Czy ustawia sie zapłon jak mam Motronica??
- ZdZiChU
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Czy ustawia sie zapłon jak mam Motronica??
Niechce odpalic:(
oczywiście że się ustawia, na dwa sposoby albo GMP taką kostką ale tego już nik nie robi i na lampę stroboskopową oświetlając znk na kole zamachowym, i kręcąc całą obudową aparatu zapłonowego. sam ustawialem w warsztacie (koszt około 50 zł, a roboty na 5 min
), ale po ustawieniu silnik lepiej pracuje i jest ciut mocniejszy.

na 100% ustawia się lampą stroboskopową bo widziałem jak ustawiał mi to mechanik ale najpierw sprawdzał to jakims programie w kompie. Niegadajcie głupot jak jest aparat zapłonowy mechaniczny tz z palcem rozdzielacza a takie mamy prawie wszyscy to można ustawiać na lampę.
co innego nowe samochody tam już niema aparatów zapłonowych tylko są moduły elektroniczne w pełni sterowane komputerem.
PS ZDZICHU spróbuj odłączyć akumulator na jakieś 15 sek. i potem ponownie podłącz jak to komp się zawiesił to powinno pomóc, jak nie sprawdz czy nie spadl ktorys przewod wysokiego napiecia, potem sprawdz pompe paliwa czy podaje cisnienie, a potem jak to zrobisz to bedziemy dalej myslec.
co innego nowe samochody tam już niema aparatów zapłonowych tylko są moduły elektroniczne w pełni sterowane komputerem.
PS ZDZICHU spróbuj odłączyć akumulator na jakieś 15 sek. i potem ponownie podłącz jak to komp się zawiesił to powinno pomóc, jak nie sprawdz czy nie spadl ktorys przewod wysokiego napiecia, potem sprawdz pompe paliwa czy podaje cisnienie, a potem jak to zrobisz to bedziemy dalej myslec.

Źle się wyraziłem,chodziło mi o to że w niektórych silnikach z wtryskiem Motronic zamiast aparatu zapłonowego jest podwójna cewka zapłonowa,tak że aparat jest niepotrzebny.Cewka ta naprzemiennie wytwarza iskrę dla dwóch cylindrów,z tym że jedna iskra jest wykorzystana do zapalenia mieszanki a druga jest tracona bo w drugim cylindrze trwa suw wydechu.Jeżeli taki układ zapłonowy ma Zdzichu to nic się tam nie da wyregulować.