Witam posiadam peugeot 205 1.1 monowtrysk boscha 91r.Problem jest taki ze jak przekrece srube od krokowca tak troche tylko to zaczynaja falowac obroty i to nawet bardzo co widac na filmie https://www.youtube.com/watch?v=7NExExn ... e=youtu.be To sie dzieje ciagle na zimnym i na cieplym ale za to jak podkrece tak zeby nie falowały to ciezko go odpalic na zimnym i tez na zimnym szarpie i przerywa jak mu wdepne to rozpedza sie pol dnia na cieplym tez szarpie ale lekko i nie przerywa.Bardzo prosze o pomoc wymienione w nim rzeczy:
uszczelki kolektora ssacego i dolotowego oraz od monowtrysku
świece (dodam ze sa czarne i suche czyli za bogata mieszanka )
przwody zaplonowe
czujnik temperatury silnika i cieczy chłodzacej
dodam ze wyskakuje blad od tpsu ustawilem go ale nic to nie dalo ( podejzewam ze to on ale wole wiedziec niz na slepo wszystko wymieniać czy cos jeszcze innego sprawdzic i jak
Po pierwsze srubką zderzaka przepustnicy nie kręci się "na pałę" - to nie gaźnik od Komara. Po drugie jeśli wyskakuje błąd TPS-a to możliwe że jest uszkodzony - da się go sprawdzić za pomocą omomierza, były elaboraty już na ten temat. Jak już podmienisz TPS-a i zresetujesz błąd to ustaw zderzak i nastawnik przepustnicy tak jak Robert Bosch przykazał to i obroty powinny wrócić.
wiem ze nie na pałe ustawia sie go o ile dobrze pamietam przerwa na max cofnietym styczniku krokowca ma miec 0.4 ale jak tak ustawie to auto nie odpali samo tylko jak mu wcisne gaz
Temat chyba dość częsty przy tych silnikach. Mam ten sam problem. Samochód sie wkręca, ale schodzi z obrotów powoli i faluje (chociaż nie aż tak mocno jak na filmiku u ciebie). Podobne objawy miał krzyska w swoim RG. U niego rozwiązaniem była wymiana całego monowtrysku razem z oryginalnym tps i krokowym. U mnie niestety nie dało rezultatów. Wymieniłem wtrysk i dzieje sie to samo. Przewody,świece wymienione. Zastanawiam sie nad czujnikiem temp. Wody. Czy ktoś jeszcze miał ten problem i sobie z nim poradził ?
Sprawdzcie czy nie ciagnie gdzies lewego powietrza - może na uszczelkach kolektora ssącego, może na ktoryms wężyku podciśnieniowym. Warto popsikać Plakiem we wszystkie podejrzane miejsca podczas pracy silnika - jak obroty spadną to na bank jest nieszczelność
zloty373 pisze:Temat chyba dość częsty przy tych silnikach. Mam ten sam problem. Samochód sie wkręca, ale schodzi z obrotów powoli i faluje (chociaż nie aż tak mocno jak na filmiku u ciebie). Podobne objawy miał krzyska w swoim RG. U niego rozwiązaniem była wymiana całego monowtrysku razem z oryginalnym tps i krokowym. U mnie niestety nie dało rezultatów. Wymieniłem wtrysk i dzieje sie to samo. Przewody,świece wymienione. Zastanawiam sie nad czujnikiem temp. Wody. Czy ktoś jeszcze miał ten problem i sobie z nim poradził ?
U mnie występował problem z wysokimi i nierównymi obrotami na zimnym, przy okazji wymiany silnika wymieniłem wtrysk /w zasadzie sam wtryskiwacz, czujnik temp i regulator ciśnienia paliwa/ i problem przy nowym silniku nie występuje. Odnośnie pomysłu z wymianą czujnika temp płynu to nie wiem czy to coś da. Żeby sprawdzić czy coś jest nie tak z czujnikiem najlepiej go odepnij przy braku sygnału ECU w Monojetroniku używa optymalnych danych zapisanych w pamięci. Przynajmniej tak gdzieś czytałem
Panowie podstawa to idealnie wyregulowany i sprawny tps. Bez tego nie ma szans na ustawienie obrotów. A co do ustawiania obrotów to najlepiej włożyć sobie szczelinomierz 0.5 mm między śrubę regulacyjną, a zderzak krokowca, następnie miernik w rękę i wkręcamy śrubkę aż zamknie się obwód na dwóch dolnych pinach (w gnieździe od krokowca). Odkręcić z pół obrotu i powinno być GIT