Czy zepsuty katalizator może wpływac na v-max i obroty ?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Mario

Czy zepsuty katalizator może wpływac na v-max i obroty ?

Post autor: Mario »

Mam zepsuty katalizator, tak myśle bo strasznie coś w nim brzęczy, taki metaliczny dzwięk. Autko spala mi teraz 15 litrów gazu i nie wiem czy kupować inny katalizator czy je da się regenerować ? Wcześniej palił mi 8 litrów gazu na 100km. Natomiast na benzynie v-max to 140km/h - wcześnej 180 km/h. :cry:
ariel

Post autor: ariel »

Jeśli chcesz regenerować katalizator to lepiej go wytnij... I wstaw strumienicę ale nie jakąś tam "chuju muju" :lol: podróbkę za grosze tylko coś typu Michael... Ale nie znam się za bardzo na mechanice tylko "o tyle o ile" więc niech lepiej doradzą Ci forumowi fachowcy... O właśnie... Co sądzicie o wytnięciu katalizatora i wstawieniu strumienicy?? Jak się zmienia charakterystyka silnika i jazdy??
Mario

Dzięks za podpowiedź
Właśnie zastanawiałem się nad wycięciem, ale potem chyba trzeba nastawić kompa, a i co się robi z sondą lambda ? Montuje się ją w wydechu ?? :?
ariel

Post autor: ariel »

O takie rzeczy to już trzeba pytać fachowców, np. braci Krawczyków (Kaktus, Samer) :wink: Myślę, że oni Ci doradzą... A kompa lepiej ustawić raz na parę latek - wiem z własnego doświadczenia, że auto pracuje potem dużo lepiej...
Mario

Powalczę z tym, bo tak to się jeździć nie da :( Za wolno i za bardzo brzęczy :wink:
Lars

Post autor: Lars »

Słuchaj, nie baw się w kupowanie czy wymianę kata!

Co do strumiennicy - szkoda kasy.

Zamiast kata wstawiasz puszkę rrozprężającą (jak jej nie założysz to zniszczysz pierwszy tłumik - spalisz go) a sondę Lambda montujesz na początku puszki.

Ot cała filozofia... 8)
majpio

Post autor: majpio »

czy uszkodzona sonda lambda ma wlyw na obroty silnika?
Mario

Lars, dzięki za podpowiedź :D
W jednym sklepie to chcieli 1300 zł za katalizator, myślałem że zabije ich smiechem :twisted:
Pojadę pogadam ze znajomym mechanikiem, może mi to zrobi :)
Lars

Post autor: Lars »

majpio pisze:czy uszkodzona sonda lambda ma wlyw na obroty silnika?
Tak, może mieć.
Globus205

Post autor: Globus205 »

MARIO miałem Roland Garrosa (teraz też mam) i zrobiłem w nim cos takiego z wydechem

od miejsca gdzie jest katalizator do konca miałem rure o wiekszej srednicy (60mm) na koncu tłumik przelotowy z golfa II G60 i do niego jakas tam koncówka - chodziło głosno - rajdowo powiedział bym nawet i czasem ogniem pluło - na wolnych obrotach cicho a przy redukcji strzelało - autko szło troche lepiej niz na standardowym wydechu - kat + tłumik orginalny
Mario

Globus, a co wtedy z sondą lambda i z ustawieniami kompa ? Bo ja jestem gotowy go wyciąć, ale boję się że później trzeba będzie ustawić kompa - kolejne kilka złotych, mam instalację LPG, nie wiem czy to jakaś różnica :cry: A napisz coś o swoim nowym Garrosiku :D pozdrawiam dzięks :)
ODPOWIEDZ