Hamulce tył
Hamulce tył
witam ten oto problem ciągnie się zamną już od dawna ponieważ brak tylnich hamulców wszystko dosłownie wymienione szczęki cylinderki przewody trzy pompy i serwo i po dokładnym odpowietrzeniu przód hamuje a z tyłu ręką sę obraca koło niewiem co jest i mechanicy rozkładają ręce
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Hamulce tył
Poczytaj ETZOLDA-zasada działania hamulców.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Rozkręć bardziej samoregulator?
Jest tak samo źle z ręcznym i roboczym?
Jest tak samo źle z ręcznym i roboczym?
- palpio
- Junior
- Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
- Numer Gadu-gadu: 587970
Najpierw sprawdz czy on wogóle działa???
samo regulatory działają a chamulce po odpowieczeniu są przez chwile
-
- Junior
- Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
- Numer Gadu-gadu: 1301373
Wyglada na to ze szczeki sie za duzo cofaja skoro przez chwile masz hamulec.
Wnioski sie nasuwaja same.
Wnioski sie nasuwaja same.

Czyli jakie są wnioski
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
podkrec samoregulator tak by bębny po załozeniu obracały sie z oporem ,jezeli jest tak jak piszesz to kwestia tylko samoregulatorów .p.s po kupnie bębnów zostały one oczyszczone odtłuszczaczem od strony pracującej ??
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
witam
mam bardzo podobny problem, Mianowicie przód łapie bardzo dobrze, ręczny też trzyma ale hamując nogą na ostro nie zachamuje. Czy jest to również wina samoregulatora?
mam bardzo podobny problem, Mianowicie przód łapie bardzo dobrze, ręczny też trzyma ale hamując nogą na ostro nie zachamuje. Czy jest to również wina samoregulatora?
- kovu15
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Peugeot 205 1400 XS 75KM
- Numer Gadu-gadu: 3674432
no i jak by inaczej
ja równiez mam ten problem ...
mianowicie ręczny działa ok jednak podczas hamowania tył w ogóle nie hamuje
Widzę że jest to przypadłość 205'tki ... wiecie może co jest najczęstszą przyczyną tejże usterki ?
Z góry dzieki za pomoc !

mianowicie ręczny działa ok jednak podczas hamowania tył w ogóle nie hamuje

Widzę że jest to przypadłość 205'tki ... wiecie może co jest najczęstszą przyczyną tejże usterki ?
Z góry dzieki za pomoc !
LiMiteD EditIon
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
ale pod większym ciężarem z tyłu (pasażerowie) hamulce tylne powinny zadziałać sprawdzałem to kiedyś w moim
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW
GOLF
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW

-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
- Numer Gadu-gadu: 0
Zeby sprawdzic hamulce ja jade na polna droge, a jeszcze lepiej na tzw. żużlówkę i podczas jazdy wciskam hamulec do dechy.. Doskonale widac ktore kola zblokowalo a ktore nie. A z waszymi problemami to tak jak wielu juz tu pisalo-wystarczy podkrecic samoregulatory w tylnych hamulcach i odtluscic szczeki i bebny i musi hamowac
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
co do przypadlosci 205 i tylnym hamulcem to sie nie zgadzam.
1. zdejmij kazdy, kto ma problem z hamulcem, beben
2. sprawdz grubosc szczek i powierzchnie toczna bebna (czy nie ma luku itp.)
3. zmierz srednice wewn. bebna
4. samoregulator (taka rozporka ze sruba) ustaw (krecac srubka) tak aby szczeki mialy taka odleglosc (powierzchnia zewn. szczek - hamujaca) jak srednica bebna.
5. przesmaruj klin przynitowany do 1 ze szczek, ktory trzyma dzwignie, do ktorej z kolei mocowana jest linka
- chodzi o to by luzno to chodzilo (inaczej nie beda odbijac szczeki i bedzie tarcie w kole. Uwazaj by smaru bylo aby aby, nie moze dostac sie na powierzchnie hamowania - wiem co mowie.
6. zaloz beben i dokrec srube itp
7. sprawdz dzialanie hamulca roboczego - czy hamuje (wlacz silnik by bylo wspomaganie hamulca)
8. jak (7) jest ok to ustaw sobie naciag recznego
- zaciagasz na 5,6 zabek i krecisz sruba przy dzwigni recznego (jak czujesz opor sprawdz dzialanie recznego)
- powinien juz hamowac dobrze na 3 zabku
Ja robilem tydzien, dwa temu sam hamulce i teraz elegancko hamuje. Aczkolwiek rozporke moglbym lepiej ustawic (nie blokuje kol ale jakos na 6, czy 7 zabku stoi w miejscu nawet na stromej gorce)
W razie jakichs pytan zapraszam na PW, pozniej przypadkiem moge pominac ten temat.
1. zdejmij kazdy, kto ma problem z hamulcem, beben
2. sprawdz grubosc szczek i powierzchnie toczna bebna (czy nie ma luku itp.)
3. zmierz srednice wewn. bebna
4. samoregulator (taka rozporka ze sruba) ustaw (krecac srubka) tak aby szczeki mialy taka odleglosc (powierzchnia zewn. szczek - hamujaca) jak srednica bebna.
5. przesmaruj klin przynitowany do 1 ze szczek, ktory trzyma dzwignie, do ktorej z kolei mocowana jest linka
- chodzi o to by luzno to chodzilo (inaczej nie beda odbijac szczeki i bedzie tarcie w kole. Uwazaj by smaru bylo aby aby, nie moze dostac sie na powierzchnie hamowania - wiem co mowie.
6. zaloz beben i dokrec srube itp
7. sprawdz dzialanie hamulca roboczego - czy hamuje (wlacz silnik by bylo wspomaganie hamulca)
8. jak (7) jest ok to ustaw sobie naciag recznego
- zaciagasz na 5,6 zabek i krecisz sruba przy dzwigni recznego (jak czujesz opor sprawdz dzialanie recznego)
- powinien juz hamowac dobrze na 3 zabku
Ja robilem tydzien, dwa temu sam hamulce i teraz elegancko hamuje. Aczkolwiek rozporke moglbym lepiej ustawic (nie blokuje kol ale jakos na 6, czy 7 zabku stoi w miejscu nawet na stromej gorce)
W razie jakichs pytan zapraszam na PW, pozniej przypadkiem moge pominac ten temat.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.