antena na dachu

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Re: antena na dachu

Post autor: Florek2b »

peterp194-ja siebie nie uważam za speca :) wiec jak prześlesz jakieś jakieś konkretne publikacje i sie z nimi zapoznam i co najważniejsze będą spójne i wiarygodne sie z nimi zapoznam, to kto wie, może też uznam, że tak faktycznie jest :P

P.S. Ale narazie uważam tak, że antenę dostraja sie do konkretnego miejsca na samochodzie i nie musi to być środek samochodu :P

P.S2. z doświadczenia akademickiego wiem, że książki na jeden temat mogą się diametralnie różnić :P
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Florek2b pisze:peterp194-ja siebie nie uważam za speca :) wiec jak prześlesz jakieś jakieś konkretne publikacje i sie z nimi zapoznam i co najważniejsze będą spójne i wiarygodne sie z nimi zapoznam, to kto wie, może też uznam, że tak faktycznie jest :P

P.S. Ale narazie uważam tak, że antenę dostraja sie do konkretnego miejsca na samochodzie i nie musi to być środek samochodu :P
Florek dobrze gada, popieram! :Y

Zatem oczekujemy konkretnych publikacji. :)
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

cejot pisze:
Florek2b pisze:peterp194-ja siebie nie uważam za speca :) wiec jak prześlesz jakieś jakieś konkretne publikacje i sie z nimi zapoznam i co najważniejsze będą spójne i wiarygodne sie z nimi zapoznam, to kto wie, może też uznam, że tak faktycznie jest :P

Florek dobrze gada, popieram! :Y

Zatem oczekujemy konkretnych publikacji. :)
Dostraja sie do konkretnego miejsca na aucie ale najlepszy odbiór uzyska sie stawiajac antene na środku dachu. Każdy Wam to powie kto zna sie na CB.

Swoja drogą ciągnąc kabel do anteny przez pół dachu trochę jest niekorzystne dla lakieru na dachu(kabel cały czas sie rusza i wyciera lakier)
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Cielu
Nowicjusz
Posiadany PUG: Był 205 1.6 Automatic, Fiat Seicento 1.1
Numer Gadu-gadu: 2119139

Post autor: Cielu »

Ja z kolei słyszałem, że antena CB powinna być umieszczona jak najdalej od anteny radioodbiornika, aby nie było zakłóceń, ale czy to prawda - nie wiem... hmm.. wiele wersji :P
Awatar użytkownika
peterp194
Junior
Posiadany PUG: 205 phII 1.1 TU1M Color Line
Numer Gadu-gadu: 7770682

Post autor: peterp194 »

http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=4439

Tutaj macie odpowiedzi na wszystkie pytania - książka autorstwa forumowiczów z cb-forum. Jedyny minus to konieczność rejestracji (nie zamieszczam pdf-a ze względu na prawa autorskie).
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

już kiedyś widziałem tego pdf-a. Faktycznie jest tam napisane że jak antena jest na środku dachu to zasieg jest taki sam przed mobilem jak i za natomiast jak bacik stoi np. w tylnym lewym rogu dachu to najwiekszy zasieg jest na godzinie 13-14 a za mobilem jest bardzo mały
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
ODPOWIEDZ