Co to jest i do czego sluzy?...Pare fotek silnika...

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
maro

Co to jest i do czego sluzy?...Pare fotek silnika...

Post autor: maro »

Witam,jestem laikem w tej dziedzinie i do tego to moj pierwszy peugeot dlatego mam pare nietypowych pytan.Bede wdzieczny za pomoc.
Załączniki
1)To co oznaczylem strzalka jest jakies zdezelowane,czy to przeszkadza?<br />2)Co to za dziura w kolku?Czy to powazne?
1)To co oznaczylem strzalka jest jakies zdezelowane,czy to przeszkadza?
2)Co to za dziura w kolku?Czy to powazne?
Co to jest to kolku i do czego sluzy?Pytam bo te zaciski co sa zaznaczone krzyzykami sa luzne i ten caly plastik co jest w kolku jest luzny.Nie wiem czy tak moze byc.
Co to jest to kolku i do czego sluzy?Pytam bo te zaciski co sa zaznaczone krzyzykami sa luzne i ten caly plastik co jest w kolku jest luzny.Nie wiem czy tak moze byc.
1)Chcialbym sie dowiedziec co to sa te rurki co je zaznaczylem strzalka?Jak ogladalem fotki na forum to tego nikt nie mial pod maska.<br />2)Co oznacza ten symbol?
1)Chcialbym sie dowiedziec co to sa te rurki co je zaznaczylem strzalka?Jak ogladalem fotki na forum to tego nikt nie mial pod maska.
2)Co oznacza ten symbol?
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Re: Co to jest i do czego sluzy?...Pare fotek silnika...

Post autor: DJPreZes »

Co do ostatniej fotki - dopalanie spalin i ja to w Greenie mam ;] Symbol znaczy tyle co nic.
Druga fotka - ten plastik "podaje" powietrze do gaznika tak w skrocie. Nie powinno byc tam nieszczelnosci i tyle ;]
Pierwsza fota - zdezelowana rura moze byc, dziura tez nie robi wielkiej roznicy. Rura doprowadza cieple powietrze zanim sie samochod nagrzeje.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Maro zalatw sobie ksiazke, Etzolda "Sam naprawiam p205" tam znajdziesz takie rzeczy
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
maro

Kurcze,to ciekawe czy to co mi sie dzieje moze byc spowodowane tym ze ten plastik jest luzy i nieszczelny.Bo jak jade i wcisne szybko pedal gazu to mi sie na chwile auto przydusi,tak samo jak ruszam.Juz chcialem jechac z gaznikiem do regulacji.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

boze podokręcaj wszytko i bedziesz miał odpiwiedz. 205tka to nie wysokiej klasy komputer który mozna p[opsuc byle czym/.
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
RaveMan
Junior
Posiadany PUG: Sacre Numero 1.4, 1995
Numer Gadu-gadu: 4047375
Kontakt:

Post autor: RaveMan »

stary nic się nie przejmuj na zdjęciu pierwszym - rura może być zdezelowana a może jej nie być wogole, ta dziura to tam powinna być śruba mocująca tą obudowę do kolektora wydechowego, fota druga dokręc opaski i gra na trzeciej faktycznie dopalanie spalin, u kogoś w XSie to widziałem:P
Peugeot 205 1,4 kat. Sacre Numero
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Napewno to jest przyczyna - samochod nie dosc ze dostaje od cholery "lewego powietrza" to jeszcze sporo elementow bierze z tego "plastiku" podcisnienia, wiec chodzi jak chce ;] A co do tej ksiazki co para podal, to jest ona na stronie.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
maro

Problem w tym ze dokrecam te obejmy metalowe na hama juz do konca a to i tak jest luzne.Tak jak by srednica tego otworu na ktory nakladam ten "plastik" byla za mala.Albo moze ten plasik pod wplywem czasu sie rozlazl i bedzie trzeba wymienic.W kazdym badz razie te metalowe obejmy sa dobre i dzialaja ale nawet jak dokrece juz na maxa to i tak nie trzyma.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

no to trza mniejsze obejmy zamontowac...
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
ODPOWIEDZ