quote="grzechuuu205"].....
mam pytanie dotyczace zawieszenia silnika.
otoz jak jade autem (powiedzmy 120) i puszczam gaz to czuje jak silnik pod maska wygina (jest takie amortyzujace bujanie (1-2 razy) i to samo jak dam gwaltowniej gazu. [/quote]
trzeba otworzyć maskę i pogibać tym tałatajstwem - z Twojego opisu może się zrobić zaraz wiele opinii co by to mogło jeszcze być - najlepiej pogibać tzn sprawdzić
grzechuuu205 pisze:.....wymiana gornych wiaze sie z podnoszeniem silnika co nie? ...
trzeba poluzować nakrętkę w wnęcę - tą która trzyma łapę silnika - i do tego będzie Ci potrzebna długa nasadka
następnie albo podwindować silnik w górę albo podeprzeć go od spodu żabą hydrauliczną przez jakąś deskę i w górę
półoś powinna się poddać i trochę rozsunąć na wewnętrznym przegubie - nigdy tego nie wymieniałem - natomiast parę razy demontowałem, przy wyjmowaniu silnika (ale wtedy był już bez półosi)
może ktoś próbował zaprzeć silnik i zdemontować łapę silnika ale tego nie wiem (nie wiem czy się tak da)
by wyjąć boczne poduszki - musisz wykręcić główną na której leży łapa - no i tu w zależności od tego co masz założone: albo kluczykiem oczkowym(chyba rozmiar

albo imbusem
grzechuuu205 pisze:.....wymiana dolnej ....... jak to sie robi? bo to jakos przez os wchodzi jak tam kiedys zagladalem (trudna robota?)
dzieki

generalnie najlepiej jest wymontować podporę (nie wiem czy udało się komuś to zrobić na aucie, pewnie się dowiemy),
aby ją wymontować to trzeba wyjąć półoś (w podporze są 2 śrubki blokujące półoś za łożysko)
potem odkręcasz od bloku śruby mocujące podporę
podpora ma tulejki(lub tuleję nie pamiętam ile) dzięki którym łatwiej jest ją osadzić w bloku
odkręcić uchwyt mocujący poduszkę do ramy pomocniczej
jak już masz podporę to:
następnie wydłubać gumę z poduszki i podciąć metalową tuleję (w której jest osadzana guma) brzeszczotem tak by ją wyłuskać
następnie przy użyciu np: imadła wciskasz nową poduszkę w podporę
no chyba że masz prasę hydrauliczną- to montaż i demontaż robisz z jej użyciem