Wycieki oleju

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Wycieki oleju

Post autor: gti&green »

Witam.

Mam problem z moim TU3, wiecznie kapie z niego olej, wymieniłem już 3 uszczelkę pod pokrywą zaworów i po 3-4 miesiącach znowu leje się po całym silniku, z pod aparatu tak leci ze skrzynia biegów jest cała oblana i oblepiona brudem... z odmy syfi się do wtrysku przez co okolice wtrysku tez są brudne mimo że tą płaską rurę co leci nią powietrze z filtra do wtrysku wkleiłem na silikon temperaturowy i mocno ściągnąłem cybantem...

Silnik mimo to chodzi dobrze, nie kopci nic a nic nawet pod obciążeniem ani przy odpalaniu, pali od pierwszego i nie ma problemów z brakiem mocy.

Czy silnik TU musi zostawiać po sobie ślady na parkingu...????????? parkuję na jasnej kostce utex i wkurzają mnie te ślady i strata oleju a jeżdzę na półsyntetyku 10 w 40 castrol
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Wycieki oleju

Post autor: skola »

oczywiscie ze nie musi u mnie wycieków na podloze BRAK.

Uszczelka pod pokrywa zaworow tez mam spocona ale nie leje sie z tego wymienialem tez 3 razy i to same markowe rzeczy, ostatnio dalem dodatkowo do nowej uszczelki sylikon i dalo to bardzo dobry efekt.

Spod aparatu może leciec wiadomo albo duzy orling gumowy albo z wnętrza aparatu tzn wtedy wymiana simeringu małego na osce aparatu. Da rade to wykonać samemu, poszukaj ostatnio podawalem wymiary ow simeringow do aparatu ducialleri i do bosha bo miałem 2 w reku i 2 rozłożyłem.
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r

Dzieki za pocieszenie, w takim razie zainwestuję w jeszcze jedną uszczelkę, tym razem poskładam na silikonie tak jak Ty :) i rozejrzę się za oringiem do aparatu, mam ten ducialleri.

A jak u Ciebie wygląda kwestia odmy?? też Ci syf leci z odmy do wtrysku?? ktoś mi kiedyś radził zeby tam takie siteczko włożyć, bodajze z poldka, ale miałem obawy jak to zamocować zeby przypadkiem do silnika nie wciągnęło tego sitka...
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

ja mam gaźnik a syf z odmy zbieram w malym pojemniczku przez przewód :P

co do aparatu cieknie ci spod tego oringa czyli przy bloku czy cieknie ci tak jakby z modulu zapłonowego?

Jesli z modułu czyli musisz ściągać caly aparat i rozbijać go na czesci i wymienić simering,
do ducialeri masz tu wymiar 10x16x4 mm

http://sklep.salko.pl/produkt,32773,428 ... x16x4.html

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
gti&green
Junior

Dzięka za wymiary oringa i namiary na sklep _O_ cieknie własnie za modułem zapłonowym, dzisiaj umyłem silnik, myślałem ze po powrocie do domu uszczelnię pokrywę zaworów silikonem i przez noc sobie wyschnie, niestety po otwarciu maski zobaczyłem olejowy potop po stronie kolektora wydechowego :/

Jutro z rana chyba powtórka z mycia, potem klejenie i cały dzień w garażu az silikon wyschnie 8)7

plus tego taki że tak czysto w życiu pod maską nie było, no i chyba zrobię sobie grilla jak pogoda dopisze :P
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

Jesli kupisz sylikon wysokotemperaturowy, np VICTOR REINZ - REINZOILS to on schnie max 2 godzinki i jest chyba jednym z lepszych oO. Koszt tubki to okolo 19 zl

Możesz nim kleić wszystko co z benzyna, okładem chłodzenia i olejem jest związane.

Awatar użytkownika
Wojtek
Uzalezniony
Posiadany PUG: 206. 1.4 XT
Numer Gadu-gadu: 2478139

Post autor: Wojtek »

Ja miałem spokój do nie dawna, a 2 miesiące temu po raz pierwszy zobaczyłem plamę pod autem. Dwa tyg temu został wymieniony oring przy aparacie zapłonowym i uszczelniacz wału od strony skrzyni biegów. Efektów pozytywnych brak, jutro auto idzie na kolejne oględziny i robotę, napiszę co mu tam dolega.

P.S. W aucie nie zniosę dwóch rzeczy - jak mi kapie olej i jak się auto gotuje. Może pukać, stukać, hałasować, ale tych dwóch spraw nie zniosę :P
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Ja również wymieniłem pierścień typu O-ring fi 36.5x3 uszczelniający aparat zapłonowy i kicha.Dalej się poci i od czasu do czasu kapnie na skrzynię.Wiatr rozdmuchuje olej i w efekcie wygląda to tak jakby skrzynię polał butelką oleju choć pod autem sucho.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
gti&green
Junior

Widzę że te aparaty zapłonowe to stały punkt w 205.

Pokrywa zaworów zrobiona, jest sucho, za aparat się nie wziąlem jeszcze.
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

a jak przykleiłeś bo zapomniałem ci powiedziec, powinieneś dac mala warstekwe sylikonu na blok oraz tu wazne, duzo sylikonu do uszczelki w sensie tam gdzie wchodzi ten grzbiet calej pokrywy!

Aparat tez jest do ogarniecia ale trzeba uważać żeby dobrze zlozyc bo mozna go stracić bezpowrotnie :P

borek_wpr
Uzalezniony

Przy demontażu aparatu zapłonowego warto wszystko oznaczyć np. rysikiem łącznie z położeniem palca rozdzielacza.Można też pstryknąć fotki wnętrza.Natomiast nie wolno zapomnieć posmarować pastą odbierającą ciepło sam moduł zapłonowy. Brak pasty to spalony moduł.
Awatar użytkownika
gti&green
Junior

Co do klejenia, po zdjęciu uszczelka i pokrywa poszły do mycia i odtłuszczenia, kanta głowicy również została odtłuszczona, do wnętrza uszczelki dałem silikon tak ze po nałozeniu na kant pokrywy nadmiar powyłaził, na głowicę poszła warstewka, taki pasek cieniutki, po nalożeniu i dokręceniu pokrywy ładnie się rozpłynęło gdzie trzeba a nadmiar usunąłem żeby to po ludzku wyglądało :)

Do borek wpr - zdziwiło mnie to co piszesz o paście termo przewodzącej pod modułem.... ja mam bez i działa już ponad rok, ale fabrycznie była, teraz niema bo mi moduł padł a nie miałem pasty i poskładałem na sucho.
droga taka pasta?? mimo wszystko szkoda modułu...
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

ee ta pasta termoprzewodzaca to chyba jest juz przesada ale faktycznie oryginalnie tam takie cos bylo, u mnie etz to jedzi juz ze 2 lata nic mu nie dolega oO

koszt pasty to 20 zl wiec troszke drogo

Awatar użytkownika
gti&green
Junior

chodzony sprawny moduł też kosztuje 20 zł 8)7
borek_wpr
Uzalezniony

Brak pasty (bo musiałem zdjąć moduł aby dostać się do regulacji kąta wyprzedzenia a pastę starłem) kosztował mnie siedem stówek.Laweta,hotel + warsztat. W silniku benzynowym początki przegrzania modułu objawiają się tym że nagle traci obroty, jakby zabrakło paliwa i auto staje.Wystarczy pokręcić rozrusznikiem i odpala. Po kilku dniach objaw się powtarza.I znowu jest dobrze. Dorze- do momentu kiedy całkowicie padnie. I mamy koszty. Co do ceny pasty to zaczyna się od niecałych dwóch zł i wystarczy na pokrycie powierzchni modułu.Cena nowego modułu w zależności od posiadanej gotówki. Od sześćdziesięciu do dwustu zł. Wybór należy do wybierającego. >:)
ODPOWIEDZ