Wtrysk mono jetronic i elektrozawór

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
piotrbomm
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 LooK
Numer Gadu-gadu: 0

Wtrysk mono jetronic i elektrozawór

Post autor: piotrbomm »

Koledzy i koleżanki :) powiedzcie mi czy takie podłączenie wężyków przy gardzieli wtrysku jak na zdjęciu jest poprawne czy też jest to wymysł domorosłego tjunera? Silnik 1.1 TU1M monojetronic .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A druga sprawa to elektrozawór po prawej stronie w komorze silnika, przeczytałem kupę postów a także trzy manuale dotyczące tego auta i nie znalazłem odpowiedzi. W postach przeważnie piszecie "olej zostaw nie podłączaj ". A ja chcę to podłączyć jak należy. Są trzy przyłącza dolne, boczne i górne, w które co podłączyć?
Master of confusion
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Re: Wtrysk mono jetronic i elektrozawór

Post autor: cejot »

Na wstępie zapraszam do tematu Nowi witają się w tym temacie. Napisz tam coś o sobie i swojej 205.
piotrbomm pisze:Koledzy i koleżanki :) powiedzcie mi czy takie podłączenie wężyków przy gardzieli wtrysku jak na zdjęciu jest poprawne czy też jest to wymysł domorosłego tjunera? Silnik 1.1 TU1M monojetronic .

Obrazek
Ponieważ nie podałeś, gdzie idą te węże podciśnienia to ciężko jest powiedzieć czy dobrze są podłączone. No chyba, że chodzi o sam sposób montażu węża na króćcu. ;)
piotrbomm pisze:A druga sprawa to elektrozawór po prawej stronie w komorze silnika, przeczytałem kupę postów a także trzy manuale dotyczące tego auta i nie znalazłem odpowiedzi. W postach przeważnie piszecie "olej zostaw nie podłączaj ". A ja chcę to podłączyć jak należy. Są trzy przyłącza dolne, boczne i górne, w które co podłączyć?
Na dole powinno być podłączone podciśnienie idące od strony silnika. Na górze nic. Z boku natomiast wężyk idący do podciśnieniowego przyspieszacza zapłonu (aka UFO). Ponieważ dosyć dawno nie zaglądałem do silnika z tym elektrozaworem to nie pamiętam skąd idzie to dolne podciśnienie.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
piotrbomm
Nowicjusz

Faktycznie nie podałem gdzie idą węże podciśnienia z wtrysku ale tylko ze względu na to że górny jest dobrze podłączony a mi chodziło o te dolne gdyż tak jakby dwa wyjścia z gardzieli są ze sobą tak jakby zmostkowane czyli jeden wchodzi w drugi, a dokładniej jest jeden krótki wężyk podłączony do dwóch wyjść. Przepraszam że nie sprecyzowałem pytania. :)
Master of confusion
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Dolne idzie z jednego króćca spod wtrysku - tego po stronie pasażera.
Co do tego zdjęcia i tego "zmostkowania" to coś jest nie tak.
U mnie jest tak, że z jednego idzie właśnie na ten elektrozawór na kielichu po stronie kierowcy. Z drugiego idzie na jakiś inny elektrozawór tuż obok samej przepustnicy.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
piotrbomm
Nowicjusz

DJPreZes pisze:Dolne idzie z jednego króćca spod wtrysku - tego po stronie pasażera.
Co do tego zdjęcia i tego "zmostkowania" to coś jest nie tak.
U mnie jest tak, że z jednego idzie właśnie na ten elektrozawór na kielichu po stronie kierowcy. Z drugiego idzie na jakiś inny elektrozawór tuż obok samej przepustnicy.
Który idzie na elektrozawór i na który wpust?
Jutro przyjrzę się temu i coś spróbuję wymodzić, ale tak na zapas zapytam czy nie było by problemem gdybym prosił o taki prosty schemat ideowy gdzie który wężyk?
Master of confusion
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Może jutro porobię fotki i jakoś to opiszę co mam pod maską, bo tłumacz ze mnie marny.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

temat juz byl przerabiany tylko szukac sie nie chce :roll:
piotrbomm
Nowicjusz

moralez pisze:temat juz byl przerabiany tylko szukac sie nie chce :roll:

Proszę pokaż jeśli tam będą wszystkie informacje które mi pomogą rozwiązać problem to zamknę temat od razu. Szukać się zawsze chce bo lat doświadczenia na forach już trochę mam, ale jak napisałem w pierwszym poście informacji wyczerpujących nie znalazłem. A skoro temat był przerabiany wielokrotnie to może niech admin przypnie do instrukcji takie informacje to wtedy nie będzie problemu z powtarzającymi się postami.
Master of confusion
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

piotrbomm
Nowicjusz

Kolego moralez w tematach które pokazałeś są informacje które już czytałem i nic nie wniosły do mojego pytania. Dlaczego? Ponieważ wszędzie wszędzie pisze "jeden idzie tu a drugi tam" lub grubszy idzie do węgla a cieńszy idzie do ufo" ok w porządku, ale ja pytam o trzeci króciec. Patrząc od góry są dwa cienkie ze sobą zmostkowane i jeden gruby który idzie do węgla. I moje pytanie było co z tymi zmostkowanymi. Jeśli wiesz dokładnie jak to ma być proszę dokończ za mnie rysunek który staram się zrobić aby łatwiej było to wszystko podłączyć.
Załączniki
bez tytułu.JPG
Master of confusion
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Nie wiem czy zwrociles uwage ale w tamtych tematach caly czas mowa jest o 2 wyjsciach u siebie masz jedno wiecej co nie znaczy, ze jego podlaczenie jest niezbedne.
Poprawilem schemat, dorzucam tez zdjecie na ktorym widac te krocce w liczbie sztuk 2.

Jesli juz widziales tematy o podobnym problemie to lepiej podlaczyc sie z postem do istniejacego, niz tworzyc nowy. Zeby uzyskac informacje nastepna osoba teraz bedzie skakala po 3 tematach.
Załączniki
DSC00822.JPG
bez tytułu.JPG
piotrbomm
Nowicjusz

Kolego moralez dziękuję za uzupełnienie rysunku. Niestety po drodze okazało się że ufo jest uszkodzone także praca silnika zupełnie się nie zmieniła. Jak tylko uda mi się kupić nowe napiszę co i jak się zmieniło.
Zauważyłem jeszcze że,na wyjściach przy gaźniku w wyjściu z lewej strony jest ssanie dwustronne czyli tak jakby wdech wydech natomiast w tym po prawej tylko zasysanie powietrza. Czy może to mieć jakieś znaczenie ?
Ostatnio zmieniony 24 mar czw, 2011 7:01 pm przez piotrbomm, łącznie zmieniany 1 raz.
Master of confusion
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Polecam temat Ufo, czyli przyśpieszacz zapłonu - pytan kilka.

Tam jest gdzieś odnośnik do tematu poruszającego zasady działania ufo i powiązanych z nim króćców.

EDIT:
dokładniej chodzi mi o ten post: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?p=96655#p96655
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
ODPOWIEDZ