Problem z Krzycho-G

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Re: Problem z Krzycho-G

Post autor: moralez »

takie male OT zawsze mozna wyplukac dokladnie glowice, kolektory woda, co do tlokow to z tego co widze to tylko jeden jest porzadnie zatarty i po mojemu przyczyna byla gdzie indziej 8)
Nieszczelna uszczelka pod glowica ( po 500 km moze to wyjsc), plyn dostawal sie do cylindra i zmywal olej czego efektem bylo zapieczenie pierscieni i zatarcie. Dwa razy przerabialem ten temat wiec z powietrza sobie tego nie wzialem 8)
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Post autor: Kamkiler »

to nie nieszczelna uszczelka a wbite opiłki metalu w tłoki , jeden konkretnie zdarty tłok i cylinder , drugi tłok dwie rysy góra dół i to samo w cylindrze , ,trzeci tłok mniejsze rysy po całości .kolektor dolotowy jak i głowica w opiłkach ,wtrysk w opiłkach ,śruby głowicy kiepsko dokręcone .
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

ciekawe czemu opilki tak polubily jeden tlok, moze byl namagnesowany 8)7 ?, Czyzby w ogole kanal w glowicy jednego cylindra nie byly czyszczony ?
Jak pisalem 2 razy mialem taka awarie za pierwszym raze wygladalo to tak jak na wczesniejszych zdjeciach, za drugim bylo lepiej ( na moich zdjeciach) tylko dlatego ze jakies 500 km wczesniej wlalem ceramizer.
Kamkiler pisze:to nie nieszczelna uszczelka[...]śruby głowicy kiepsko dokręcone .
widze tu pewna niekonsekwencje.
Kamkiler pisze:kolektor dolotowy jak i głowica w opiłkach ,wtrysk w opiłkach
z tym wtryskiem w opilkach to ciekawe, co do glowicy i kolektora to tak jak pisalem nie jest problemem oplukac to po pracy. Montowanie takich elementow po obrobce wyczyszczonych jakos tam szmata to owszem wyrok na silnik, ale nie przez zabicie jednego tloka.
Załączniki
DSC00477.JPG
DSC00476.JPG
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Post autor: Kamkiler »

załóżmy ,że poszła uszczelka pod głowicą , a opiłki metalu w kolektorze nie zostały zmyte przez mieszankę paliwo-powietrze ,i czekały cały czas w tym samym miejscu ,aż ktoś je zobaczy przy nastepnym remoncie.
"
z tym wtryskiem w opilkach to ciekawe, co do glowicy i kolektora to tak jak pisalem nie jest problemem oplukac to po pracy. Montowanie takich elementow po obrobce wyczyszczonych jakos tam szmata to owszem wyrok na silnik, ale nie przez zabicie jednego tloka.[/quote]"

dlaczego ,jeden zabity , a dwa zbite ?? ,coś musi być powodem chyba ? woda ok .. pierwszy zabity , a daczego trzeci też ??
wtrysk jak i kolektor był obrabiany ponoć , opiłków niestety było sporo .jestem ciekaw tylko jak to wyglądało podczas składania,wody w oleju nie było.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

nie mialem wody w oleju, nieszczelnosci uszczelki bywaja rozne. Tak jak przedstawilem zdjecia ( nr1) u mnie tez pojawily sie rysy na innym tloku niz ten zabity...
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

moralez pisze:... plyn dostawal sie do cylindra i zmywal olej czego efektem bylo zapieczenie pierscieni i zatarcie.
To w sumie ciekawy przypadek, ale warto zwrócić uwagę, ze tym razem oprócz pękniętego pierścienia (widać na zdjęciach) jest jeszcze poryte obrzeże tłoka. Do tego dochodzą głębokie rysy wzdłuż tulei. Coś jednak "pracowało" między tymi elementami i były to opiłki aluminium.
Wątpię, by przyklejone do oleju w zespole wtryskowym (TU3M) dały się zmyć szlaufem :wink:
Dopiero przy generalce wszystko dokładnie oczyszczono benzyną i sprężarką, a było co czyścić...
Obecnie, po 3tys. km silnik nadal sprawuje się bardzo dobrze, bo był zrobiony z odpowiednią dbałością :)
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

Tlok nie jest zmasakrowany na skutek dostania sie opilkow!!! Gdyby ktos tam wsypal nawet szklanke piachu i innego syfu tak by nie wygladal.

Silnik ewidentnie zostal przegrzany! Tlok rozszerzyl sie u gory i go zlapalo. Czyli mamy na pewno cos zwiazanego z ukladem chlodzenia. A czy to byl brak plynu, czy walnieta uszczelka, czy zwalony czujnik to nie tak istotne. Czyli albo wina lezy po stronie skladajacego silnik albo uzytkownika.

Moze jak pozniej znajde troche czasu to napisze jeszcze kilka slow, ktore nasunely mi sie po przeczytaniu tego tematu oraz rozmowie z samym Krzychem...
Obrazek
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony
Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450

Post autor: levis »

Ja slyszalem o takich przypadkach, ze zapiekal sie sam pierscien, ktory powodowal duze tarcie, od tego zwiekszala sie temperatura i leciala uszczelka pod glowica... Czy to moglo dotyczyc tego przypadku to nie wiem...
Twój serwis motocyklowy:

http://www.motofreak.waw.pl/
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

dzikson pisze:
moralez pisze:... plyn dostawal sie do cylindra i zmywal olej czego efektem bylo zapieczenie pierscieni i zatarcie.
To w sumie ciekawy przypadek, ale warto zwrócić uwagę, ze tym razem oprócz pękniętego pierścienia (widać na zdjęciach) jest jeszcze poryte obrzeże tłoka. Do tego dochodzą głębokie rysy wzdłuż tulei. Coś jednak "pracowało" między tymi elementami i były to opiłki aluminium.
skoro pierscien sie zapiekl to aluminowy tlok szorowal po stalowej tulei, glebokie rysy to tylko slad po tym. Pierscienie zapiekaja sie i ewentualnie pekaja od temperatury.
dzikson pisze:Wątpię, by przyklejone do oleju w zespole wtryskowym (TU3M) dały się zmyć szlaufem Dopiero przy generalce wszystko dokładnie oczyszczono benzyną i sprężarką, a było co czyścić...
skoro obrabiasz glowice obrzygana olejem to moze i byc z tym problem jednak na ogol do obrobki bierze sie czysta glowice i wtedy nie ma problemu z klejeniem opilkow.
Awatar użytkownika
krzycho-g
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: krzycho-g »

dzikson pewnie wam nie powiedział ze w jego silniku był krzywy zawór, tuleje nie były idealnie w linii prostej i nosiły slady przegrzania co wyszło po demontazu głowicy i już wtedy mówiłem mu ze ten silnik nie jest OK bo zawory same sie nie gną i tuleje nie deformują...
cała ta sprawa to coś w stylu jednego z gosci któremu zamontowałem świece a ok 300 km po tym spaliła sie cewka zapłonowa i oskarżył mnie o to ze wsadziłem mu jakiś bubel...(NGK R) z tym ze ta sprawa jest jeszcze fajniesza bo ja niczego nie obrabiałem i nie montowałem 8)7
kiedyś pojade tak szybko ze się w czasie przeniosę ...;-)
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

krzycho-g pisze:ja niczego nie obrabiałem i nie montowałem 8)7
Montowałeś głowicę i prowadziłeś cały remont, tak ustaliliśmy na wstępie. O tulejach pierwsze słyszę. Swoja drogą dopiero co zarzekałeś się, że nie będziesz się dłużej wypowiadał na ten temat 8)
Moralez, pisałem o opiłkach przyklejonych do oleju w zespole wtryskowym, nie w głowicy...

Panowie, pohamujcie się, wiem jak lubicie techniczne dywagacje, ale nie o tym jest ten temat. To czy silnik się przegrzał, zatarł, czy auto rozbiło się na pierwszym napotkanym drzewie w żaden sposób nie zmienia faktu, że ten człowiek mnie oszukał. Podobnie jak wielu innych klientów. Nie było sprężarki, nie było uszczelek, wszystko trwało miesiąc. Co innego ustaliliśmy.
Ale zostawmy to, zauważcie że ja nie wyjeżdżałem z tematem silnika, ja tylko postawiłem proste pytanie (nadal bez odpowiedzi), które widać jest bardzo niezręczne dla bohatera tematu, skoro spotkałem się z taką nagonką na moją osobę :wink:

Czy ktokolwiek zna osobę, która po interesach z tym człowiekiem była w 100% zadowolona?
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Te 3 strony w zupelnosci wystarcza zeby sobie wyrobic opinie o panu z dyskusji powyzej. Cos tam jest nie tak
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
krzycho-g
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: krzycho-g »

własnie za to wyrzuciłem dziksona za brame - ze nazwał mnie oszustem...mimo ze jego samochód nie był przedmiotem mojej pracy. Miał wszystko robic sam a ja miałem mu mówić co i jak i słuzyć narzedziami. Wiec zapytałem - kolektor wyczysciłeś ..Opdowiedział - wyczysciłem ...wiec powiedziałem - montuje.

Ale odrazu widac ze nie dogadamy się w tym temacie...jedno jest pewne dla mnie..po Dziksonie nie ma u mnie wiecej bezinteresownej pomocy u mnie w domu...poczułem sie wykorzystany ..potem bezpodstawnie wyzwany od złodziei...a wszystko dlatego ze chciałem komuś pomóc...jak to mówią...miekkie serce - twarda dupa.

Generalnie podobne rzeczy które Dzikson wykonał w swoim samochodzie robiłem SAM od poczatku do konca w samochodzie Orfistera - jego pytajcie jak to wyszło...w kazdym razie jego samochód jezdzi do dzis teraz u mojego brata i ma sie nadzwyczaj dobrze...

A jezeli ktoś po własnoręcznym obrobieniu kolektora mając przeciez sprawne oczy ..wkłada brudny kolektor do silnika - to moze nie powinien sie wiecej za to brac a np zająć uprawą powiedzmy konopii...a nie zwalać wine ze kolega uzyczający wartszatu i narzędzi (nie wspomne o podwożeniu na stacje, obiadkach bo to chyba objaw dobrego wychowania prawda ?) nie obczyscił go własnoręcznie...a temat o braku uszczelek rozbawił mnie do łez..bo...NIE WZIAŁEM ZA TE ROBOTE KTÓREJ NIE ROBIŁEM ANI GROSZA 8)7
kiedyś pojade tak szybko ze się w czasie przeniosę ...;-)
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

hmm... jak widać są dwie strony konfliktu.. i każdy jakieś swoje racje ma
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Munne
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 10090927

Post autor: Munne »

Obiadki u Krzycha sa pyszne trzeba przyznac a goscinnosc pierwsza klasa:)
Kazda morda pasuje do Forda!
ODPOWIEDZ