Tylna belka
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: RG cabrio,GTI,Green
- Numer Gadu-gadu: 437816
Tylna belka
Mam pytanie,mam belke wydaje mi sie że jeszcze w dobrym stanie(koła nie leżą)i chciał bym ja jakos zabespieczyc przed zuzyciem.Co zrobić?Przesmarowac?ktos mi kiedys mówił żebym wstawił kalamitki.Czy cos innego?jak najprosciej to zrobic?czy moze w inny sposób.
Re: Tylna belka
Wymienic lozyska, poduszki, silenblocki i zapomniec na 80 tys km
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
- Numer Gadu-gadu: 0
Jak już jest zużyta, woda w środku i zardzewiało to raczej po ptokach . Ale wlanie oleju nie zaszkodzi.
Ale jak zrobisz remont, to wstaw kalamitki i wlanie tam jakiegoś smarowidła tylko wyjdzie na dobre.
Ja po remoncie wstawiłem kalamitkę, wlałem hipolu do beli.
Dobrze smaruje i nie dopuści, aby szybko rdzewiało nawet jak się odrobina wilgoci dostaje do środka.
Ale jak zrobisz remont, to wstaw kalamitki i wlanie tam jakiegoś smarowidła tylko wyjdzie na dobre.
Ja po remoncie wstawiłem kalamitkę, wlałem hipolu do beli.
Dobrze smaruje i nie dopuści, aby szybko rdzewiało nawet jak się odrobina wilgoci dostaje do środka.
- plaski
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Peugeot 205 1.8 GRD `92 ---> Peugeot 306 1.8 16V `00
- Numer Gadu-gadu: 944242
- Kontakt:
Banita pisze:Wymienic lozyska, poduszki, silenblocki i zapomniec na 80 tys km
Ile mniej więcej może to kosztować? Czy w 306 są te same rzeczy do zrobienia?
Był sobie 205 1.8 Diesel Teraz większy LEW! 306 1.8 16V Ten lepiej przyspiesza i hamuje! Czyli ideał?
http://plaski.peugeot205.pl/<br />
http://www.inew.pl/
http://plaski.peugeot205.pl/<br />
http://www.inew.pl/
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
praktycznie to samo bo belki są podobne czyli przede wszystkim: łożyska na dwie strony, czopy i robocizna..
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
- martinop
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Peugeot 107
Można się samemu pobawić, łozyska snr można kupić juz za 60zł/strona + jeśli masz zjechane czopy ok 110-150 zł za czop.
Ja robiłem w moim CTi belkę, jak na swój wiek to do wymiany tylko łożyska, ponieważ czopy były jeszcze super.
Ja przepłaciłem za łożyska, bo belka kosztowała mnie 200 zł
Ja robiłem w moim CTi belkę, jak na swój wiek to do wymiany tylko łożyska, ponieważ czopy były jeszcze super.
Ja przepłaciłem za łożyska, bo belka kosztowała mnie 200 zł
Zamierzam kupić 205. Dziś oglądałem autko na parkingu, ale nie mogłem sie przejechać bo nie było właściciela. Zauważyłem że tylne koła są lekko pochylone do wewnątrz, czy to świadczy o znacznym zużyciu tylnej belki? Czy takie zużycie będzie wyraźnie stukało podczas jazdy? Jakie są koszty naprawy takiej belki?
-
- Uzalezniony
Belka do remontu.
Remont w optymistycznym przypadku jakieś 400-500zł. W pesymistycznym nawet 1000.
Remont w optymistycznym przypadku jakieś 400-500zł. W pesymistycznym nawet 1000.
A można jakoś w łatwy sposób odróżnić przypadek optymistyczny od pesymistycznego? Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z 205. Może ma ktoś fotki jak stoją koła przy zużytej belce?
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Nie stwierdzisz tego metoda "na oko". Po prostu trzeba wymontowac belke, rozlozyc na czesci, usiasc i zaplakac..
Potem zamowic zuzyte czesci a w pesymistycznym przypadku przygotowac sie na wizyte u tokarza a w jeszcze gorszym szukac drugiej belki z mniej zuzytymi gniazdami lozysk. Nastepnie wszystko poskladac do kupy, zalac belke olejem i cieszyc sie przez nastepnych kilka lat:)
Potem zamowic zuzyte czesci a w pesymistycznym przypadku przygotowac sie na wizyte u tokarza a w jeszcze gorszym szukac drugiej belki z mniej zuzytymi gniazdami lozysk. Nastepnie wszystko poskladac do kupy, zalac belke olejem i cieszyc sie przez nastepnych kilka lat:)
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Nie stwierdzisz tego metoda "na oko". Po prostu trzeba wymontowac belke, rozlozyc na czesci, usiasc i zaplakac..
-
- Uzalezniony
Bez rozłożenia belki niewiele można powiedzieć.
Jednak jak koła stoją krzywo to napewno łożyska do wymiany.
Jak właściciel jeździ tak już np. 2 lata to czopy też będą do wymiany i sama rura może być już do wywalenia.
Czyli wariant pesymistyczny jest dość prawdopodobny.
Chyba że masz możliwości i zacięcie do mechaniki, kupujesz belkę w lepszym stanie od swojej, wymieniasz łożyska i wkładasz taką belkę , można się zmieścić nawet w 500zł.
Jednak jak koła stoją krzywo to napewno łożyska do wymiany.
Jak właściciel jeździ tak już np. 2 lata to czopy też będą do wymiany i sama rura może być już do wywalenia.
Czyli wariant pesymistyczny jest dość prawdopodobny.
Chyba że masz możliwości i zacięcie do mechaniki, kupujesz belkę w lepszym stanie od swojej, wymieniasz łożyska i wkładasz taką belkę , można się zmieścić nawet w 500zł.
Dzięki za odpowiedzi. A czy podczas jazdy, można już usłyszeć stukanie z takiej belki?
- palpio
- Junior
- Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
- Numer Gadu-gadu: 587970
raczej najpierw jest skrzypienie