kolejny problem - szarpie w czasie jazdy

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
Cielu
Nowicjusz
Posiadany PUG: Był 205 1.6 Automatic, Fiat Seicento 1.1
Numer Gadu-gadu: 2119139

kolejny problem - szarpie w czasie jazdy

Post autor: Cielu »

Witam!
Mam kolejny problem z moim peugeocikiem :/
To coś pojawiło się parę dni temu, kiedy jadę przeważnie przy 80km/h i wyżej auto zaczyna przerywać, i trochę szarpie (tylko nie piszcie mi żebym jeździł mniej niż 80km/h ;P)
Druga sprawa, to auto czasem nie ma tego swojego 'zrywa' przy ruszaniu, i kiedy wciskam gaz, to się zamula i nie chce iść,(nie miłe uczucie przy włączaniu się do ruchu :/ ) po chwili się rozpędzi ale nie tak jak powinien. gdy popuszczę gaz jest ok, kiedy wciskam 'do oporu' to zamula...
Czy ma to coś wspólnego jedno z drugim?
Jeden mechanik mówił mi że mam prawdopodobnie do wymiany czujnik oleju, sondę i regulacja zaworów, o czym wspominałem w innym wątku
Może coś z tych rzeczy ma związek z powyższymi problemami?
A może coś ze skrzynią?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam!

Silnik 1.6 kat automatic 94r
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Re: kolejny problem - szarpie w czasie jazdy

Post autor: TymczaS »

skrzynia nie ma nic do tego. Mam podobne objawy i do teraz nie doszedłem co je powoduje. Sprawdź błędy kompa w pierwszej kolejności :W
Awatar użytkownika
dexen
Junior
Posiadany PUG: XS '91r; Xsara VTS '00r
Numer Gadu-gadu: 3222175

Post autor: dexen »

Podobne objawy (bardzo mała moc, nierówna praca w tym szarpanie) mam po wymontowaniu UFO; efektywnie przez złe wyprzedzenie zapłonu. Tyle, że to TU1M...
return -ENOCOMPREHEND; || my other ride is a Kerbal Space Program rocket ^^
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Cielu pisze:To coś pojawiło się parę dni temu, kiedy jadę przeważnie przy 80km/h i wyżej auto zaczyna przerywać, i trochę szarpie (tylko nie piszcie mi żebym jeździł mniej niż 80km/h ;P)
Druga sprawa, to auto czasem nie ma tego swojego 'zrywa' przy ruszaniu, i kiedy wciskam gaz, to się zamula i nie chce iść,(nie miłe uczucie przy włączaniu się do ruchu :/ ) po chwili się rozpędzi ale nie tak jak powinien. gdy popuszczę gaz jest ok, kiedy wciskam 'do oporu' to zamula...
Sprawdź czy nie masz nieszczelności w podciśnieniach.
Przypomina to też trochę problemy z TPSem (czujnikiem położenia przepustnicy).
Miałem podobne problemy gdy siadała pompa paliwa. Sprawdź ją i filtr paliwa.
dexen pisze:Podobne objawy (bardzo mała moc, nierówna praca w tym szarpanie) mam po wymontowaniu UFO; efektywnie przez złe wyprzedzenie zapłonu. Tyle, że to TU1M...
W 1.6 (XU5M) jest silnik sterowany za pomocą kompa Magneti Marelli - MAP sensor, zapłon sterowany z komputera. Tam nie ma UFO. Za to zapłon może być źle ustawiany przy nieszczelnych podciśnieniach.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
ODPOWIEDZ