skrzynia biegow, wchodzenie biegow
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
skrzynia biegow, wchodzenie biegow
witam, mam jakies takie uczucie ze ze skrzynia cos nie tak. mianowicie zmieniajac biegi 2-3 , 3-4 czuje taki jakby opor. Biegi wchodza w miare lekko, ale czuje tak jakbym po drodze o zebatke zahaczal.
w Looku biegi wchodza lepiej (nawet majac skrocowny drazek)
cos juz siada?
w Looku biegi wchodza lepiej (nawet majac skrocowny drazek)
cos juz siada?
- Marin205
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
- Numer Gadu-gadu: 4777015
- Kontakt:
Re: skrzynia biegow, wchodzenie biegow
proponowałbym zacząć od kontroli samej skrzyni tzn zdejmij cięgna i sprawdź czy wybieraki mają luz
(u mnie objawy były podobne a okazało się że wybieraki na skrzyni mają delikatny luzik - wymiana trzpienia mocującego załatwiła sprawę)
(u mnie objawy były podobne a okazało się że wybieraki na skrzyni mają delikatny luzik - wymiana trzpienia mocującego załatwiła sprawę)
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
- grzechuuu205
- Maniak
moge doda jeszcze ze po dluzszej jezdzie jak sie zatrzymam na swiatlach i wrzucam jedynkę, to czuje jakby auto chcialo ruszyc (takie jakby lekkie chwilowe pociagniecie)
PS. gdzie polecacie kupic (internet) komplet ciegiel i ten trzpien wybieraka?
PS. gdzie polecacie kupic (internet) komplet ciegiel i ten trzpien wybieraka?
- kcysiek
- Junior
- Posiadany PUG: 1.8TD
- Numer Gadu-gadu: 7103886
- Kontakt:
Może się mylę, ale może winne jest sprzęgło? Albo któryś z elementów wysprzęglających?
- grzechuuu205
- Maniak
sprzeglo jest wedlug mnie w dobrym stanie. Ale np. jak stoije na rownej powierzchni i bez sprzegła i daje drazej zmiany biegow tak jakbym chciał dac jedynke to auto bardzo powoli zaczyna sie toczyc do przodu. - niewiem czy to normalne.
myslisz ze sprzeglo moze powodować takie dziwne uczycie przy zminaie biegow?
myslisz ze sprzeglo moze powodować takie dziwne uczycie przy zminaie biegow?
Rusza ci poprzez połączenie cierne synchonizatora, im bardziej będziesz naciskał tym większy moment zastanie przeniesiony i auto zacznie toczyć się z większym przyspieszeniem, czyli ogólnie tak powinno być.
P.S. na wstecznym nie próbuj, bo niesynchronizowany
P.S. na wstecznym nie próbuj, bo niesynchronizowany
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: XLD
- Numer Gadu-gadu: 2822135
Miałem podobny problem...
Początkowo myślałem ze to wina cięgiel albo ze skrzynia już siada... Wtedy zrzuciłem przypadkowo linkę od sprzęgła która była już poszarpana, po ponownym założeniu i delikatnym naciągnięciu jej zauważyłem ogromna różnice, każdy bieg wchodził jak marzenie. Radość nie trwała długo jakieś 50 km ... Linka się urwała na dobre... od razu zakupiłem nową na forum i do tej pory cyka ładnie .
Dlatego proponuje sprawdzić naciąg i delikatnie spróbować regulacji.
Początkowo myślałem ze to wina cięgiel albo ze skrzynia już siada... Wtedy zrzuciłem przypadkowo linkę od sprzęgła która była już poszarpana, po ponownym założeniu i delikatnym naciągnięciu jej zauważyłem ogromna różnice, każdy bieg wchodził jak marzenie. Radość nie trwała długo jakieś 50 km ... Linka się urwała na dobre... od razu zakupiłem nową na forum i do tej pory cyka ładnie .
Dlatego proponuje sprawdzić naciąg i delikatnie spróbować regulacji.
Music is my Extasy