Krzywy rozrząd

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Krzywy rozrząd

Post autor: dzikson »

Tak, mam krzywy rozrząd :?
W moim TU3M pasek pracuje nie na środku koła rozrządu, ale bezpośrednio stykając się ze ścianą głowicy. Nie wiem od jak dawna, ale nadal jeździ, jeszcze się nie strzępi. Sprawa o tyle żenująca, że kompletny rozrząd (pompa, rolka, pasek) był wymieniany z początkiem kwietnia, zaledwie 4,5tys.km temu :o

Obeznanych z tematem proszę o celne sugestie. Do tej pory ze strony ekspertów pojawiły się takie propozycje:
a) To wina rolki. Pewnie trzpień na którym siedzi jest krzywy, dlatego tak ściąga pasek do silnika (ale po odkręceniu trzpień okazał się prosty, a wkręcenie go drugim końcem nic nie zmieniło).
b) To musi być pompa. Pewnie była krzywo przykręcona, albo ma wadę fabryczną i pracuje nie osiowo (nowa pompa SKFu :roll: )
c) Może głowica jest źle splanowana albo nierównomiernie przykręcona (no fakt, była dopiero co planowana o 1.1mm, tyle że przed tą robotą problem, może nie tak mocny, ale już był)
d) Koła zębate mogą być zużyte. :lol: Bo one się zużywają :wink: i przy wymianie rozrządu je też się wymienia, to nie jest bardzo duży koszt.

Takie stwierdzenia usłyszałem od mechaników, którzy mieli z moim autem do czynienia. Ja się nie znam, ale chcąc ratować swój motor będę musiał coś z tym zrobić, dlatego proszę o poważne porady.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Re: Krzywy rozrząd

Post autor: Kamkiler »

d -odpada ,c-mało prawdopodobne a,b- te elementy ,czesto wpływają na sciaganie paska , czasami tez koło pasowe rozrządu ,ale niekoniecznie trzpień musi mieć luz,moze być rolka złuzyta
""'c) Może głowica jest źle splanowana albo nierównomiernie przykręcona (no fakt, była dopiero co planowana o 1.1mm, tyle że przed tą robotą problem, może nie tak mocny, ale już był)""????? tzn jak to wyglądało przed ??bo to ważne
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Wg mojego uznania, tak jak z resztą rozmawialiśmy, wydaje mi się się jest krzywe mocowanie rolki napinającej ( trzpień na którym się trzyma rolka jest podgięty do góry ). w takim przypadku będzie ściągało pasek właśnie w stronę głowicy..
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Post autor: Kamkiler »

ja ten silnik widzialem moze 20 min i to na zlocie nie przyjzalem mu sie na tyle dokladnie by wszystko spr. wiec trzpien tez wchodzi w gre ,szczegolnie po planowaniu i po tym jak mechanik obchodzili sie z glowica i silnikie,ale konrad mowil ze cos bylo juz spawdzane i to nie to
Ostatnio zmieniony 23 gru wt, 2008 1:56 pm przez Kamkiler, łącznie zmieniany 1 raz.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Wcześniej pasek prowadzony był przy krawędzi koła rozrządu, ale nie wystawał tak jak teraz. Głowica była zdjęta i zawieziona na planowanie, więc trzpień rolki, mocowany w bloku, nie miał z tym nic wspólnego. Mam jeszcze jeden taki trzpień, mogę z nim spróbować.
Inne propozycje?
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Krzywo przykręcona pompa wody - inne krzywości w rolę nie wchodzą..
Awatar użytkownika
misha84
Junior
Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
Numer Gadu-gadu: 7499780

Post autor: misha84 »

Witam podłączę się pod temat. U mnie jest to samo, też ściąga pasek w stronę głowicy. Wymieniałem wczoraj kompletny rozrząd (pasek, rolka, pompa wody). Przed ta wymiana też sciągało pasek do głowicy ale nie tarł o nią (pracował przy samej głowicy) teraz widać że powoli się ściera. Może wyć istotne też to że przy okazji wymienili mi zimeringi na wale i wałku rozrządu czyli musieli zjąć koło zembate na wałku, może kwestia innego ułożenia koła? Nie wiem co robić, poradźcie coś. Od czego zacząć od sprawdzenia czy trzpień rolki jest prosty? dołączam zdjęcie
Załączniki
Zdjęcie068.jpg
Awatar użytkownika
KrakerSx
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland Garros 92'
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: KrakerSx »

To że zdejmowali koło zębate rozrządu to nie znaczy że przez to pasek jest krzywo, bo koło ma klin i wraca w to samo miejsce. U mnie przy wymianie kompletnego rozrządu simeringow itp. Nie było nic takiego, ale sprawdź rolkę i czy na dole na kole wału jest w porządku, może pasek jest założony nie w tą stronę :P

Ps. Sprawdź pompę wody jak pisał Orfister, może nie było pod nią dokładnie wyczyszczone, lub ktoś nawalił za dużo silikonu bał się mocno dokręcić i krzywo siedzi.
Awatar użytkownika
misha84
Junior

Pasek jest założony w odpowiednią stronę, widziałem strzałki i jest ok. Jak pisałem na poprzednim pasku też tak chodził blisko głowicy ale nie obcierał, teraz obciera. Nie wiem może się ułoży a może będzie tak tarł, aż pęknie. Dzikson a jak u Ciebie zrobiłeś to już? Co było nie tak?

Muszę chyba zaprowadzić spowrotem samochód do mechanika, jak odwalił fuszerkę to niech poprawia, nie za to płaciłem żebym teraz po nim musiał poprawiać. Pozatym taki z niego fachowiec że nie odpowietrzył ukłądu chłodzenia po wymianie pompy, potem musiałem sam w trasie odpowietrzać bo mi kontrolka mrygała... masakra
Awatar użytkownika
KrakerSx
Uzalezniony
Kontakt:

Jedź niech poprawia i nie wciska kitu że, tak ma być.
Widziałem parę razy że niektórzy mechanicy dają uszczelki preszpanowe pod pompę wody, może i ten coś takiego zaaplikował, i krzywo przykręcił.
Awatar użytkownika
misha84
Junior

a co to za uszczelka? ja z pompa dostałem tylko oring bo sam kupowalem czesci.
Awatar użytkownika
KrakerSx
Uzalezniony
Kontakt:

To taka papierowa uszczelka, jak kupowałem pompę też był w komplecie oring, a sprzedawca chciał mi wcisnąć jeszcze ową uszczelkę, ale po telefonie do znajomego mechanika, odmówiłem. Niektórzy dają ów uszczelki, dla bezpieczeństwa, coś jak silikon.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Proponuję niczego nie ruszać i zgłosić się do mechanika, żeby się poprawił.

W moim przypadku winna była najpewniej rolka albo pompa wody - przy obracaniu silnikiem w przeciwnym kierunku, pasek od razu nachodził na środek koła, tak jak powinien. Możesz to sprawdzić u siebie obracając wałem korbowym.
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

spytajcie dervozawilusa on miał takie kwiatki jak odebrał auto od pewnego mechanika...
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Posiadany PUG: 205 LucKy LooK 1.4 XSi
Kontakt:

Post autor: Dervozavilus »

U mnie pasek trzymał się tylko połową swojej szerokości na kole, ale schodził w drugą stronę, czyli na zewnątrz od silnika. Krzycho jako przyczynę podał olej, który leciał na koło i pasek, przez co, ten ostatni się ześlizgiwał.
Jak przyjechałem do Krzycha dłubać przy głowicy, pasek i rolka już były wymienione i na swoim miejscu. Auto odebrałem w połowie września i póki co jest OK. No może poza tym, że od ostatniego tankowania pali mi chyba 18l/100km, ale mam nadzieję, że to tylko jakaś nieszczelność przewodów paliwowych. Jutro przy świetle dziennym lub sztucznym będę musiał sprawdzić. No chyba, że wskaźnik paliwa zwariował.
ODPOWIEDZ