Uszczelka?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Posiadany PUG: 205 LucKy LooK 1.4 XSi
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Uszczelka?

Post autor: Dervozavilus »

Panowie, proszę o poradę.
Wczoraj wracając z pracy (godzinę w korku na słońcu), nagle w lusterku zobaczyłem dym. Pomyślałem sobie, co to za gamoń jakimś rzęchem jeździ, ale okazało się, że to ja. Po dodaniu gazu, samochód zaczął dymić. Już sam nie wiem czy na biało czy na niebiesko, czy na jakiś inny kolor (w każdym razie jasny). Słońce waliło mi w zegary, więc dopiero po przysłonięciu ręką, zobaczyłem, że STOP i kontrolka temperatury chłodzenia się świecą (licznik bieda). Zjechałem, wyłączyłem silnik, sprawdziłem płyn - OK, olej OK. Dodam, że zdarzało się ostatnimi czasy, że płynu chłodzącego ubywało. Nie słyszałem za to wentylatora (wymieniałem rok temu). Po 5 minutach postoju, uruchomiłem samochód i już bez problemu dojechałem (korek się rozluźnił). Potem już pod domem, pomęczyłem auto i gdy silnik się nagrzał, wentylator się włączył, a kontrolki się już nie zapalały.
Co może być przyczyną? Uszczelka? Czy coś innego?
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady.
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Re: Uszczelka?

Post autor: domel »

Też tak kiedyś miałem z białym dymem jak jechałem jeszcze VW diesel . Wygląda na uszczelkę ;)
. Sprawdź czy nie widać nic w płynie i czy przejrzysty.
Zobacz, też bo możesz mieć poprostu mocno zapowietrzony ukł. chłodzenia, gdzieś ci uciekał płyn i stąd go brakowało i się zapowietrzył. Możliwe właśnie że od braku chłodzenia, zapowietrzenia poszła ci uszczelka od przegrzania i stąd ten dym.
Awatar użytkownika
rudi88
Nowicjusz
Posiadany PUG: junior 1.0 91r.
Login tlen: rudi88

Post autor: rudi88 »

i caly czas dymi czy w tej chwili juz nie? bo jak widzialem cie wczoraj lub przedwczoraj to nic nie kopcilo.
jesli teraz nie kopci i nie widac oleju w plynie ani plynu w oleju to bym sie nie stresowal zbytnio. moj byl przegrzany w zeszlym roku kilka razy i nawet bywal olej w plynie ale zrobilem juz 5000km od tego czasu i jakos nic wielkiego sie nie dzieje.
i posprawdzaj styki bezpiecznikach od wiatraka i czujniku w chlodnicy, czasem niekontaktuja i niestety wiatrak potrafi sie nie wlaczyc na czas.
zakret, albo bokiem albo wcale
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Kontakt:

Auto przegrzałem jakiś rok temu, bo wiatrak właśnie stał w miejscu (spadek po poprzednim właścicielu) i od tamtej pory zrobiłem jakieś 15000km :) Ostatnio też wymieniałem tą długą rurę gumową od chłodnicy do silnika, bo była dziurawa i tam mi uciekał płyn (czyli prawdopodobnie może być zapowietrzony). Ale po wymianie też trochę ubywa, choć nie dużo. Oleju nie zauważyłem, ale w sobotę jeszcze sprawdzę - aktualnie jeżdżę Hondziną.
W/w przygodę miałem wczoraj po południu. I tak, jak pisałem, po postoju, wszytko wróciło do normy. Nie kopcił już później. Jak go grzałem pod domem, też wszystko było w normie. Aha, jeszcze jedno. Przy takim gazowaniu, z rury co jakiś czas lecą kropelki. Nie dużo, ale są.
PS. Rudi, gdzie Ty mnie widziałeś? :)
Awatar użytkownika
rudi88
Nowicjusz

na skrzyzowaniu waszyngtona z miedzyborska :)
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Kontakt:

ale chyba nie byłeś swoim Pugiem? nie zauważyłbym ziomka? :)
Awatar użytkownika
rudi88
Nowicjusz

akurat piechotka lecialem.
ale prawie co wieczor pugiem latam miedzyborska od mojej panny do domu.
nawet sie za twoim rozgladam ale nie wiem gdzie dokladnie stoi :wink:
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

Pierwsze co to bym sprawdzil czy masz dobra ilosc plynu w samej chlodnicy. Zbiornik wyrownawczy nie powie Ci prawdy :-) Mialem walniety termostat i mimo iz w zbiorniku wygladalo ok to brakowalo 2l plynu - podziekowania gazownikom montujacym mi inst. gaz.

Jak ubywa Ci plynu, a nie widac nigdzie na zlaczach by cos cieklo (sadza taka sie robi jakby bateria wylana) to kwestie sa dwie ...
- albo zapowietrzony uklad i czasem ze zbiornika przejdzie troche
dalej, stad w zbiorniku mniej plynu
- walnieta uszczelka pod glowica, mozliwy efekt po przegrzaniu
silnika, teoretycznie jasny dym moglby tez na to wskazywac
(tak mi sie wydaje para po wodzie?)

To, ze wiatrak sie zalacza to pol biedy.... przy zapowietrzonym ukladzie lub zlym termostacie tez moze sie zalaczac ale niepelny uklad chlodzenia (w plyn) bedzie powodowal i tak przegrzewanie sie i zapalanie STOP bo nie ma wlasciwego obiegu.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
gres
Junior
Posiadany PUG: :( ni mo :(
Numer Gadu-gadu: 2667907

Post autor: gres »

niby jak usczelka , ale skoro przestal kopcic to sama sie nie naprawila :D

chyba poprostu sie przegrzal , i trzeba miec nadzieje ze od tego przegrzania uszczelka nie poszla
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Kontakt:

dzisiaj wieczorkiem może sobie trochę pojeżdżę i przetestuje
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

ja mialem walnieta uszczelke i nie kopcil
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
ODPOWIEDZ