XS laleczka ;)
- szasz
 - Uzalezniony
 - Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
 - Numer Gadu-gadu: 0

Re: XS laleczka ;)
Nowe serce do JJ dotarło wreszcie do lekarza transplantologa  

Tepee je przywiózł. Moje wozy współdziałają ze sobą  
 biorą przykład z niektórych członków forum  

Zawsze iść, rozkaz który mam we krwi..

- Filipczak
 - Junior
 - Posiadany PUG: Był: GT 1992 1.4, Green 1991 1.4, CTI 1990 1.9, Junior 1987 1.1 Jest: XR 1.1 '91

Ale spaghettiszasz pisze:Nowe serce do JJ dotarło wreszcie do lekarza transplantologaTepee je przywiózł. Moje wozy współdziałają ze sobą
biorą przykład z niektórych członków forum
![]()
- szasz
 - Uzalezniony
 - Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI

Zostaje TU3S, dokładnie w tej samej konfiguracji, co jest teraz, czyli 75 km, monowtysk i "krótka" skrzynia. Po długich przemyśleniach stwierdziłem ostatecznie, że jest to idealna konfiguracja do 205, gwarantująca bardzo dobre osiągi (oczywiście XS to nie GTI) w połączeniu z akceptowalnym zużyciem paliwa.
Przeczytałem kiedyś na forum, że XS to 75 % GTI za 20 % ceny i coś w tym jest
  także nic nie kombinuję w tym zakresie, będę trzymał się oyginału.

Przeczytałem kiedyś na forum, że XS to 75 % GTI za 20 % ceny i coś w tym jest

- 
				grzesiek309
 - Peugeot 205 Master
 - Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
 - Kontakt:

Jak monowtrysk to TU3M, "S" to gaźnik 

Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko
 https://www.facebook.com/205renovation/

Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko
- szasz
 - Uzalezniony

grzesiek309 pisze:Jak monowtrysk to TU3M, "S" to gaźnik
Słuszność Grzesiu

- Filipczak
 - Junior
 - Posiadany PUG: Był: GT 1992 1.4, Green 1991 1.4, CTI 1990 1.9, Junior 1987 1.1 Jest: XR 1.1 '91

Jak już wszystko będzie działać to napisz ile to mniej wiecęj paliszasz pisze:Zostaje TU3S, dokładnie w tej samej konfiguracji, co jest teraz, czyli 75 km, monowtysk i "krótka" skrzynia. Po długich przemyśleniach stwierdziłem ostatecznie, że jest to idealna konfiguracja do 205, gwarantująca bardzo dobre osiągi (oczywiście XS to nie GTI) w połączeniu z akceptowalnym zużyciem paliwa.
- szasz
 - Uzalezniony

Mój wóz ciągnie 180 km/h (licznikowo prawie 190), realnie, ze względu na hałas (wysokie obroty) nie da się jechać stale więcej niż 150 km/h, co uważam za w pełni wystarczające  
  najważniejsze są i tak przyspieszenia, jak dla mnie. Trzeba pamiętać, że z tyłu bębny  
 większy silnik powoduje moim zdaniem konieczność wymiany belki na tę z gti, żeby tarcze założyć. Inaczej można się łacno na cmentarz wybrać  

Teraz pali 8 l. z hakiem w jeździe kombinowanej, generalnie miasto i lekkie korki i odrobina trasy przez teren zabudowany. Ostatnio 530 km zrobione na 45 litrach. Samochód jeździ codziennie, robiąc pomiędzy 20 a 80 dziennie. Noga ciężka, ale staram się

No i do tego olej
 dlatego jest swap.
Mój dotychczasowy silnik będzie częściowo dawcą, bo majster rozbierze np. skrzynię, żeby sprawdzić sprzęgło i założy to, które jest lepsze. Silnik krokowy u mnie nowy, możliwe, że też przełoży. Zamierzam ponadto wstawić tłumik środkowy, przelot, w miejsce wyciętego katalizatora, żeby już zupełnie zwiększyć komfort jazdy

Teraz pali 8 l. z hakiem w jeździe kombinowanej, generalnie miasto i lekkie korki i odrobina trasy przez teren zabudowany. Ostatnio 530 km zrobione na 45 litrach. Samochód jeździ codziennie, robiąc pomiędzy 20 a 80 dziennie. Noga ciężka, ale staram się
No i do tego olej
Mój dotychczasowy silnik będzie częściowo dawcą, bo majster rozbierze np. skrzynię, żeby sprawdzić sprzęgło i założy to, które jest lepsze. Silnik krokowy u mnie nowy, możliwe, że też przełoży. Zamierzam ponadto wstawić tłumik środkowy, przelot, w miejsce wyciętego katalizatora, żeby już zupełnie zwiększyć komfort jazdy

- Filipczak
 - Junior

Dla mnie ta skrzynia jest wkurzajaca juz przy 130 km/h, ja mam wtedy ponad 4, chyba kolo 4,5tys obr/min. Ogolnie autostrada jade tylko wtedy kiedy musze i cisne 100-110 prawym pasem. W planach jest naprawa dyfra, moze przy okazji zmienie 4 i 5 bieg na dluzsze.
A co do hamulcow to przeciez GTI 1.6 i nawet exportowe 1.9 (patrz GTI jozka) mialy oryginalnie bebny. Duzo daje wymiana przednich hebli i przy mocy ok 100KM jest to wystarczajacy setup jak dla mnie.

A co do hamulcow to przeciez GTI 1.6 i nawet exportowe 1.9 (patrz GTI jozka) mialy oryginalnie bebny. Duzo daje wymiana przednich hebli i przy mocy ok 100KM jest to wystarczajacy setup jak dla mnie.
- Martinoo
 - Moderator
 - Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
 - Numer Gadu-gadu: 8330169
 - Kontakt:

Na Twoim miejscu wrzuciłbym 1.6 vts . Robisz nową wiązkę i wrzucasz pod maskę. Prosty szybki swap. 
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!

307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- szasz
 - Uzalezniony

Martinoo, piszesz o rzeczach które są dla mnie czarną magią. Poza tym pan Andrzej, mój mechanik  
  jest ortodoksem: był 1.4, trzeba wstawić 1.4. Wreszcie podtrzymuję to, co napisałem wcześniej, tzn. że ta moc i osiągi są zupełnie wystarczające na moje potrzeby - dojazd do pracy i wożenie dzieci. Trzeba pamiętać, że samochód ma ponad 20 lat  
Powoli do celu
 - mam na myśli pełną odbudowę samochodu.
Byłem dzisiaj w zakładzie, od silnika odczepiona skrzynia, wstępnie mistrz powiedział, że sprzęgło ok, tylko łożysko do wymiany, pasek rozrządu mu się też nie podoba. Poza tym silnik suchy, ładny (dziękuję Andi_kamachi!). Jedna świeca - pierwsza z lewej, zadymiona, po założeniu będzie patrzył, dlaczego. Jutro się wyświetli co i jak
  podstawiam rano JJ i działają chłopaki!!!!
Filipczak: u mnie przy 110 km/h jest 4 tys. obrotów  
  więc po prostu unikam tras dłuższych niż 30 km. Mam do tego inny samochód  
Pzdr  

Powoli do celu
Byłem dzisiaj w zakładzie, od silnika odczepiona skrzynia, wstępnie mistrz powiedział, że sprzęgło ok, tylko łożysko do wymiany, pasek rozrządu mu się też nie podoba. Poza tym silnik suchy, ładny (dziękuję Andi_kamachi!). Jedna świeca - pierwsza z lewej, zadymiona, po założeniu będzie patrzył, dlaczego. Jutro się wyświetli co i jak

- szasz
 - Uzalezniony

No i wjechał dzisiaj nowy silnik  
  posiada szereg elementów z dotychczasowego (sprzęgło, skrzynia, aparat zapłonowy, część kabli, alternator), ale kultura pracy jakby lepsza  
  I co ważne, nie dymi!! Bo to nie diesel, który MUSI DYMIĆ  
 Najważniejsze, żeby power został  

- andi_kamachi
 - Junior
 - Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
 - Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
 - Kontakt:

Hej! Fajowo wiedzieć, że serce Rolanda łomocze jeszcze 
Czy rozrząd jednak zmieniałeś?
Kompletny nowy był wsadzony przy poprzednim przeszczepie. Pasek+napinacz+pompa.
A! Rozrusznik przełożyłeś? Czy został mój? Ten mój lubił płatać figle.., ale po ostatniej interwencji było ok.
Powodzenia i niskiego spalania życzę! (niezależnie benzyny, czy oleju)

Czy rozrząd jednak zmieniałeś?
Kompletny nowy był wsadzony przy poprzednim przeszczepie. Pasek+napinacz+pompa.
A! Rozrusznik przełożyłeś? Czy został mój? Ten mój lubił płatać figle.., ale po ostatniej interwencji było ok.
Powodzenia i niskiego spalania życzę! (niezależnie benzyny, czy oleju)
- szasz
 - Uzalezniony

Łomocze, póki co jest u mnie na okresie próbnym. Mam świadomość, że silnik stał przez kilka miesięcy (2 - 3 z tego co pamiętam), więc na razie daję mu szansę i nie wciskam gazu do dechyandi_kamachi pisze:Hej! Fajowo wiedzieć, że serce Rolanda łomocze jeszczeCzy rozrząd jednak zmieniałeś?
Co do rozrusznika, to w sumie nie wiemandi_kamachi pisze:A! Rozrusznik przełożyłeś? Czy został mój? Ten mój lubił płatać figle.., ale po ostatniej interwencji było ok.
Dziękiandi_kamachi pisze:Powodzenia i niskiego spalania życzę! (niezależnie benzyny, czy oleju)![]()
Mój stary silnik musiał być już porządnie zmęczony. Mówił mechanik, że płyn chłodniczy po spuszczeniu był bardzo zanieczyszczony; uwzględniając wyciek spod głowicy, myślę, że uszczelka przepuszczała też do kanałów chłodzących, mój szczeniacki system jazdy, czyli gaz do dechy i sprawdzanie "ile pociągnie" na pewno mu nie pomagało
Pzdr.

- Martinoo
 - Moderator
 - Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
 - Numer Gadu-gadu: 8330169
 - Kontakt:

Wbrew pozorom to tylko trochę kabli więcej i przekładka. Nawet skrzynia może być ta sama. A przy zdrowym vts mocy masz dużo więcej niż z 1.4.szasz pisze:Martinoo, piszesz o rzeczach które są dla mnie czarną magią. Poza tym pan Andrzej, mój mechanikjest ortodoksem: był 1.4, trzeba wstawić 1.4. Wreszcie podtrzymuję to, co napisałem wcześniej, tzn. że ta moc i osiągi są zupełnie wystarczające na moje potrzeby - dojazd do pracy i wożenie dzieci. Trzeba pamiętać, że samochód ma ponad 20 lat
Powoli do celu- mam na myśli pełną odbudowę samochodu.
Byłem dzisiaj w zakładzie, od silnika odczepiona skrzynia, wstępnie mistrz powiedział, że sprzęgło ok, tylko łożysko do wymiany, pasek rozrządu mu się też nie podoba. Poza tym silnik suchy, ładny (dziękuję Andi_kamachi!). Jedna świeca - pierwsza z lewej, zadymiona, po założeniu będzie patrzył, dlaczego. Jutro się wyświetli co i jakpodstawiam rano JJ i działają chłopaki!!!! Filipczak: u mnie przy 110 km/h jest 4 tys. obrotów
więc po prostu unikam tras dłuższych niż 30 km. Mam do tego inny samochód
Pzdr
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!

307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- DJPreZes
 - Moderator
 - Posiadany PUG: Roland Garros/307
 - Numer Gadu-gadu: 2516096

Dokładanie kabli do wiązki...nie tędy droga. Bierzesz wiązkę z saxo/106 tą od kompa, podpinasz co trzeba, łączysz z wiązką licznikowo-"akumulatorową" i tam jest tylko trochę kabelkologii 
 Dokładanie przewodów do istniejącej będzie trudniejsze.

Peugeot 205 Roland Garros Cabrio