Obszycie wnętrza.

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
TheMocarz
Junior
Numer Gadu-gadu: 8114272

Obszycie wnętrza.

Post autor: TheMocarz »

Postanowiłem jednak założyć nowy temat aby każdy zauważył (kontynuacja z "Schodzący bezbarwny lakier")

Zacznę od początku.
Wpadłem na pomysł i chciałbym go zrealizować, mianowicie mam chęć obszyć kokpit, boczki drzwiowe, podsufitkę oraz słupki. Skóra naturalna odpada gdyż koszt bardzo wielki, ale taka alcantara czy skaj byłby wporzadku. Zrobić samemu po najniższych możliwych kosztach (w miarę możliwości żeby jakość nie ucierpiala).
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, rady, pomysły to smiało. Można zadawać pytania i zrobić coś w stylu poradnika :) fajnie by było potem do podwieszenia.

Co do flokowania, duży koszt i tylko deskę da radę chyba i co najważniejsze brak satysfakcji z własnoręcznego wykonania (więc dla mnie odpada 8)7 )

Zdaję sobie sprawę, że nakład pracy ogromny oraz wyposażenie typu maszyna do szycia są potrzebne ale myślę, że w każdym mieście czy wiosce znajdzie się ktoś znajomy kto ma maszynę albo za kratę piwa zrobi parę paręnaście szwów 8)7 (jestem też za pożyczeniem urządzenia i nauka szycia 8)7 )

Chętni, zainteresowani i znawcy tapicerstwa udzielać się :!: :!: :) :) :)
Awatar użytkownika
andi_kamachi
Junior
Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
Kontakt:

Re: Obszycie wnętrza.

Post autor: andi_kamachi »

Nie wątpię w Ciebie, ale wnioskuję, że jesteś w tej materii amatorem, a amatorzy porywają się często na rzeczy przekraczające ich możliwości..
Tu jest najbardziej jaskrawy przykład przerostu chęci nad talentem: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... rzestrodze

Z osobistych tapicerskich doświadczeń wiem też, że NIE BĘDZIESZ zadowolony z końcowego efektu :!:
(po zakupie maszyny do szycia, setkach prób, rzucania k..mi, jeżdżenia na wybebeszonych kubłach- oddałem siedzenia w ręce zawodowców i jest git).

Elementy, które w Twoim aucie już nie błyszczą świeżością, da się jeszcze wymienić na używane w lepszym stanie...
Zdobywanie tych rzeczy nie musi być drogie, a i przyjmność z posiadania ich w oryginalnym stanie nie musi być mniejsza od klejenia skaju..
Ale, jeśli to, co ostatecznie poczniesz sprawi Ci radochę, to rób to, bo o to tu chodzi!
Powodzenia!
:W
TheMocarz
Junior

No nie chodzi o to żeby wymieniać, deska jest raczej prosta prócz miejsca przed pasażerem i tam może być trochę kłopotu z ułożeniem, ale bym się zabawił, na forum VW całkiem całkiem wychodziło to ludziom.
andi_kamachi pisze:Z osobistych tapicerskich doświadczeń wiem też, że NIE BĘDZIESZ zadowolony z końcowego efektu
(po zakupie maszyny do szycia, setkach prób, rzucania k..mi, jeżdżenia na wybebeszonych kubłach- oddałem siedzenia w ręce zawodowców i jest git).
fotele co innego, myślę aby wstawić kubły i nie bawić się w żadne skóry alcantary itd. do tego trzeba mieć pojęcie.
andi_kamachi pisze:Tu jest najbardziej jaskrawy przykład przerostu chęci nad talentem: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... rzestrodze
o faak 8)7 8)7 8)7 , nie jestem fanem wiejskiego tuningu xD ogólnie uważam, iż jakieś spojlery i tego typu dziwne rzeczy montowane to jest najgłupsza rzecz jaka można zrobić ale to tak już na marginesie. Nie zamierzam psuć auta :)

W ostateczności gdyby nie wyszło można kupić oryginalne części i się cieszyć, że się próbowało. wydatek rzędu 100zł na materiał to nie jest aż tak mega dużo jeśli mielibyśmy wrzucić to do kosza także bardzo mnie kusi.

Zastanawiam się od czego najlepiej zacząć, jaki materiał wybrać jaki klej i jak rozpocząć prace nad przygotowaniem pod szycie/klejenie. :?: :?:
robson
Peugeot 205 Master

Post autor: robson »

Nie chce się wtrącać,ale usiądz sobie w spokoju i przemyśl tą decyzje o oklejaniu jeszcze raz,może lepiej wyczyścić,wyprać i doprowadzić ten środek do orginalności i się wtedy cieszyć,że się udało.Oklejanie zostaw Golfiarzą.Ach napewno będziesz kleił Butaprenem,a jak ci nie wyjdzie to w 100zł na pewno się nie zmieścisz i jeszcze deska do wymiany i dodatkowa robota i koszta,ale twoje auto,twoja decyzja,myślę ,że pozytywnych komentarzy nie będzie.Pozdrawiam i życzę udanej roboty. :W :W :W :W :W
TheMocarz
Junior

No dobra niech golfiarze maja :P

Ale podsufitkę na pewno chce zrobić na czarno, kleić czymś czy malować/barwić?
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Klei w sprayu, czarna alcantara i nie moze sie nie udac
Car Valeting, Car Detailing.
TheMocarz
Junior

Jaki konkretnie klej?
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90

Post autor: krzyska »

Beco ma w ofercie dobry klej w spreju. Spray-Kon B707 też dobry. Ogólnie przy tych klejach bedziesz miał tylko jedno podejście, jak coś spieprzysz to juz tego materiału nie oderwiesz w całości.
Koszt 500ml to 50-70zł, Beko poniżej 50zł ale tylko 400ml.

Jeszcze patex uniwersalny daje dobre efekty tylko trzeba dłuzej czekać na odparowanie i jak masz trochę wprawy to dasz radę "nanieść poprawki" w ułożeniu materiału.

Niemniej polecam psikane kleje
GTI_Efekt Masy Obrazek
Awatar użytkownika
tomek05229
Junior
Posiadany PUG: 205 Forever '95
Numer Gadu-gadu: 11234915

Post autor: tomek05229 »

to może taniej i prościej będzie kupić ory czarną podsufitke...rzuciło mi się ostatnio w oczy kilka sztuk na sprzedaż :) a i satysfakcja będzie że zrobiło się to samemu bo trzeba całą wymienić to jeszcze do tego będzie ory :) więc podwójna satysfakcja :D :D
jak dla mnie bezkonkurencyjne rozwiązanie :)
pozdrawiam i powodzenia :)
TheMocarz
Junior

Odp: Obszycie wnętrza.

W takim razie potrzebowalbym do 5d z malym szybrem :smile: jak to wyglada i ile kosztuje?

Wysyłane z mojego Desire HD za pomocą Tapatalk 2
TheMocarz
Junior

Wyczyscilem deske rozdzielcza szczoteczka i woda z plynem do naczyc i efekt jest mega, na koniec przetarlem lekko nablyszczajacym plakiem i jestt super :smile:
Chcialbym wyprac obicia siedzen, maja one zamki wiec sa sciagane ale zaczalem od tylnej kanapy no i material jest przytwierdzony za pomoca takich metalowych spinek do gabki i za cholere nie wiem jak to sciagnac, jedna juz wyrwalem :( ma ktos jakis sposob?

grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

W gąbkach są wtopione głęboko druty i to do nich jest przypięty materiał drucianymi oczkami. Musisz porozginać te oczka i odpiąć materiał. Po praniu polecam przypiąć materiał na trytki :wink:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
andi_kamachi
Junior
Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
Kontakt:

Post autor: andi_kamachi »

Ja mocowałem na metalowe kółka, które dał mi jeden tapicer. Wyglądają jak grube, duże zszywki i mają naostrzone końce... Przy użyciu sprytnych szczypiec -łatwizna!

P.S. Daj zdjęcia odnowionej deski!
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

To super, ze wyczysciles deske sam i jest super, szkoda tylko, ze nie srodkami do tego celu, plyn do naczyn poza tym, ze zabija tluszcz nie ma dobrego dzialania na materialy uzyte na desce niestety.
Car Valeting, Car Detailing.
TheMocarz
Junior

Zdj jak nie zapomne to postaram sie wrzucic wieczorkiem. Pokombinuje zaraz z tymi drutami

ODPOWIEDZ