych profilach to szybko skorodują.

- TymczaS
- Uzalezniony
No kwestia wody w progach została ogarnięta. Skorodowane elementy wnętrze wyczyściłem i zabezpieczyłem podkładem antykorozyjnym. Ogarnąłem też kwestię przednich spryskiwaczy, i spalonego silniczka tylnych wycieraczek. Ale pojawił się nowy kłopot. Przy odkręcaniu śruby w przednim lewym kole stało się coś dziwnego, Trzy śruby odkręciły się normalnie poza jedną coś się stało i nie chce się dokręcić ani odkręcić, Jakby gwint szlag trafił. Próbowałem zdjąć to koło ale nie dało rady. Dalej ta śruba trzyma. Mimo że kręci się w obie strony... AA i zamontowałem dodatkowe światło Stopu, fajnie wygląda, no i są to diody więc bezpieczniej dla innych użytkowników drogi.
- TymczaS
- Uzalezniony
W końcu przyszło wytłumienie do mojego auta...przez strajkującą pocztę nie mogłem ruszyć z miejsca ale już ruszyłem, i to całkiem nieźle
auto dostało nowe wytłumienie, wyprane wszystkie fotele, a przede wszystkim czyściutką i pachnącą wykładzinę. Myślałem że udało mi się wyeliminować na dobre ten smrodek z auta ale jednak nie...dzisiaj jak auto postało na słońcu znowu pojawił się ten nieprzyjemny zapach ale jest on już ledwo wyczuwalny. Przy okazji wymieniłem wszystkie śruby z torxów na imbusy z wysokim łbem o twardości 8.8 (standard). Dzisiaj pojawiła się nieprzyjemna sprawa z instalacją gazową. Jak kupiłem Puga to nie miał gazu wbitego w dowód i przegląd miał załatwiany na lewo, no ale ja nie lubię dawać w łapę no a poza tym to kwestia mojego i innych bezpieczeństwa. Bez gazu w dowodzie nie podbiją mi przeglądu. Wiec kolejne urzędowe nieprzyjemności nas czekają z racji tego że gaz założony był w 2007r a ja dopiero 2010 przyjdę po pieczątkę do dowodu...
28 września czeka mnie przegląd który mam nadzieję przejdę bez większych problemów.

28 września czeka mnie przegląd który mam nadzieję przejdę bez większych problemów.
-
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Jeżeli gaz nie był zakładany przez gazowników to będziesz miał problem z jego zalegalizowaniem.