Tuba czy skrzynia??

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Tuba czy skrzynia??

Post autor: DJPreZes »

Co bedzie lepsze, tuba, czy zabudowany soobwofer w skrzyni?? Poza tym jeszcze co by lepiej sie sprawowalo w 205 a co w 405 ??
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Jeżeli zależy Tobie na zwykłym waleniu to kup sobie tubę, a jeżeli chcesz uzyskać dobrej jakości miękki bas, to zainwestuj w skrzynię :)
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Nie da się uogólnić :!:
W zasadzie zarówno tuba jak i skrzynia dla głośnika powinny znaczyć to samo.
Praktyka jednak jest taka, że te wszystkie "tuby" to często kiepskio wykonane pudła..
Liczy się wykonanie jak i celowość wykonania właśnie takiego, zakładając efekt i znając parametry T-S głośnika.
Temat rzeka i każdy jeden subwoofer będzie grał inaczej, co ciekawsze prawie każdy znajdzie swoją grupę odbiorców :wink:
Nawet z dobrego głośnika można zrobić kibel nie będąc w temacie.
Masz już coś na "oku" ?
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Damian1p »

gdzies czytalem ze tuba to sprasowany karton wiec hmmm to samo mowi za siebie chyba lepszy mdf... czyli wg mnie skrzynia... zreszta skrzynia w bagazniku ladniej wyglada i zawsze cos tam jeszcze wlozysz ;)
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

mdf to w sumie też prawie karton... Ja bym tuby nie kupił, bo jest buracka, ale na przykład ref infinity w fabrycznych tubach był na tyle ładnie zestrojony, że grał fajniutko... Skrzynkę da się lepiej w bagażniku ułożyć, tuba leży jak leży...
Adi205

Post autor: Adi205 »

kup sobie INFINITY REF5000 do przodu - wygłusz drzwi matami - podepnij wzmaka 2 x 120W i po co ci tuba ??????? :W
Awatar użytkownika
krzysiek309
Nowicjusz

Decyzja należy do ciebie

Post autor: krzysiek309 »

Ja osobiście miałem u siebie tubę, ale postawiłem na SUBA własnej produkcjii. Poczytałem troszkę na forum elektrody, troszkę obliczeń, dużo pracy ale efekt jest znacznie lepszy.
ODPOWIEDZ