Peugeot 106 Electric

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
MMMecko

Peugeot 106 Electric

Post autor: MMMecko »

Witam mam Peugocika na prąd i mam taki kłopot nie wiem czym uzupełnic brak cieczy w akumulatorach myśle że jest to przyczyną iż powoli traci zasięg pokonywanych tras na jednym cyklu.
Samochód dawniej na 1 ładowaniu przejechał ok 80-95 km teraz na 1 ładowaniu ledwo 47 robie :( help.
Pisze tu bo znalazłem posta :)
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

ee.... żartujesz? na serio masz 106 electric? seryjny czy jakas samoróbka?

brak cieczy w aku zazwyczaj uzupełnia się wodą destylowaną

PS zapodaj fotki :D:D:D
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
lysy103
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: lysy103 »

no właśnie daj fotki silnika itp :)
Awatar użytkownika
iveras
Maniak
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1660813

Post autor: iveras »

wodą demineralizowaną ziomer (chociaż nie zaraz :P to to samo prawie) LOL

poka poka ten wózowóz
If she said "it's Chelsea or me" ... would You miss her?
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.8 GRD `92 ---> Peugeot 306 1.8 16V `00
Numer Gadu-gadu: 944242
Kontakt:

Post autor: plaski »

W sumie, to ciekawa sprawa.... w ogóle, opisz jak się tym jeździ tak od strony własnych doświadczeń? No i oczywiście dopisuje się do reszty i chce zobaczysz fotki :)
Był sobie 205 1.8 Diesel :) Teraz większy LEW! 306 1.8 16V :) Ten lepiej przyspiesza i hamuje! Czyli ideał?
http://plaski.peugeot205.pl/<br />
http://www.inew.pl/
MMMecko

Witam oczywiście samochodzik jest orginalny nie zadna samoróbka :D.
A co do fotek do wyśle dziś wieczorem musze zrobić:)
A apropo tej wody to zalewalem już destylowaną ale to nic nie pomogło. Myśle że to moze być wina bateri mają ona już 7 lat ale samochód stał 3 lata więć mogły sie popsuć akumulatory w nim są niklowo-kadmowe. Jak było ciepło to spoko 80 km a teraz ledwo 40 :[.
Padło pytanie jak sie jeździ. Po prostu super nic nie słychać jedziesz jak na chmurce :D tylko słyszysz szum wiatru. A jak jest zimno to załączasz webasto 3 min i jest upał w środku :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

MMMecko pisze:Jak było ciepło to spoko 80 km a teraz ledwo 40 :[.
To chyba nic specjalnie dziwnego :)
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

napisz skąd jesteś, pracuję w akumulatorach i może będę mógł ci pomóc :W
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
MMMecko

Wiem że akumulatory tracą wzime na wydajności ale w tamtym roku spadało o 10 km i przejechał 70 km a teraz tylko 40 :(.
Ja jestem z Suchedniowa 25km od kielc w strone warszawy.
Bardzo był bym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
:mrgreen:
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

niestety w okolicach Kielc nie mam nikogo kto by się znał na ogniwach Ni-Cd ale postaram się jutro dowiedzieć jakie są możliwości ich regeneracji. Napisz dokładniejsze dane tych baterii: nazwa, pojemność, napięcie pojedynczego ogniwa i ilość szt. w zestawie, idealnie by było jakbyś podał jeszcze gabaryty miejsca w którym bateria stoi.
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
MMMecko

ok to ja je rozbiore bo już to robiłem powyciągam pospisuje wszystko i najpóźniej jutro Ci podam wszystkie dane oraz ich wymiary. Na dzień dzisiejszy wiem że są chłodzone cieczą i chyba napięcie to 1.2 V jednego ogniwa z przodu jest 2 zestawy jeden ma 18 V a drugi 100 podajrze ale jutro podam wszystko dokładnie :wink:
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

jeśli chodzi o napięcie pojdynczego ogniwa to faktycznie powinno być 1,2V (tak zawsze mają Ni-Cd) ale różne cuda bywały. 100V to chyba nie bo musoałbyś mieć ok 84 ogniw. Zastanawiam się czy można je zastąpić akumulatorami kwasowo-ołowiowymi ale najprawdopodobniej należałoby wtedy zmienić układ ładowania, ogólnie droga sprawa ale jak się pomyśli ile wydaje się na paliwo to może nie taka droga tylko trzeba dużo kasy wydać jednorazowo, nawet kilka tysięcy zł. Super specjalistę (hobbystę) od akumulatorów mam w Rumii ale to trochę daleko. Ewentualnie jest znająca się na rzeczy firma w Czestochowie.
MMMecko

Mam rodzine w Gdyni :). Ja myślałem nad zastąpieniem żelówkami ale nie wiem, szukam jeszcze we Francji tych akumulatoró może Litowo-polimerowe słyszałem że są wydajniejsze i też były stosowane w tych autach. Wolał bym jednak zregenerować te :D na jakiś czas spokuj. A co do paliwa to samochód spala ok 5-7 zł na 100/km :D ok 1 litra paliwa na 100k/m grosze :D.
Pozdrawiam :mrgreen:
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

a jak odbywa sie ladowanie, podlaczasz sie do 220 V i czekasz az kontrolka ladowania zgasnie :D ?
Awatar użytkownika
afro
Maniak
Posiadany PUG: Green 92

Post autor: afro »

wow, gdzie wyszukales takiego puga?!
ile taki cudo kosztuje?
marzenie kazdego fana marki!

czekam na zdjecia
dalej nie wierze
ODPOWIEDZ