problem z chłodzeniem (tu3m)

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Moose
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.1 Forever 1995
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

problem z chłodzeniem (tu3m)

Post autor: Moose »

Witam

od pewnego czasu zaobserwowalem ,ze swieci mi sie kontrolka poziomu płynu chłodzacego. Najpierw nie wiedzialem czemu, ale pozniej szybko sie okzalao, ze to wina dziurki w przewodzie laczacym chlodnice z glowica (na zasilaniu). No i pieknie, zmienilem przewod, ale problem pozostal. Kontrolka nadal sie swiecila. I ciagle i ciagle. Wiec odpowietrzalem, odpowietrzalem,... czynnosc wykonalem juz jakies 40 razy, kontrolka nadal swieci.
Wczoraj po poludniu wzialem sie za to, okazalo sie ze w korku, na ktorym jest napisane NE PAS OUVRIR :) (nie otwierac) w gumowej uszczelce byla dziurka. Wymienilem wiec korek.
Znowu zabawa z odpowietrzaniem, bulgotanie plynu w nagzrewnicy i takie tam. No i dupa znowu. Dzisiaj rano jak jechalem do pracy, to dziwne, bo temperatura nie chciala podskoczyc. A jak juz skoczyla to bylo 100 stopni.
Dodac musze jeszcze, ze wczoraj jak wracalem z pracy, przed cala zabawa z wymiana korka w chlodnicy, tez byla temperatura nagle powyzej 100 stopni.

i teraz pytanie, bo w zwiazku z tym, ze ciagle odpowietrzam i odpowietrzam... to wymyslilem, po przeczytaniu wszystkich postow, ze to ejst problem z uszczelka. I zasysa gdzies lewe powietrze, bo innego rozwiazania nie widze.

czyli.... jesli to co mysle, to mnie szlag trafi.

Wymieniam uszczelke tak ?:>

pozdrawiam

moose
======================
Moose
***205 (byl xs) FOREVER***
Kolejny pug w rodzinie :]
Moose
Nowicjusz
Kontakt:

Re: problem z chłodzeniem (tu3m)

powiem tylko, zeb ylem wlasnie w warsztacie, no i jednak czeka mnie zmiana uszczelki pod glwica... grrrrrrrrrr
koles zawolal za to 700.

:/
======================
Moose
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

jesli z nowym olejem, plynem chlodniczym, uszczelkami, i pelna regeneracja glowicy, to cena ok.
Moose
Nowicjusz
Kontakt:

obawiam sie, ze nie :) wiec urywam sie z roboty, lece odkrecic glowice i dam do planowania w bardzo dobrym zakladzie, takze moze na weekend bede mogl skrecic wszystko.
Szkoda tylko czasu i kasy, bo akurat i jedon i drugie jest mi potrzebne. A najbarzdiej samochod :)

dzieki.
pozdrawiam
======================
Moose
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Koszt zdjecia i zalozenia glowicy w TU to MAX 200zl
ok 230 za regeneracje z planowaniem
130 komplet uszczelek
olej i plyn to kolejne 120
Sruby to 100
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 2.0 16v + 205 1.6 VTS
Kontakt:

Post autor: gad »

Jakbys potrzebowal to mam nowe sroby ktorych nie zdazylem zakrecic!!! Oddam za 50 zł i do tego za 10 moge dorzycic uszczelke pod kolektor wydechowy i jak znajde to rowniez dolotowy
ODPOWIEDZ