olej, kapanie itp i kilka innych pytań

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
hermes
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 RIP :(
Numer Gadu-gadu: 0

olej, kapanie itp i kilka innych pytań

Post autor: hermes »

Witam

jest sobie 205 w dieslu, rocznik słuszny bo 88 przebieg też zacny bo 280
ale blachy ładne...

napewno bedzie trzeba zrobić w nim przegub...
prawdopodobnie trzeba popracować nad hamulcami bo coś słabo działają...

ale co innego mnie martwi...
przy odpaleniu silnika idzie granatowy dymek z niego - to raz
dwa kapie olej, trzy olej pojawia się w filtrze powietrza...
co to może być.. i jakie koszty zrobienia tego wszystkiego ? o ile da się zrobić bo może lepiej sobie odpuścić i poszukać czegoś innego ?
---
Hermes
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

Hehe jakiś czas temu ojciec zaopatrzył się w 405 w dieslu. Motor ten sam co w 205, a z tego co wyczytałem na forum 405 olej w filtrze to raczej norma (choć u ojca o dziwo brak, silniczek rewelacja chodzi równiutko, nie kopci, a przebieg już 240 kkm). Co do wycieków to podobno Pugi nie żygają olejem - one znaczą swój teren :lol: A czy dymek puszcza tylko przy odpalaniu, czy później również ? Umyj silnik benzyną, przejedź się kawałek to zlokalizujesz wycieki - kapać może z wieeeelu miejsc (uszczelka pod klawiaturą, miską, wtryskiwaczami, prz wale itd). Na hasło "kapie olej" nikt nie oszacuje kosztów :)
gila205
Nowicjusz
Posiadany PUG: RG cabrio,GTI,Green
Numer Gadu-gadu: 437816

Post autor: gila205 »

"olej w filtrze"-twój motorek ma już lekkie przedmuchy najprawdopodobnie pierscionki do wymiany koszt pewnie paru stówek.gorące opary oleju skraplaja sie i moczą filter.W obudowie filtra jest mały otworek i pewnie ci z niego kapie na motor i znaczy teren."Niebieski dymek" to może być od pierścionków olejowych przepuszczaja jak postoi jakiś czas i zadymi po odpaleniu. :)
hermes
Nowicjusz

Dymi troche po odpaleniu.. i to przy kolejnych oględzinach bo za pierwszym razem zastartował ładnie... może mu za mokro było bo dzień był deszczowy ;).. i po chwili przestaje... z tyłu też żadnej chmury nie widziałem

A z filtra nie kapie do filtra sie dostaje a filtr w sumie czysty i nowy poza miejscem z olejem

natomiast olej jest na elemntach pod silniczkiem.. w sumie trzeba sie bylo wpatrzyć .. na poczatku myśleliśmy że rozlany przy uzupełnianiu bo trochę czystego było u góry... ale niżej/ głębiej był taki brudas... a olej w silniku czysty klarowny dopiero co wymieniony...

aha - to nie mój egzemplarz tylko go oglądałem i się zastanawiałem czy zmienić mu właściciela czy nie...
no ale ten olej mi dał do myśleia
---
Hermes
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

w dieslu odma skierowana jest w filtr powietrza wiec ma prawo być tam trochę oleju

a kapie na 90% z pod pokrywy zaworów bo polskie uszczelki są do dupyyyyy

jeśli silnik nie stuka i przy depnięciu w podłogę widać auta w lusterku wstecznego to bym się nie przejmował
Fast Garage ... in progress
hermes
Nowicjusz

Silnik nie stuka...

zbiera się ładnie

auta było widać bo duży ruch panuje tam gdzie jezdzilem ;)

Ile ten egzemplarz może być wart?
---
Hermes
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

W późniejszych XUD dołożyli tzw "łapacz oleju" "odolejacz" czy "regulator ciśnienia" na tym przewodzie idącym do filtra powietrza i filtry były trochę czystsze:)

W starszych chlapie tam olejem pomimo często całkiem sprawnego motoru.

Tu ciekawostką może być, że jako oryginał występuje filtr z gąbki a nie papier.
Taki filtr robi np. purflux.
W dobrych katalogach do starszego XUD występuje właśnie pianka.

Nawet w "sam naprawiam" piszą że w dieselu pianka i trzeba nasączyć specjalnym olejem "peugeot" :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
ODPOWIEDZ