witam wszystkich jestem nowy na forum, ale mam nadzieję, że moja przygoda z 205 trochę potrwa i aktywność na forum też pisze ponieważ mam problem. chciałem sprawdzić czy działa licznik i przez przypadek z samochodu kabel od postojowych podłączyłem do pinu 4 w kostce 7
poszedł dym i zobaczyłem ze się przepaliła ścieżka i teraz mam pytanie jak naprawić tą ścieżke i jak sprawdzić miernikiem elektrycznym czy przechodzi prąd. mam też problem z niektórymi oznaczeniami proszę o pomoc. wiem że dużo było tematów o liczniku, ale każdy samochód ma troszeczkę inny opis kabli. jeszcze mam takie pytanie dlaczego przepaliła się ścieżka masy podłączając napięcie postojówek do 4 pinu w kostce 7?
Witamy na forum.
Na początku zapraszam do tematu "Nowi witają się w tym temacie" w celu opowiedzenia paru słów o sobie.
Jeśli ścieżka ma po prostu przerwę to polecam użycie lakieru przewodzącego prąd do obwodów drukowanych.
Czy pisząc "kostka 7" masz na myśli kostkę 7 pinową?
Skoro było kilka tematów na temat liczników to czemu nie zadałeś pytania w jednym z nich? Poza tym jeśli nie wiesz jak miernikiem sprawdzić czy jest połączenie między dwoma punktami to trochę dziwie się, że samemu zabrałeś się za taką robotę.
wiem jak sprawdzić czy coś przewodzi prąd jak płynie w nim prąd. ale chciałem sprawdzić do jakiego miejsca przewodzony jest prąd, tylko nie wiem jak go podłaczyć do tej ścieżki, wiem ze nie potrafie tego wytłumaczyć ale spróbuję. chce w domu podłączyć prąd do tej ścieżki i sprawdzic do kąd dochodzi ale nie wiem jak to zrobić. tak chodziło mi o 7 pinową kostkę pin 4
a jeśli udałoby mi sie zrobić tą ścierzkę z masą to podając tu na forum numery przewodów pomoglibyście mi podłączyć te zegary? mam zrobioną rozpiskę jakie przewody mam w poszczególnych kostkach. aha i widzę że będzie dla mnie dużym problemem zrobić osobne kierunki, obrotomierz i wskaźnik cieczy chłodzącej bo w biedzie tego nie było. i nie znalazłem przewodu do poziomu paliwa ;/
ścieżka naprawiona co do kabli w liczniku to juz doszedłem co i jak tylko nie wiem jak zrobić osobne kierunki wskaźnik cieczy chłodzącej, obrotomierz. nie wiem jak powyjmować kable z kostek i jak przerobić kostkę 6 pinową na 7 pinową proszę o pomoc
niestety nie mam na tyle pieniędzy poradziłem sobie z kablami zastanawiam sie tylko jak zrobić tą kostke 7 pinową z 6 pinowej. i tak mam dużo satysfakcję, bo poprzekładałem kable i wszystko działa jak należy (oprócz kontrolek i funkcji zawartych w 7 pinowej kostce bo jej nie zrobiłem ;d) tylko nie wiem jak zrobić obrotomierz i wskaźnik cieczy chłodzącej. poszukam jeszzce na forum o obrotomierzu do zegarów xs i silnikiem tu3a, ale jeśli wiecie to się odezwijcie na moje gg lub priv dobrze? bardzo bym prosił. o wskaźnik cieczy się mniej martwie bo z tego co czytałem wystarczy podłączyć kabel do czujnika pod maską (wcześniej kupując ten czujnik znaczy termometr) i podłączyć do odpowiedniego miejsca w liczniku. jeśli się myle to mnie poprawcie byłbym wdzięczny
wiem, ze wszystko jest napisane na tym forum ale czytając to wszystko staje się coraz głupszy juz wiem jak zrobić te kierunki, wystarczy kabel od zegarka i od kierunków z tablicy bezpieczników przelutować w odpowiednie miejsce, ale z tym obrotomierzem i wskaźnikiem cieczy chłodzącej nie potrafię sobie dać rady. posiadam automatyczną cewkę i nie wiem jak podłączyć obrotomierz od XS jaegera. z wskaźnikiem cieczy wystarczy puścić kabel do czujnika i podłaczyć pod zegary? jeszcze mam takie pytanko co oznacza, że kabel np 47a może być w bezpiecznikach, to wtedy trzeba go stamtąd zabrać czy dolutować inny i podłączyć do zegarów?
Jeśli masz kabel 47A podpięty do czujnika, to jego drugi koniec powinieneś odnaleźć w kostce PC1 (obok tablicy bezpieczników). Zatem wystarczy od kostki PC1 (pin nr 5) przeprowadzić dodatkowy przewód do licznika i podłączyć pod pin nr 6 (kostka 10-pinowa) a wskaźnik wychyłkowy temperatury cieczy powinien działać. Można też przeprowadzić nowy kabel od czujnika bezpośrednio do licznika z pominięciem kostki PC1.
dziękuje wam za wskazówki. niestety ale w temacie obrotomierza jestem głupi i nie potrafie sobie z nim poradzić, mam nadzieje że ktoś "kumaty " się odezwie do mnie, bądź w tym temacie i mnie oświeci co do kierunków nie podłączyłem ich bo u mnie jest taka plątanina kabli przy bezpiecznikach ze szkoda gadać wszystko pozostałe działa jak należy z tych rzeczy co nie chodzą są kierunki i obrotomierz
szukałem na tym forum, ale znalazłem tylko do diesla. Mam silnik TU3a (o ile się nie myle to k1g od citroena dokładnie jest) 1.4 i licznik jaegera XS prawdopodobnie z 88 czy 89 roku. licznik był wzięty z silnika gaźnikowego 1.4 tyle że leżaka (XU chyba) to wszystko co wiem na ten temat.
ten link nie chce działać (przynajmniej w tym momencie ) mam jeszcze jedno pytanko. można podłączyć kontrolki liczników pod kierunki? znaczy przeciągnąć od licznika przewody i podłączyć pod kierunek? ułatwiło by mi to bardzo sprawę, bo w tej wiązce kabli dostać się do tej kostki gdzie sa kierunki jest niemożliwe a pociągnąć kabel do kierunku jest dużo łatwiej
nie rozumiem z włącznika awaryjnych. mnie chodzi ze jak daje lewy to żeby na desce lewy migał a nie oba tak jak awaryjne. wydaje mi się , że piszesz ok ale ja nie potrafię tego zrozumieć. tylko ten obrotomierz i kierunki zostały ahh tak nie wiele a jednak denerwuje ;d wiecie moze co się dzieje z tą stronką od 309?
p.s. w licznikach XS wskazówka prędkościomierza i obrotomierza zawsze jest tak wykrzywiona, czy to od temperatury?
Ostatnio zmieniony 02 lis wt, 2010 2:29 pm przez vectra2, łącznie zmieniany 1 raz.