Filtr stożkowy

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
charly_says

Filtr stożkowy

Post autor: charly_says »

Witam jestem posiadaczem puga z xy7, chailem sobie zalozyc filtr stozkowy,mam wiec co do tego jedno pytanie. Do puszki w ktorej znajduje sie orginalny filta dochodzi taka srebrna gietka rurka, wychodzi ona gdzies z pod silnika, gdzies przeczytalem ze biegnie w niej cieple powietrze do filtra. Wiec jak juz zaloze stozek to co mam zrobic z ta rurka? mama ja gdzies podlaczyc czy zostawic luzem czy tez zabezpieczyc ja jakos?

PS-jesli to nie z tego dzialu to sory.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

zdjąc
BubuPN

Post autor: BubuPN »

stożek założony na seryjny dolot da Ci tylko grubszy dźwięk silnika i to wszystko... do stożka musi być też odpowiednia tzw. power rura no i mile widziana izolacja od komory silnika
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

BubuPN pisze:stożek założony na seryjny dolot da Ci tylko grubszy dźwięk silnika i to wszystko... do stożka musi być też odpowiednia tzw. power rura no i mile widziana izolacja od komory silnika
a po co?? swoja droga ciezko miec stozek w komorze silnikowej jednoczesnie go od niej izolujac 8)
BubuPN

wcale nie... wystarczy box albo odgrodzenie go... chodzi o to żeby dostawał jak najmniej ciepła... a odpowiednio dopasowana rura zapobiegnie dławieniu się silnika, a poza tym w seryjnej rurze z tworzywa powietrze będzie miało słabszą izolację od ciepła. przykłady:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
charly_says

Post autor: charly_says »

Dzieki za rady co do odizolowiania filtra od Ciepla,ale nadal nie wiem co dokladnie mam zrobic z owa srebrna gietka rurka,ktora daje cieple powietrze! Pozdro
BubuPN

wywalić albo zaślepić
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

moim zdaniem na zime zostaw... zresztą, po jej wywaleniu nie odczułem żadnej zniany na lepsze... ale to było w lecie, kiedy powietrze ma juz swoją temperature... a w zime, wydaje mi się, że możesz niepotrzebnie zwiększyć spalanie i tyle... ciepłe powietrze ponoć ma lepiej tworzyć mieszanke w gaźniku..

PS poza tym to żaden problem wywalić ta rure, ona ewentualnie trzyma sie tylko na jednym cybancie do blachy przykręconej do kolektora wylotowego w czeluściach komory :) u mnie nie było nawet niczym przymocowane..

kurde...a nowy własciciel nawet nie wie że ta rura ma tam być :>
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

czyli tak naprawde to ta rura jest nie potrzebna? :/ jezeli silnik lepiej chodzi jak jest zimne powietrze to po co ta rura tam jest? i i woocash czemu ma sie zwiekszac spalanie? pozdr.
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

odizolowanie od ciepla nie oznacza odizolowania od komory silniowej -przeciez caly czas stozek masz pod maska, czyli de facto w komorze silnikowej 8)

"power rura" to tylko taki chwyt marketingowy. Chodzi o to, zeby filtr byl tam gdzie jest zimny przedmuch. Stamtad jakos trzeba poprowadzic rury do kolektora -na serii sie tego nie robi z tej prostej przyczyny, ze ma nieodpowiedni ksztalt...
Swoja droga jakim cudem "power rura" z aluminium ma izolowac cieplnie?? Seria lepiej izoloje, ale to i tak nie ma znaczenia

przy mocy samochodu 100KM obnizajac temp powietrza w dolocie o 40 stopni to mamy 105 koni, a tu roznica jest zdecydowanie mniejsza... Nie ma sensu na sile schladzac
ODPOWIEDZ