V6 WIEM ZE MOZLIWE ALE CZY KTOS JUZ PROBOWAL?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
rado83
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

V6 WIEM ZE MOZLIWE ALE CZY KTOS JUZ PROBOWAL?

Post autor: rado83 »

Czesc wiecie ogladalem zdiatka na jednym z postow i strasznie zaintrygowało mnie zdiecie 205 z silnikiem v6 .Myslicie ze ktos w Polsce a moze ktos z was tego probował?W sumie 605 z 3,0 (uszkodzone) mozna kupoic za w sumie grosze obil juz ktos takie podchody moze??Bo ja mam strzaszna ochopte cos takiego zrobic mzoe znajda sie tu ludzie takze zwarjowani jak ja i chcacy podjac jakas wspoprace:) chocby mysla techniczna a wiec kto jest chetny i podpisze sie pod projektem a by sie na 1/4 mili i na nie jednyym zlocie zdziwili;)

P.S Do Admina mysle ze forum techniczne jest dobrym miejscem na takie rozmowy jesli nie prosze o kontakt llub przeniesienie na inny dział.

Pozdrowka dla wszystkich:)
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Powiem, że już myslelismy wstępnie nad tym :) Może bedą jakieś przymiarki, porównania, tak z ciekawości 8)
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Post autor: Przecinak »

Ja osobisciee temat troszke walkowalem (wciaz mi to chodzi po glowie) ale w net'cie jest malo informacji na ten temat.

Jesli wkladac to jak juz to V6 24V z 406 :) bo te z 605 byly dosyc wadliwe (slyszalem ze szybko walki siadaja).
Napewno sa problemy z chlodzeniem wiec musowo albo wieksza chlodnica albo jakas dobra aluminiowa. Nie wiem co z przegubami czy nie trzeba przerabiac bo tego nie doczytalem. Zegary trzeba by tez wiasc z 406 i jakos przerobic zeby miec choc troche informacji. Trzeba tez pamietac ze ten silnik bedzie ciezszy ok 80kg jak nie wiecej wiec dobrze by bylo robic takie autko od podstaw a nie wrzucic silnik i liczyc ze sie w tym nikt nie zabije :).

Mysle ze przy budzecie ok 6000 - 8000, wlasnym garazem i duzym doswiadczeniem powinno sie udac zrobic takiego swap'a :P

Oczywicie najlepiej miec cala rozbita 406 V6 (lub coupe).

Na koniec otrzymuje sie rakiete ktora malo kto dogoni na prostej a w zakretach bedzie kierowce oblewac adrenalina :mrgreen:

ps. jak juz ktos zacznie projekt V6 to sluze pomoca ;)
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Adi205

Post autor: Adi205 »

:twisted: :twisted: CZARNY mnie namawia bo mu ten reks v6 wszystkich robi :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

Aluminiowa? Raczej miedziana! O ile wiem to miedz lepiej przewodzi cieplo :wink:
Awatar użytkownika
rado83
Junior
Kontakt:

Hmm.No wlasnie i tu tkwi szkopuł w szczególach.Co do 406 i 6000 do 8000 tys ta watpie bo nawet rozbitka sie za tyle nie kupi .Mysle ze taniej (i to duzo wyjdzie 605) i z drugiej strony nikt tym na codzien jezdzic nie bedzie;)A wałki to sie od Swiatka wcisnei i sie nie beda psuc heh.Ale zastanawia mnie czy lepiej bylo by przenies powiedzmy przod z 605 ,wiem ze pewnie bedzie duzo szerszy alle chyba lepiej poszerzyc auto dobrze pomierzyc przespawac mcpersony (i nie piszcie ze sie nie da robilismy takie cos http://www.fusioncars.com i tam sie dało wiec w 205 tez musi sie dac) niz bawic sie w zawiech z seryjnego gti tylko co z ukladem kierowniczym?
Opony nowe oraz urzywane
Wulkanizacja 24 H
niedlugo inf na http://www.variantgum.com

kompleksowe wyposazenie warsztatow oraz wulkanizacij
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 27 gru śr, 2006 10:47 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

chłopaki z celestynowa robili różne transformacje 205tek... zagadaj tez do nich... napewno nie zaszkodzi ;)
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Co do tego silnika z 605, to zacierały się wałki, pnieważ traciły smarowanie. Zatykały się takie małe kanaliki olejowe.
205 V6 to by było coś oryginalnego :wink:
Ale z drugiej strony, to tak jak Piweł pisze, można zrobić Mi16 na te 200KM+ i poruszać się na codzień. A takie V6, to trzeba budować od podstaw, nie wiadomo jeszcze, jak to się będzie prowadzić itp :)
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Post autor: Przecinak »

Ari pisze:Aluminiowa? Raczej miedziana! O ile wiem to miedz lepiej przewodzi cieplo :wink:
Srebro jeszcze lepiej i co z tego 8)
Adi205 pisze: CZARNY mnie namawia bo mu ten reks v6 wszystkich robi
To jest R6 ale fakt ze przy tych 200KM zszedl ponizej 7 sek.

Do wyscigow na 1/4 to napewno latwiej jest taki samochod zrobic niz do uzytku codziennego a mnie by tylko taka wersja drogowa stysfakconowala.

Piwel ma racje ze ciezko by sie jezdzilo takim autem ze wzgledu na rozklad masy. Silnika Mi16 200KM niema co porownywac do V6 200KM bo moment gniecie i ciagnie takie auto juz od 2000 a Mi16 200KM pewnie dopiero duzo powyzej 4000. Do uzytku drogowego takie V6 przy tej masie musi dawac naprawde duza przyjemnosc, poprostu naciskasz (bez zmiany biegu) i auto dostaje kopa w tylek.

Mialem XM'a V6 12V i z ta krowa (1600kg) silnik radzil sobie wysmienicie mimo ze mial 160KM i chyba 220NM. V8 w W126 mialo tylko chyba 230KM ale moment tam byl cos pod 400NM/3000 a od 2000 bylo ponad 90% dostepne max momentu :) co tez dawalo duzo frajde z poruszania sie nawet tak ciezkim autem.

Moc do max. predkosci a moment do przyspieszania (w bardzo duzym uproszczeniu)

Wracajac do tematu to mozna by na poczatek sprobowac to na V6 12V bo taki silnik mozna dostac za niecaly 1000zl a mcowanie, przeniesienie napedu bedzie identyczne jak w wersjach 24V.

Jak mnie bedzie kiedys stac to pewnie pokusze sie o taki projekt V6 ale nie do wyscigow tylko tak zeby sobie mruczec po drogach ;) i jak jakis burak bedzie warczal na mnie samochodem za 200tys. z fioletowymi diodami, ksenonami itp to mu 205 cwieka wbije :D
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Awatar użytkownika
rado83
Junior
Kontakt:

Wiecie na codzien nie chodziło mi ze to bedzie auto do wozenia na lawecie ale raczej od swieta, tak szczerze po obejrzeniu tych zdiatek i tego v6 moja strona porojektu takiego autka poszla by napwewno w zrobieniu naprawde ładnego powiedzmy czarnego na 17 autka;)Wszytkjo zalezy od inwecnij i WYOBRAZNI projektanta;)Mozna pomazyc...

Piweł napisał
No i co z hamulcami, przeniesieniem napędu, skrzynią, zawiasem, mocowaniem tego kloca z przedu, etc., etc.
Nikt tym nie będzie jeździć "na codzień"? Akurat, już widzę jak kogoś tu stać żeby za 10+ k PLN zrobić sobie samochód do wożenia na lawecie na pojeżdżawki.
Widziales stronke http://www.fusioncars.com"? jesli autko ma mnie wynies 10 to zgdanij ile kosztowal ten wynalazek na stronie!Bo sek w tym ze nei jest po pierwsze frajda zrobic cos za duzo kasy (najlepiej moze komus zlecic) a zrobic to za mała kase i samemu nikt nie pisze ze bedzie to łatwe .Co do V6 myslalem raczej o przeszczepie calego przodu z 605 oczywiscie samych podzespolow.
Awatar użytkownika
zawodowiecleon81
Junior

Post autor: zawodowiecleon81 »

Dżon : No to prawda chlopaki z celestynowa to robia rozne rzeczy ale z tym wogole nie mieli stycznosci i 6 cylindrowek nie wiem czy wogole jakies robili. Wiem ze teraz robia 206 mi16 na 1/4 mili ale to juz trwa ze 2 lata. Fakt bude maja fajna, obspawana, poszerzona, z klatka wspawana, wymalowany caly -- ale bez silnika wlozonego do komory silnikowej to dobrego czasu nie wykreca :)
niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Re: V6 WIEM ZE MOZLIWE ALE CZY KTOS JUZ PROBOWAL?

Post autor: Pieraś »

rado83 pisze:..... a wiec kto jest chetny i podpisze sie pod projektem a by sie na 1/4 mili i na nie jednyym zlocie zdziwili;)
coz zeby startowac na 1/4 mili to wstaw nitro a nie silnik :)
gti w zupelnosci wystarczy - 130km na taka mala bude to Ci malo ?
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

No cóż podzielam pogląd Piwła. Moim zdaniem jak już V6 to z tyłu i napęd na tył, ale to już duuużo większa kasa...
Awatar użytkownika
zawodowiecleon81
Junior

Post autor: zawodowiecleon81 »

Pomylka za szybko pisze oczywiscie chodzilo o 205 a nie 206 :D
niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
ODPOWIEDZ