klekocix pisze:Od dłuższego czasu zbieram się na zmianę przewodów hamulcowych idących do tylnych bębnów w moim Juniorze.
Jak stwierdził kolega "zmac" przy zmianie belki w moim Pugu powoli trzeba zacząć o tym myśleć, bo przewody są już skorodowane.
Pytanie do Was - czy to, co oferuje ten sprzedawca to pełen zestaw, który powinienem kupić?
http://allegro.pl/przewody-hamulcowe-mi ... 90874.html
Czy coś jeszcze będzie potrzebne? I tak sam tego nie zrobię, ale chcę mechanikowi dać do ręki to, co niezbędne.
Ile może kosztować wymiana tych przewodów u mechanika w Wawie? I ile powinna trwać taka wymiana. Nie chcę się dać wyrolować, choć wiem, że każda inwestycja w auto podwaja jego wartość
Ale przynajmniej będę wiedział, co mam.
Najwięcej zabawy jest z przewodami które idą pod zbiornikiem paliwa (pomiędzy zbiornikiem a podłogą), nie wiem czy da się je tak ułożyć bez zdejmowania zbiornika by potem dało się w razie czego zbiornik wymienić bez odpinania przewodów.
Mi mechanik w Krakowie powiedział 300 zł za wymianę przewodów, więc robię to sam sukcesywnie.
Co do ceny na allegro ciężko stwierdzić czy to dobra cena. Ja za gotowe 50 cm miedziane przewody z końcówkami płaciłem po 5 zł za sztukę w Band w Krakowie. Innym razem jak ostatnio kupowałem przewody do belki na tarczach to policzyli mi za tą samą długość po 10 zł

.
przewody na metry są mniej więcej po 8 zł, Ty (wg serviceboxa) potrzebujesz 10,3 m czyli 82,4 + 8 x 1,50 za końcówki czyli w sumie około 95 zł, wiadomo że jeśli mechanik ma maszynkę do zagniatania to i tak policzy za zarobienie końcówek, jeśli nie ma to chyba zapłacisz podobnie jak na allegro.
W service boxie wygląda na to że potrzebujesz:
przewód na lewe koło do pompy 525 mm (nr 1)
na prawe koło 1450 mm (nr 2 bez szwecji)
środek lewa strona dwa przewody (4 i 6) 875 mm i 2350 mm (no chyba że puścisz to jednym) ale na rysunku są dwa)
prawa strona (3 i 5) 1550 mm i 2450 mm
tył 2 x 550 mm (7)
Mam nadzieję że wybrałem dobry rysunek z service boxa - najlepiej oczywiście obadać pod autem jak to wygląda. I sprawdź czy środkowe przewody masz w 2 kawałkach.
i odrazu koniecznie wymień sobie przewody elastyczne - około 20-25 zł za szt (ja za końcowe do tyłu pod zacisk płaciłem po 13 zł szt.)
I pamiętaj że zawsze można mieć trochę dłuższy przewód niż na odwrót