Czyli idealnie potwierdzasz, że 406 jest dla mnie. Ma być oszczędnie, niezawodnie, czasami ma robić za "wóz kempingowy", czasami za małą ciężarówkę. Żeby nie było - tamta 406 niestety poszła (a ta poza ABSem miała ASR, ESP, HWDP, ZCHN), a teraz kolejna na oku... 2.0HDI 90KMFox pisze:Fox Cie nie wysmieje:) Tzn zalezy czego oczekujesz od samochodu. Jak jakichkolwiek wrazen to tu ich nie znajdziesz. 110KM jest wystarczajace po miescie albo na autostradzie. Na zwyklej drodze poza miastem nie idzie tym wyprzedzic czegokolwiek innego niz koparke. Zawieszenie jest za miekkie i autem buja na boki. Hamulce slabe a ABS zamiast pomagac to wydluza droge hamowanie chyba dwukrotnie ( po odlaczeniu czujnikow jest o niebo lepiej ) Za to 406 jest niesamowicie bezobslugowy. Przez 4 lata zepsulo mi sie w nim:
-uszczelka na pompie paliwa
-rurka od turbiny doprowadzajaca powietrze do silnika
-przerdzewial kabel od immobilizera ( problemem bylo tylko to ze byl pod wykladzina )
-odczepil sie jakis kabelek od potencjometru gazu i robil zwarcie
Same pierdoly. Biorac pod uwage ze olej w nim wymienilem dopiero w maju tego roku ( auto mam 4 lata ), paska rozrzadu nie wymienialem jak na razie w ogole a inne filtry wymienilem raz ( wiem - traktuje okropnie ten samochod ) to auto jest po prostu nie do zajechania.Objechalem nim europe od Hiszpanii, przez Wlochy az po polnoc Norwegii. Kangoo wjechalo mi w bok, od tylu mi przywalil w niego ktos pod Biedronka i uciekl , zona wpakowala sie nim do rowu a to auto chociaz pogiete z kazdej strony wciaz jezdzi:) Woze nim czasem po 400kg betonu na wies po dziurach a zawieszenie nawet nie stuka ( jedyne co wymienialem to sprezyne po tym skoku zony przez metrowej glebokosci row ). Normalnie jak nie Peugeot:)
Alf za bardzo nie znam poza tym ze zewszad slysze ze pierwsza Alfa ktora jezdzi wiecej niz stoi u mechanika to 159
Chyba trochę przesadzasz... znam kilka przedliftów z początku produkcji i nie ma w ich przypadku mowy o żadnej korozji...Fox pisze:Jesli by tak bylo to nie warto ich brac bo te stare budy niesamowicie szybko rdzewieja. Progi sie rozpadaja, nadkola, podloga pod tylnim siedzeniem...Jesli brac 406 to tylko ze zdrowa blacha po lifcie.