cos z perspektywy prawa wg. Unii -- Kto wie ...?

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
axelus

cos z perspektywy prawa wg. Unii -- Kto wie ...?

Post autor: axelus »

sluchajcie poprostu krotka pilka :

----- chcem przerejestrowac sobie autko na polskie blachy ale smigac w
rZeszy ( tam tez jestem zameldowany , procz tego w polandzie tez ) cos tam czytalem ze Tak nie mozna ( ze tam gdzie sie mieszka to tam musi byc auto zameldowane ) ok , ale czy mozna to jakos ominac np: zakladajac firme w Polsce z terenem dzialania na Europe ---

----- lub ok , czy moge np. ubezpieczyc auto w polandzie ktore jest zameldowane w rZeszy ----

-----nie bede sie pisal o co chodzi -- sami wiecie -- placic szkopom takie pieniadze za utrzymanie -- nie !!!!

-----bede wdzieczny za info , linki moga byc w niemieckim

-----------pozdro :wink:
Awatar użytkownika
misiek22
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: misiek22 »

nie wiem jak jest w Niemczech ale miałem ciotkę we Włoszech i od 13 lat jeździła po Rzymie na polskich blachach z ubezpieczeniem opłacanym w Polsce.
Peugeot 205
1.9GTI
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

misiek22 pisze:nie wiem jak jest w Niemczech ale miałem ciotkę we Włoszech i od 13 lat jeździła po Rzymie na polskich blachach z ubezpieczeniem opłacanym w Polsce.
Co kraj to obyczaj (a raczej przepisy :wink: )
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
axelus

dla przyszlych zainteresowanych -- nie mozna wg. prawa niemieckiego jest to przestepstwo podatkowe za ktore sa Naprawde wysokie kary ---- a ze tak ludzie robia to juz inna sprawa ---- ja pozostaje jednak przy meldunku niemieckim ( mimo tego ze jestem tez zameldowany w Polsce --- dokladnie chodzi tutaj o to gdzie zamieszkujesz a tym bardziej gdzie pracujesz i placisz podatki )

----------pozdro------
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

zarejestrowanie auta na tate, mame, babcie, dziadka, siostre, brata, etc z tylko polskim zameldowaniem powinno zalatwic sprawe... po prostu nie jestes wlascicielem, a glupota jest oplacac ubezpieczenie w innym kraju za auto "pozyczone" =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
axelus

bylo by wszystko ok , lecz przy np trzykrotnej kontroli przez jakikolwiek organ do tego uprawniony w niemczech moga wytoczyc tobie sprawe za uchylanie sie od placenia podatkow , faktem jest ze jest to trudne do udowodnienia ale mozliwe , poniewaz z jakiej to okazji " ma Pan/Pani caly czas pozyczone auto " w przeciagu np 3-4 miesiecy i jest to te same auto hmm------
BubuPN

Post autor: BubuPN »

chyba pewniej jest zarejestrować w Niemczech i śmigać w Polsce niż na odwrót, przynajmniej tak robi większość ludzi przy tego typu kombinacjach jeśli mieszkają w jednym i w drugim kraju
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

Nie wiem jak jest dokładnie z rejestracją, ale OC możesz sobie wykupić gdzie chcesz (czytaj: w Polsce, bo taniej), bo jednak ten smutny kraj już wszedł do UE jakiś czas temu :wink: . Żeby się szkopy nie miały czego czepić możesz wykupić ubezpieczenie w Allianzu :P - ja już drugiego Puga mam u nich ubezpieczonego, bo wychodzi najtaniej przy moich zniżkach.

Pozdro
Piweł
Ex 205 GTi...
axelus

Piweł pisze:ale OC możesz sobie wykupić gdzie chcesz (czytaj: w Polsce, bo taniej), Piweł
--- co do tego to juz sie pytalem , nie mozna wykupic zwanego OC w Polsce , mozna wykupic tzw. ubezpieczenie graniczne , jakies 2500 Pln rocznie tak jest w PZU -- tylko jest jeden problem trzeba je wykupowac miesiecznie , nie daja od razu na caly rok ..... i jak sie mieszka dosc daleko od granicy to jest do dosc uciazliwe -----
Qbis
Junior
Posiadany PUG: 205 1.6 GTI

Post autor: Qbis »

Sprawa dla przedstawia sie tak i wedle prawa ( bynajmniej rok temu tak bylo ):
np. po Polsce mozesz smigac na niemieckich blachach pod warunkiem ze masz obywatelstwo niemieckie.
Jezeli zlapia kogos bez takowego obywatelstwa to kiszka.
Moj kumpel mial obywatelstwo niemieckie i polskie.Ciotka podarowala mu toyote ( mieszkala w niemczech ) i tak smiga do dzisiaj na niemieckich blachach i nikomu nic nie musial zglaszac a kontroli <R> mial juz full.Niektorzy w urzedach sa niezbyt zyczliwi i staraja sie narobic problemow abys troszkeczke pobiegal.
ODPOWIEDZ