co wlac do baku diesla zeby odpalic go w mrozy

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
sroger
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

co wlac do baku diesla zeby odpalic go w mrozy

Post autor: sroger »

tj w temacie
Jakie preparaty wlac do baku razem z ON żeby można spokojnie odpalić w mroźne dni.
Peugeot 205 , 1.8 diesel , 1984r. , 60KM
invictus

Post autor: invictus »

a co ma preparat do odpalania w mrozne dni?? jak swiece sa ok, paliwo nie zamarzlo to odpali ;)
swoja droga mozesz uzyc ceramiki, zeby silnik, skrzynia lepiej chodzily i jakis shell'owski dodatek do paliwa czyszczacy wtryski
DaKID
Junior
Posiadany PUG: megane 1.6 16v coupe ss

Post autor: DaKID »

i nie kombinuj za durzo sa preparaty -w spreju- ale stego (z) co wiem -od wujasa-mechanik-wiec chyba wie co mowi a jeżdzi dizlami juz ze 20 lat to to nie jest nic dobrego dla silnika, swieca zarowa to podstawa ale to moje doswiadczenie z fordem transitem a jak kiepska to opalareczka i grzanie :D ew. dezodorant i zapalniczka :)
Awatar użytkownika
sroger
Nowicjusz

Post autor: sroger »

chodzi mi o to zeby nie wytracala sie parafina i zeby samochod odpalał od razu.
świece mam dobre , ale nie chciałbym się rozczarować jak wsiądę do samochodu i nie będe mógł odpalić.
Peugeot 205 , 1.8 diesel , 1984r. , 60KM
Ferguss

Post autor: Ferguss »

dziś w Auto-Świat jest dodatek o takich śrokach - to znalazłem:

K2 DFA-39 (14zł)
-dodatek do oleju napędowego K2 ma za zadanie nie dopuścić do wytrącania się parafiny w niskiej temeraturze. Jest zalecany wtedy, gdy w baku znajduje jeszcze letnie paliwo.

STP do diesla (14,50zł)
-preparat czyści układ paliwowy i utrzymuje go w ptymalnym stanie. Umożliwia uruchomienie silnika w b. niskich temp.

Koncentrat Organika (8,70zł)
-polski koncentrat poprawiający zimowe właściwości oleju napędowego. Opakowanie 0,5l wystarcza na 500l paliwa.
Awatar użytkownika
ice_man
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 405 1.4 ( poddawany ciągłym modyfikacją )
Numer Gadu-gadu: 2376108

Post autor: ice_man »

A mój ojciec specjalista od paliw mówi zeby dolac sobie na 45 litrów ON 5 litrów benzyny i bedzie wszystko OK, albo nafta podobno najskuteczniejsza sprawdzona w rosyjskich mrozach
http://www.ice_man_lbn.205.pl
hryno
Junior
Posiadany PUG: 205 rallye,205 rallye bikera,było 309GTI,405srd-t 405grd-t
Login tlen: hryno

Post autor: hryno »

Jezdzij na opale[czerwona] 8)7
invictus

Post autor: invictus »

hryno dobrze mowi -ja tak robilem :D
Awatar użytkownika
ice_man
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 405 1.4 ( poddawany ciągłym modyfikacją )
Numer Gadu-gadu: 2376108

Post autor: ice_man »

mozna jezdzic na opale, ale najlepiej zmieszac go z ropa, nie wiem jak w innych czesciach kraju ale na lubelszczyznie insprkcja transportu drogowego czy cos takiego (tacy w zielonych autach co tiry zatrzymuja) to podobno kontroluja co osobówki maja w bakach :-(
http://www.ice_man_lbn.205.pl
Ferguss

Panowie: mój kolega pojechał do marketu, kupił 60litrów oleju roślinnego i wlał do baku - bez żadnych przeróbek. Zrobił na oleju 10.000 km i auto idzie jak burza :)
Jest to MB190 - na osiągach nic nie stracił (wiem, bo sam próbowałem), tylko jak jedziesz za nim to czujesz się jakbyś był w kuchni i placki smażył.
Ale nadszedł problem zimy: należy podgrzewać olej przed pompą, więc kupił grzałkę 200w (na Allegro 75zł) i wszystko działa. :mrgreen:

Najlepsze jest to, że ten pomysł podsunął mu znajomy z Niemiec - dużo ludzi jeździ tam na czystym oleju kuchennym :D

EDIT: średnie spalanie: o 1 litr większe
Ostatnio zmieniony 19 lis sob, 2005 11:07 am przez Ferguss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

tylko że u nas olej w hipermarketach kosztuje ponad 3 zł/ litr... i gdzie oszczędność?? :D
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Ferguss

taka, że jedziesz np. do makro i kupujesz w dużym opakowaniu i wychodzi 1,90-2,20 - właśnie tu jest ta oszczędność :D
ODPOWIEDZ