Mały update.
Zauważyłem, że między dokładką a przednim zderzakiem brakuje śruby. Zabrałem się więc za rozbieranie całego przodu, żeby się do tego dostać. Ku mojemu zdziwieniu nie znalazłem w etzoldzie instrukcji rozbierania przodu GTI, więc były eksperymenty. Pogoda nie sprzyjała - lało jak z cebra, więc walczyłem z samochodem wprowadzonym pod dach w połowie
Przy okazji złamałem kilka spinek przednich poszerzeń. Nie wiem też za bardzo jak wsadzić z powrotem metalowe okrągłe spinki do dwóch przednich kołków w poszerzeniach.
W końcu udało mi się zderzak zdjąć, obejrzeć go dokładnie, zorientować się, że do spryskiwaczy reflektorów jest osobny zbiornik na płyn i wszystko zmontować, także sukces

Prawdopodobnie będę musiał wyregulować światła.
Sam zderzak jest jakoś dziwnie pęknięty - niby nie na wylot, ale jest lekkie wybrzuszenie. Planuję naprawić (chyba, że trafię na zderzak w dobrej cenie).
Wymieniłem też tranzystor w radiatorze dmuchawy - działa jak złoto.
Próbuję też zdiagnozować niedziałające oświetlenie schowka i bagażnika. Żarówki wymienione ale oświetlenie nie działa.
Jak zdjąć ten plastik od wewnętrznej strony klapy bagażnika? Słyszałem, że jest tam jakiś 'triger' uruchamiający oświetlenie wnętrza.
Czeka mnie jeszcze wymiana lewej półosi, co mam nadzieję nastąpi jeszcze w tym miesiącu.
Z innych rzeczy: drugi dzień poświęciłem na mycie, glinkowanie, nałożyłem jakąś emulsję i polerowałem. Na koniec czernidło do plastików - efekty poniżej.
Martwi mnie trochę nieuchronnie zbliżająca się wizyta u blacharza oraz lakiernika - do malowania jest całe auto :/
Teraz pytania:
- czym pokryte są plastiki wewnątrz auta? Czyściłem obudowę przełączników elektrycznych szyb tak bardzo, że wierzchnia warstwa się odkleiła. Da się to jakoś zregenerować?
- czy ktoś korzystał z usług tapicera w celu odbudowy wypełnienia boczków foteli? Jakie są koszty takiej naprawy?
- radio (nowe) czasem gubi mi pamięć jednej lub dwóch stacji - dzieje się to po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu. Co może być tego przyczyną?
P.S.
Mój samochód wystąpił też w jednej z relacji z Youngtimer Warsaw

[youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=gBvNVGaGVbM[/youtube]
Dorzucam aktualne fotki.