Trudna zmiana biegów

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
KrakerSx
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland Garros 92'
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Trudna zmiana biegów

Post autor: KrakerSx »

Witam mam taki oto problem z moim pugiem.

Gdy nie jest odpalony, po wciśnięciu sprzęgła biegi wchodzą lekko bez problemu, jak tylko odpalę silnik, pojawia sie problem otóż nie mogę wrzucić lekko biegu coś jak by mi blokowało dostęp, muszę bardzo mocno przepchnąć drążek zmiany biegów.

Stało sie to nagle, gdy stałem na światłach po zapaleniu sie pomarańczowego chciałem wrzucić 1 i miałem z nią wielki problem, dwójka to samo dopiero od 3 jakoś lżej wchodzi.

Czy ktoś wie co to może być.

PS. Łożysko dociskowe sprzęgła lekko popukuje czasem na luzie, ale nigdy ni było takiego problemu ze zmianą biegów.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Re: Trudna zmiana biegów

Post autor: dzikson »

Miałem ten sam problem w swoim Looku (silnik TU1M, skrzynia 5.), sporadycznie zdarzało się, że 1. i 2. wchodziły dziwnie ciężko, dalej było już bez problemu. Nie walczyłem z tym, bo problem pojawiał się z rzadka, więc może wypowie się ktoś, komu udało się poznać przyczynę.
Nie wiem jaką rolę odgrywa tu sprzęgło, ale jeżeli dobrze pamiętam u mnie problem pojawił się po wymianie kompletnego sprzęgła. Chyba bardziej obstawiłabym sam mechanizm skrzyni.
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Ja miałem podobny problem. Na rozgrzanym silniku biegi czasem ciężko wchodziły lub ze "zgrzytnięciem". Jak było zimno to rano nie można było w ogóle dwójki wrzucić. Byłem w warsztacie i wymienili mi olej w skrzyni - pomogło. :)
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

albo nie wysprzęgla w pełni, może spróbuj lekko podciągnąć linke :)
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
painmaker
Junior
Posiadany PUG: 1.1 kat 1993r New Look, 1.4 RG, 1.4 XR
Numer Gadu-gadu: 7796949
Kontakt:

Post autor: painmaker »

Ja podciągnąłem linkę i nie dało. Na zimnym silniku ciężko wchodzi 1, 2 i wsteczny. Mój mechanik mówi, że olej w skrzyni jest już za gęsty ale ja się na tym nie znam.......
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Ja bym stawiał na źle wysprzęgląjące sprzęgło (jak linkę podciągnąć to może się polepszyć) lub wymiana oleju w skrzyni szczególnie jak te problemy z wbijaniem biegów na zimnym silniku wyraźniej czuć w miesiącach zimowych.
ODPOWIEDZ