łożysko? hamulec?

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

łożysko? hamulec?

Post autor: wasia »

Witam.
Moja fura służy zwykle do przewozu max 3 osób. Dziś wiozłem 4 (w tym 2 ciężarne :) ) do tego sporo pakunków i pełen zbiornik paliwa (w sumie wszystkiego jakieś pół tony) w jedną stronę na nierównościach trochę tarło ale dopiero w drodze powrotnej się zaczęło - najpierw delikatne ale wyczuwalne hamowanie jak fura na nierównościach była dociskana do drogi (nie było przy tym żadnych zjawisk akustycznych), potem piski prawego tylnego koła przy skręcaniu w lewo a na koniec piski tegoż koła przy wspomnianym wcześniej dociskaniu fury do gleby na dziurach. Po wysadzeniu ciężarnej siedzącej nad tym kołem wszystko ustąpiło (jak zwykle wszystkiemu winna baba :D) . Po dojechaniu sprawdziłem i alufelga od piszczącego koła była gorąca (pozostałe były zimne). Co może być przyczyną? P.S. Hamulce z tyłu mam bębnowe.
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Re: łożysko? hamulec?

Post autor: skola »

nasze autka nie znoszą jazdy w 5 osob wiem cos o tym, jak wsiadlo tyle to tez cos mi obcieralo na tyle i cos kwiczyalo jaby taki piasek w mlynku ale jak wysiedli wszyscy i zostaly tylko 2 oosoby to juz bylo w normie... a o hamowaniu to moglem pomazyc ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

Hamulec ręczny :) Przy zawieszeniu wleczonym i dużym obciążeniu ręczny się zaciąga, zmniejszysz obciążenie i odpuszcza (linki są puszczone w poprzek baku, pod rura belki). Możesz poluźnić linki (regulacja widoczna po zdjęciu plastikowej osłony dźwigni ręcznego). Jeśli długo tak jechałeś lepiej sprawdź stan szczęk ;) A piszczeć na dołkach i przy obciążeniu może ponadto belka jeśli jest w nie najlepszym stanie :P
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green

Post autor: wasia »

d_ARC pisze:A piszczeć na dołkach i przy obciążeniu może ponadto belka jeśli jest w nie najlepszym stanie :P
Jeśli chodzi o te tuleje (nie wiem jak to się fachowo nazywa) przy belce to raczej nie to bo ostatnio zmieniałem (rzeczywiście wcześniej ćwierkało nawet z 1 osobą z tyłu).
A co do piszczenia to może rzeczywiście ręczny - od czasu jak mi mechaniory wymieniły linki nie wiozłem takiego balastu - popuszczę trochę i zobaczę jak będzie. Czyli mówicie że łożysko raczej nie???
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Uważam ze łożysko na 100% nie...nie psuje się ot tak od razu, trzeba czasu i wytrwałości ci by padło, no chyba że łożysko jakieś szajsowate, tak jak u mnie...kiedyś..wytrzymało 2000 km.
ODPOWIEDZ