bananowiec pisze:
Jako nieobecny na dwóch poprzednich Tripach, składam deklarację o przyjęcie mnie do grona podróżników zmasowanych pod szyldem logo LWA
Alez pozytywne zaskoczenie! Nie wiem czy moglbym sobie wyobrazic bardziej podnoszacy na duchu news dzisiejszego dnia:) Od czasu Bieszczadow i Pragi wiemy jak fajnie sie razem z wami podrozuje. Dodatkowo sklad wy + Morfeusz to gwarancja ze smiechu na wycieczce bedzie do az rozpuku:)
bananowiec pisze:
Liczyłeś z Ulą jakie są mniej więcej koszty takiego wyjazdu na 16 dni? Tak Pi razy Oko

Czy na drodze przejazdu możemy się spodziewać jakiś dodatkowych opłat za przejazd drogami? Jak sprawa wygląda w grecji?
Koszty jak zwykle boje sie liczyc. W zeszlym roku obliczylem je na wycieczke po Francji a wyszlo tak, ze w drodze powrotnej, pod Wroclawiem, juz mi na stacji odrzucilo karte. Dobrze ze Ula miala 100zl w portfelu i udalo nam sie wrocic do domu:)
To co moge napisac to koszty drog:
-Slowacja - bezplatnie bo spokojnie mozna ominac jeden bodajze platny odcinek drogi na najktorszym wariancie z Krakowa w strone Budapesztu.
-Wegry. 10 dniowa winietka wykupowana przez internet - 9,80 euro
-Serbia - cala autostrada polnoc-poludnie - 14euro
-Macedonia - tu jest bardzo tanio - jakies 2-3 euro
-Grecja - Cala autostrada Thessaloniki do granicy z Turcja to 4,80 euro. Calej nie przejedziemy wiec bedzie mniej. Nie wiem jak jest z odcinkiem od granicy Macedonskiej do Thessalonik. Nie znalazlem jej na liscie platnych drog. Mam nadzieje wiec ze jest darmowa.
-Turcja - tutaj trzeba wykupic czip naklejany na szybe. Koszt czipa to 10YTR, do tego trzeba to doladowac prepaidowo za min 30YTR. Potrzebujemy tego zeby przejechac przez Bosforus Bridge do Azji. W sumie 40YTR to ok 14euro. Nie wiem czy mozna odzyskac na koniec niewykorzystany limit. Do maja sprobuje sie dowiedziec.
Dodatkowo jeszcze prom z powrotem do Europy - 9euro za samochod z kierowca. 1euro za kazdego pasazera.
Noclegi:
-8,5 euro za osobe w Belgradzie
-kampingi obojetne czy w Turcji czy w Grecji wychodza ok 12-15 euro za noc dla dwoch osob z namiotem i samochodem
-Istambul - tu bedzie najdrozej. Ula wyszukuje dopiero jakies opcje. Trzeba sie nastawic ze 50zl od osoby w pokoju 10 osobowym to minimum. Ladniejszy hostel ze sniadaniem ( ku ktoremu na razie my sie sklaniamy ) to ok 65zl od osoby za noc. Przypominam ze noclegi tam sa planowane 3. Do tego trzeba sie liczyc z tym ze tam nie ma jak zaparkowac na ulicy pod hostelem. Sa tam jakies duze parkingi przy porcie promowym. Ula przed chwila sprawdzila ceny i zakladajac parkowanie od 4 maja, godzina 22:00 do 7 maja, 7:00 rano wychodzi ponoc 18YTR czyli ok 25zl.
bananowiec pisze:
Oj będzie nie lada wyzwanie, żeby wysztorcować fure do tego czasu

Wiem cos o tym. Wczoraj zamowilem u Bunioo'a nowe tuleje, tloki i pierscienie. Na sprezaniu 7/9/9/11 nie bylo sensu pchac sie w tak daleka podroz. W miedzyczasie glowica poszla do sprawdzenia szczelnosci zaworow i do planowania. Po zlozeniu silnika czeka mnie jeszcze remont belki. Byc moze bedziemy docierac to wszystko dopiero na trasie do Belgradu. W takim wypadku bede musial gdzies po drodze wymienic olej...