olej w filtrze powietrza ? czy to bardzo grozne ---- 205 D
- cheatoss
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
do axelus:
nie wiem co to detersil =]
a co do tego czy to na pewno jest olej: przypatrz sie dobrze puszce z filtrem powietrza... dochodzi do niego rura z powietrzem (szeroka) i odchodzi przefiltrowane powietrze do silnika (szeroka)... ale jest tez taka waska rura ktora idzie z puchy do ktorej wlewasz olej (tam gdzie korek jest razem z bagnetem... tak BARDZO przemyslanie rozwiazane jest odpowietrzenie, ze wali olejem na filtr... filtr kosztuje 20zl, wiec po co jezdzic z tym 30.000 skoro mozesz przy kazdej zmianie oleju sobie zmienic filtr powietrza, oszczedzisz sobie mycie puszki po filtrze... u mnie poprzedni wlasciciel bardzo to zaniedbal... filtr byl caly czarny od oleju, przelamany w pol, i bylo tam tez niezle zoo... wymylem puszke w myjce olejowej, zmienilem filtr, po 5.000 zajrzalem do srodka i byla jedynie czarna mala smuga (srednica okolo 2cm) na filtrze od oleju ktory pluje poprzez odpowietrznik... mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli =]
pzdr
nie wiem co to detersil =]
a co do tego czy to na pewno jest olej: przypatrz sie dobrze puszce z filtrem powietrza... dochodzi do niego rura z powietrzem (szeroka) i odchodzi przefiltrowane powietrze do silnika (szeroka)... ale jest tez taka waska rura ktora idzie z puchy do ktorej wlewasz olej (tam gdzie korek jest razem z bagnetem... tak BARDZO przemyslanie rozwiazane jest odpowietrzenie, ze wali olejem na filtr... filtr kosztuje 20zl, wiec po co jezdzic z tym 30.000 skoro mozesz przy kazdej zmianie oleju sobie zmienic filtr powietrza, oszczedzisz sobie mycie puszki po filtrze... u mnie poprzedni wlasciciel bardzo to zaniedbal... filtr byl caly czarny od oleju, przelamany w pol, i bylo tam tez niezle zoo... wymylem puszke w myjce olejowej, zmienilem filtr, po 5.000 zajrzalem do srodka i byla jedynie czarna mala smuga (srednica okolo 2cm) na filtrze od oleju ktory pluje poprzez odpowietrznik... mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli =]
pzdr

sprzedany

-
- Junior
- Posiadany PUG: GRD i GTD
- Numer Gadu-gadu: 296692
Re: olej w filtrze powietrza ? czy to bardzo grozne ---- 205 D
odpowietrzenie pokrywy klawiatury idzie do filtra powietrza Jesli sa przedmuchy przez zawory i prowadnice to wtedy powstaje duzo mgly olejowej i filtr jest zalepiony
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
Re: olej w filtrze powietrza ? czy to bardzo grozne ---- 205
Witam serdecznie. odświeżam temat. Jak już wiemy olej w filtrze powietrza w dieslu to normalka. Ktoś może moje pytanie odebrać troche śmiesznie ale pytam czy jest możliwość i czy to ma jakiś sens aby zamontować filtr stożkowy? nie dla popraw osiągów bo to dla mnie nie ma znaczenia a tylko po to żeby filtr był czysty nie za olejony aby żaden syf nie dostawał sie do komory spalania. A do puszeczki w filtrem niech dalej się zbiera olej. Wiem nie którzy z was powiedzą ''czy nie lepiej powymieniać uszczelniaczy?'' ale powiem szczerze że nie wiem ile jeszcze będe jeździł moim pugiem.
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW
GOLF
VW

- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
zamiast wymieniac filtr, to odepnij odme i daj ja do jakiejs butelki zeby ekologicznie bylo 

- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
tak już miałem ale w butelce zrobiłem dziurki przy samej gardzieli no i olej chlapał przez te dziurki po komorze silnika no i spaliny też się wydobywały z tej odmy i kopciło pod maską 

PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
VW
GOLF
VW

- Paweł
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
- Numer Gadu-gadu: 46077
Ja dołożyłem ze 2m rurki i puściłem pod samochód. Przy okazji smaruje mi siłownik wspomagania kierownicy.trekpio88 pisze:[...]olej chlapał przez te dziurki po komorze silnika no i spaliny też się wydobywały z tej odmy i kopciło pod maską

205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)