Ja wszystko wiem i widzę...drzwi pasażera oraz maska są do malowania po prostu, jakim sposobem uciekł z nich szajn i nie chce wrócić
A tłumik na razie tak zostanie - w przyszłości planuję go przerobić w ogóle na taki z jedną końcówką
Podzielę się pewnymi spostrzeżeniami co do oleju silnikowego.
Cały czas szukam i dobieram odpowiednią oliwę, już jestem blisko ale ostatnim krokiem do pełnej wiedzy będzie zakup oleju 5w40 i obserwacja zachowań i reakcji silnika.
Na oleju Total 10W50 ( racing

) silnik pracował ciho, czasem z rana słychać było popychacze, ale po nagrzaniu była cisza. Wadą tego oleju natomiast było to, że słabo odbierał ciepło od węzłów tarcia. Efektem tego było szybkie podnoszenie się temperatury płynu chłodniczego, szczególnie podczas jazdy w mieście. Olej natomiast bardzo powoli nabierał temperatury.
Obecnie jeźdzę na Valvoline VR1 5w50
Silnik pracuje ciut głośniej z rana, za sprawą zbyt gęstego oleju hałasują popychacze ( olej 5w50 ma więszą lepkość w temp około 20 stC niż olej 10w40 czy 10w50 ) . Ale zaletą tej oliwy jest o wiele lepsze odbieranie ciepła od silnika i oddawanie go w misce czy chłodniczce. Nawet dłuższa jazda w mieście nie powoduje wzrostu temp silnika tak jak to było na oleju 10w50. Sam olej zaś chętniej nabiera temperatury. Po pewnym czasie obserwuję, że silnik jest w stanie równowagi termicznej, co zapewnia olej i płyn chłodniczy. Na oleju 10w50 tej równowagi nie obserwowałem niestety.
Dlatego kolejny pacjent do testów to będzie olej Total quartz 9000 5w40. Jeśli osiągnę kompromis między 10w50 a 5w50 to będzie to docelowy olej w moim silniku. Niekoniecznie może Total, bardziej skłaniałbym się ku Valvoline Synpower 5w40 .
Wg moich obserwacji sportowe oleje sa super....ale jak sie dobrze nagrzeją. Poza tym mają dużą lepkość w niskich teperatutach, porównywalną z lepkością oleju mineralnego, co słabo sprzyja rozruchowi w niskich temp. Owszem, temp. płynięcia tych sporowych olejów są bardzo niskie ale mimo wszystko wymagają dobrego rozgrzania by spełniały swą funkcję.
Zobaczymy jak to będzie na 5w40