Maluch "pali na dotyk" dla waszej wiadomości ]:>, a wczoraj niestety nie mogłem się pojawić, siła wyższa, ale już niedługo odbieram Rolanda więc nie omieszkam pojawić się i pochwalić :p
Miło było po długiej przerwie zawitać na spot i was zobaczyć.
Szkoda, że z autem Konrada cały czas nie jest dobrze. Sprawdziłem dzisiaj i upewniłem się, że w TU obrotów się nie reguluje śrubką. Decyduje o tym komputer.
po tym jak pojechałeś samochód Konrada miał 1000obr, po za tym z tego co wyczytałem wyprzedzenie zapłonu mierzyć sie powinno przy 850obr w waszych silnikach ..... do regulacji mozna posłużyć sie śrubką przy przepustnicy , po to ona jest ,szczegolnie po zmianie wyprzedzenia zapłonu ,powinno sie wyregulować obr. jałowe,oczywiście należy spr . tez silnik krokowy .
No to może jednak z tym krokowym coś jest nie tak... nie wiem, trzeba by dokładniej go zbadać. Ta śrubka jest tylko do regulacji zakresu pracy przepustnicy. Tam jest jeszcze druga śrubka - krańcówka krokowego, która służy do kalibracji wartości krokowego.
W silniku TU wolnych obrotów się nie ustawia śrubką. Komputer je ustawia - jeśli są złe to znaczy, że coś jest nie tak. Komputer bierze pod uwagę takie rzeczy jak: styku biegu jałowego, ustawienia zapłonu, czujnika temperatury silnika, czujnika położenia przepustnicy i pewno jeszcze czegoś o czym teraz zapomniałem.
[quote="cejot"]No to może jednak z tym krokowym coś jest nie tak... nie wiem, trzeba by dokładniej go zbadać. Ta śrubka jest tylko do regulacji zakresu pracy przepustnicy. ' tą oto srubką możemy zmniejszyc dopływ powietrza poprzez lekkie domkniecie przepustnicy co obiawi sie zmniejszeniem obrotów silnika , przyczym nie zmniejszy to zakresu pracy przepustnicy i nie zmieni sie max kąt otwarcia przepustnicy . a komputer oczywiscie ustawi obroty ,(nie jestem na 100% pewny) ,podczas gdy my włączymy odbiorniki prądu (swiatła itp)
Kamkiler pisze:możemy zmniejszyc dopływ powietrza poprzez lekkie domkniecie przepustnicy
oraz
Kamkiler pisze:przyczym nie zmniejszy to zakresu pracy przepustnicy
Skoro domkniemy przepustnice to znaczy, że zmienimy zakres jej pracy... Nie zmienimy tylko maksymalnego kąta otwarcia.
Silnik raz trzyma odpowiednie obroty, a raz nie, więc jak dla mnie to nie jest to problem związany z regulacją domknięcia przepustnicy. Raczej jest to problem z krańcówką krokowego.
zmienimy w zakresie wolnych obrotów ,max nie zmienimy o to mi chodziło i co sie stanie jak zmienie zakres jej pracy ? .sprawdzałes krokowy i ? . do jutra , spoznie sie do pracy :p
Zmienimy zakres pracy przepustnicy. Fakt, wpłynie to na obroty (bo będzie inne wskazanie czujnika położenia przepustnicy), ale nie jest to bezpośrednio regulacja obrotów.
Sprawdzanie i ustawianie krokowego wymaga trochę zabawy z miernikiem. Na razie nie sprawdzałem tego u Konrada. U siebie ustawiałem krańcówkę - według mnie jest lepiej z obrotami.
nie no az tak bardzo nie ciekną, plyn patrzyłem hamulcowy jest, sa takie zestawy naprawcze do cylinderkow, ciekawe czy to cos pomaga, bo same cylinderki w sumie drogie są
na drobiarkiej 45zloty sztuka no i trzeba dokupić miedziane przewody bo starych na 99% nie odkręcisz a cylinderki ciekną jak sie hamuje a co zestawów naprawczych to nie probowałem i wg mnie nieopłacalne