Problem ze skrzynią biegów

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
piskorz
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.1 benzyna 91
Numer Gadu-gadu: 4977055

Problem ze skrzynią biegów

Post autor: piskorz »

Zakupiłem 205 z 91 roku 1.1 pojemnośc. Notabene przesiadlem sie z Hondy Civic 1.3 91 w kwadracie. I z nowym autkiem jest problem, a dokładniej ze skrzynią biegów.

Niezależnie od tego czy silnik jest ciepły, czy też nie, mam ogromne problemy z:

1. Wrzucaniem pierwszego biegu (wchodzi bardzo cieżko, czasami dopiero po kolejnym wysprzęgleniu);
2. Wrzucaniem wstecznego biegu, a jeszcze większe z jego wyluzowaniem (wchodzi bardzo cieżko, czasami dopiero po kolejnym wysprzęgleniu, wychodzi po użyciu sporej siły);
3. Redukcją na drugi bieg i przy przerzucaniu z 1 na 2;
4. Wyskakujacą dwójka;
5. Jak depne powyżej 90km/h na 3, 4 czy 5 autko jakoś dziwnie trzęsie;
6. Jak schodze obojętnie na którym biegu z 70 do 50 to przy około 65km/h coś dziwnie wyje jakby z prawgo przodu. Jest to takie przytłumione wycie jakby wydech nieszczelny. Przy wysprzęgleniu przestaje wyc.

Prosze o jakieś konkretne i sprawdzone porady, bo bardzo nie chciałbym zniechęcic sie na starcie do francuzów :) Za pomoc z góry serdeczne dzieki.

P.S.

Hondzia skończyła żywot dzieki starszemu Panu, który ni stąd ni zowąd wymusił na mnie pierwszeństwo i stał się posiadaczem mocno stuningowanego poldka (strażaki musieli go wyciągac :( )
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: Problem ze skrzynią biegów

Post autor: Banita »

Wymien skrzynie -innej rady nie ma.
gofer
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 look
Numer Gadu-gadu: 3105690

Post autor: gofer »

jak chodzi o to trzesienie to wygląda na to ze cos masz z kolami ja bym spróbował je wywazyc tak samo mialem jak kupilem alkusy do swojego. nie koniecznie musi to byc wina felgi moze to opona. A jak masz bicia na kole to lożyska sie rozlatuja błuskawicznie i to moze szumiec.
piskorz
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.1 benzyna 91
Numer Gadu-gadu: 4977055

Post autor: piskorz »

Hmm, a może z tą skrzynka wystarczy coś przesmarowac, moze jakies problemy sa po prostu z prowadzeniem, bonicnie zgrzyta przy wrzucaniu biegów, więc synchronizatory chyba nie siedzą...
A jeśli nie da rady nic zrobic, to ile musiałbym dac za skrzynke do mojego PUGA.
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Wg mnie to najpierw regulacja sprzegla (moze nie duzo pomoze, ale sprobowac warto), potem sprawdzic jak sie czuja wodziki, bo to mi wyglada (punkty 1, 2, 3) na jakies jaja z wodzikami... Taka skrzynia to wydatek ok 100-300zl zalezy gdzie kupisz ;] Zreszta spojrz na allegro,bo dawno nie sprawdzalem cen..Punkt 6 to na moje lozysko przy sprzegle (nie pamietam ktore - nie bic :P)
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
ODPOWIEDZ