Olej na wierzchu skrzyni. Którędy przecieka?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Olej na wierzchu skrzyni. Którędy przecieka?

Post autor: dzikson »

205XS '91 TU3M
Ubytek oleju z silnika jest spory. Poniżej aparatu zapłonowego mokre są kable, na wierzchu skrzyni robi się kałuża oleju, dalej ścieka po łączeniu obudowy sprzęgła i skrzyni.
Wymieniłem aparat zapłonowy, w tym zimmering na 100% nie cieknie. Łączenie aparatu z głowicą jest świeżo uszczelnione czarnym silikonem. Czujnik wkręcony w blok silnika pod aparatem ma ślepy kanał (więc zero kontaktu z olejem).

Myślę że wielu możliwości nie ma, zwłaszcza że część już udało się wykluczyć.
Którędy więc przecieka olej w tym przypadku :?:
Będę wdzięczny za celną sugestię :)
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Olej na wierzchu skrzyni. Którędy przecieka?

Post autor: skola »

A moduł na aparacie zapłonowym? tam sa 2 śrubki i mi spod jednej ciągle kapie olej, jednak wielkiego ubytku nie mam ale poniżej jest wszystko mokre.
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Na 100% jest to wina uszkodzonego uszczelnienia wewnętrznego w aparacie zapłonowym. Da się je wymienić, jednak jest z tym sporo zabawy. Olej wycieka Ci przez wspomniane wyżej dziurki obok modułu zapłonowego.
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Tak jak orfister napisał wykluczasz wyciek z aparatu bo zmieniłeś oring zewnętrzny a nie zmieniłęś wewnętrznego
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Panowie, dobrze mówicie, w poprzednim aparacie właśnie zimmering puszczał olej i wypływał on dwoma otworami w obudowie, które są właśnie po to, by olej w razie nieszczelności nie zalewał uzwojenia hallotronu tylko wypływał na zewnątrz. Dlatego wymieniłem aparat :)
W tym zimmering na bank jest szczelny. Aby się o tym przekonać przyłożyłem do wspomnianych otworków kawałek chusteczki i zakleiłem taśmą izolacyjną. Po ok.300km odkleiłem "próbnik" i wynik był pozytywny - chusteczka pozostała śnieżnobiała :wink:
Zatem nie cieknie przez otwory w aparacie, zimmering (uszczelka wewnętrzna) jest szczelny. Oring (uszczelka zewnętrzna) też był w dobrym stanie, dodatkowo wspomagany czerwonym siliconem.
Skąd w takim razie cieknie :?:
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Pojawił się nowy wątek w tych poszukiwaniach - świeży olej w otworach śrub, mocujących kopułkę rozdzielacza zapłonu. Czyli jednak zimmering wałka dał ciała. Tak jak w poprzednim, tylko w innym miejscu.
A jako że przy naprawie tego zimmeringu więcej można popsuć niż naprawić (i przyzna to otwarcie każdy szczery mechanik) pozostaje poszukać innego aparatu. Najlepiej nowszego.
Czy od innego Lwa z TU może pasować :?:
Ktoś słyszał, ktoś się zamieniał :?:
ODPOWIEDZ