Kable zapłonowe Spark

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Re: Kable zapłonowe Spark

Post autor: grzechuuu205 »

no to ja juz nic niewiem :P
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

A jak wg ciebie przedstawialaby sie metodologia takich testow? :wink:
Co znaczy spory przebieg? 50k/komplet?
Wystarczy troche pomeczyc silnik, a swiece zaczynaja sypac ceramika.
Ostatnio moj kolaga nie mogl odpalic mx-3 v6 okazalo sie, ze neidawno zmienial swiece na ngk. Po zalozeniu kilkuletnich denso auto odpalilo od strzala.
Ja zalatwilem 2 komplety NGK -Kazdy ok 5 tys km. Auto chodzilo, ale nie sadze, by tloki sluzyly do miazdzenia kruszonej ceramiki.
Wasze auta.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

no to była teraz wypowiedz z potwiedzonymi faktami - to mi sie podoba :)

ja w toyocie tez mam Denso platynowe jest super, ale DENSO do Puga chyba nie kupie czy sie myle?

Czytalem posta ntu na forum i wszyscy chwalili NGK dlatego niewiedziałem co teraz o tym myslec....
Obrazek
Archer
Junior
Posiadany PUG: 205 XS 1,4 TU3M, 205 Mutato (automato-manualo-berlingo-306-405tka)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Archer »

W takim wypadku co władowac do puga żeby było dobrze ?
Ja na NKG zrobiłem już myśle że z 60 tysięcy i to na gazie ( na 2 kompletach) więc chyba nie jest tak źle . Z tym że inaczej by mogło być przy większym stopniu sprężania i mocniejszym traktowaniu silnika.
cookie monster -- 205 XS , 205 1,6 hybryda ( automato-berlingo-405tko)
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Ja na NGK też nie narzekam, choć słyszałem w IC mi chłopaki mówili, że od czasu gdy świec i kabli nie robią już na wyspach japońskich jakośc ich spadła.
Polecam Kable Sentecha i świece NGK mimo wszytsko.
czemu ?
Sentech robi wiązki dla Bougiecord'a wiec nie am co przepłacać za napis...nawet napisy nanoszą w Pabianiacach .
A z świecami NGK nigdy nie miałem najmniejszego problemu - w CTI też jezdzą ..i jest gitarra.
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

Orfister pisze:Są to kable ElectroSpark, to produkt angielskiego koncernu KERR NELSON LTD.
ten sam koncern produkuje kable High Volt
Nie jestem pewien czy były one wybierane przez Peugeot'a na pierwszy montaż, na bank montowane były Bougicord'y
ElectroSpark lb High Volt to najlepsze przewody jakich w życiu używałem, szczerze polecam :W

Kupuj i nie bierz badziewia NGK czy Sentech :!:

Po zakupie NGK po paru kilometrach spaliła się na amen cewka a przewód miał takie przebicie, że mnie nieźle popieściło :D a na sentechach lanos mi walił z gazu jakby się przeziębił, po założeniu High Volt już nigdy nie wróciłem do tematu (sentechów miałem 3 komplety, na każdym było tak samo).
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Archer
Junior
Posiadany PUG: 205 XS 1,4 TU3M, 205 Mutato (automato-manualo-berlingo-306-405tka)

Sekator dziękówa za podzielenie się wrażeniami :)
pozostaje mi jeszcze wybór świec bo ostatecznie tez będzie je trzeba zmienić , kopułka już chyba nie będzie stanowiła aż takiego problemu , w końcu nie jest jakoś szególnie skąplikowana
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Orfister pisze: Sentech robi wiązki dla Bougiecord'a wiec nie am co przepłacać za napis...
Analogicznie mozna kupowac tylko produkty oznaczone np. TIP w 'realu', bo przeciez robia je znani producenci. :roll:
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

cyzli jakie swiece kupic :) - poczekam sobie jeszcze na wypowiedzi :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Swiec zaplonowych nie ma chyba lepszych niz polska iskra.
Nie mowie tu o zarowych, bo z tymi jest odwrotnie :wink:
Ew champion/denso. Fabrycznie byly sagem'y. Mozna sie tez skusic na beru.
Archer
Junior

Kurde Iskra ..... Ostatnio czytałem o tych czeskich wynalazkach typu Brisk i całkiem solidnie wyglądają ( pod względem marketingowym )
Z ciekawości ktoś może bawił się w irydowe ? albo wieloelektrodowe ? Droga zabawa i chyba nie warta "świeczki " Cudów się tym chyba nie uzyska.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Banita pisze:
Orfister pisze: Sentech robi wiązki dla Bougiecord'a wiec nie am co przepłacać za napis...
Analogicznie mozna kupowac tylko produkty oznaczone np. TIP w 'realu', bo przeciez robia je znani producenci. :roll:
Tanio I Pewnie to można zarobić w mordę na Bałutach :D
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania Bougiecord'y nie są warte zakupu ? Wg mnie warte, ale z Twojej wypowiedzi wynika inaczej.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Pozwolę sobie wkleić pewien artykuł, reklamowy co prawda, ale co nieco rozjaśnia w kwestii tych mało popularnych przewodów w Polsce.
Załączniki
skanuj0014.jpg
Archer
Junior

o dzięki Orfi
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Archer pisze:Kurde Iskra ..... Ostatnio czytałem o tych czeskich wynalazkach typu Brisk i całkiem solidnie wyglądają ( pod względem marketingowym )
Z ciekawości ktoś może bawił się w irydowe ? albo wieloelektrodowe ? Droga zabawa i chyba nie warta "świeczki " Cudów się tym chyba nie uzyska.
A co chcesz uzyskac? W swiecach liczy sie wytrzymalosc, a np irydowe zmienia sie co mniej wiecej 100k.
Orfister pisze:
Banita pisze:
Tanio I Pewnie to można zarobić w mordę na Bałutach :D
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania Bougiecord'y nie są warte zakupu ? Wg mnie warte, ale z Twojej wypowiedzi wynika inaczej.
Zbyt doslownie to wziales.
Inna bedzie tolerancja jakosci dla produktow sentecha sprzedawanych przez bougiecord, a inna dla produktow sprzedawanych pod marka sentecha i moim zdaniem nie wynika to z mozliwosci produkcyjnych a z polityki danej firmy.
Tak jak drzew lowicz bedzie inny pod marka lowicz, a inny pod marka tip, a ktora z nich jest lepsza (zeby bylo 'analogicznie' to juz nie ma wiekszego znaczenia)
Orfister pisze:Pozwolę sobie wkleić pewien artykuł, reklamowy co prawda, ale co nieco rozjaśnia w kwestii tych mało popularnych przewodów w Polsce.
Janmor tez takie ulotki po warsztatach rozprowadza. So what?
ODPOWIEDZ