XS laleczka ;)

Prezentacje posiadanych 205tek, krótkie opisy, historia i zdjęcia posiadanych samochodów.
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony
Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
Numer Gadu-gadu: 0

Re: XS laleczka ;)

Post autor: szasz »

Nowe serce do JJ dotarło wreszcie do lekarza transplantologa 8)
Zdjęcie0362.jpg
Tepee je przywiózł. Moje wozy współdziałają ze sobą :D biorą przykład z niektórych członków forum :wink:
Zdjęcie0360.jpg
Zawsze iść, rozkaz który mam we krwi..
Awatar użytkownika
Filipczak
Junior
Posiadany PUG: Był: GT 1992 1.4, Green 1991 1.4, CTI 1990 1.9, Junior 1987 1.1 Jest: XR 1.1 '91

Post autor: Filipczak »

szasz pisze:Nowe serce do JJ dotarło wreszcie do lekarza transplantologa 8)
Zdjęcie0362.jpg
Tepee je przywiózł. Moje wozy współdziałają ze sobą :D biorą przykład z niektórych członków forum :wink:
Zdjęcie0360.jpg
Ale spaghetti 8)7 wleci zwykle TU3M czy cos mocniejszego? Moj GT jechal do lekarza z dwoma silnikami :D
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony
Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI

Zostaje TU3S, dokładnie w tej samej konfiguracji, co jest teraz, czyli 75 km, monowtysk i "krótka" skrzynia. Po długich przemyśleniach stwierdziłem ostatecznie, że jest to idealna konfiguracja do 205, gwarantująca bardzo dobre osiągi (oczywiście XS to nie GTI) w połączeniu z akceptowalnym zużyciem paliwa.

Przeczytałem kiedyś na forum, że XS to 75 % GTI za 20 % ceny i coś w tym jest 8) także nic nie kombinuję w tym zakresie, będę trzymał się oyginału.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Jak monowtrysk to TU3M, "S" to gaźnik :wink:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony

grzesiek309 pisze:Jak monowtrysk to TU3M, "S" to gaźnik :wink:

Słuszność Grzesiu :D dziękuję za sprostowanie. Przynajmniej wiem, kto śledzi mój wątek :D
Awatar użytkownika
Filipczak
Junior
Posiadany PUG: Był: GT 1992 1.4, Green 1991 1.4, CTI 1990 1.9, Junior 1987 1.1 Jest: XR 1.1 '91

szasz pisze:Zostaje TU3S, dokładnie w tej samej konfiguracji, co jest teraz, czyli 75 km, monowtysk i "krótka" skrzynia. Po długich przemyśleniach stwierdziłem ostatecznie, że jest to idealna konfiguracja do 205, gwarantująca bardzo dobre osiągi (oczywiście XS to nie GTI) w połączeniu z akceptowalnym zużyciem paliwa.
Jak już wszystko będzie działać to napisz ile to mniej wiecęj pali :) Ja trochę żałuję, że nie wrzuciłem TU5 i gdybym robił teraz swap, to szukałbym raczej tylko 1.6, chociaż na osiągi tez nie mam co narzekać, gaźniki dają radę, ale paliwka też sobie trochę to 1.4 łyka, bo ok 8l/100km
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony

Mój wóz ciągnie 180 km/h (licznikowo prawie 190), realnie, ze względu na hałas (wysokie obroty) nie da się jechać stale więcej niż 150 km/h, co uważam za w pełni wystarczające 8) najważniejsze są i tak przyspieszenia, jak dla mnie. Trzeba pamiętać, że z tyłu bębny :wink: większy silnik powoduje moim zdaniem konieczność wymiany belki na tę z gti, żeby tarcze założyć. Inaczej można się łacno na cmentarz wybrać :cry:

Teraz pali 8 l. z hakiem w jeździe kombinowanej, generalnie miasto i lekkie korki i odrobina trasy przez teren zabudowany. Ostatnio 530 km zrobione na 45 litrach. Samochód jeździ codziennie, robiąc pomiędzy 20 a 80 dziennie. Noga ciężka, ale staram się :P
No i do tego olej :-) dlatego jest swap.

Mój dotychczasowy silnik będzie częściowo dawcą, bo majster rozbierze np. skrzynię, żeby sprawdzić sprzęgło i założy to, które jest lepsze. Silnik krokowy u mnie nowy, możliwe, że też przełoży. Zamierzam ponadto wstawić tłumik środkowy, przelot, w miejsce wyciętego katalizatora, żeby już zupełnie zwiększyć komfort jazdy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Filipczak
Junior

Dla mnie ta skrzynia jest wkurzajaca juz przy 130 km/h, ja mam wtedy ponad 4, chyba kolo 4,5tys obr/min. Ogolnie autostrada jade tylko wtedy kiedy musze i cisne 100-110 prawym pasem. W planach jest naprawa dyfra, moze przy okazji zmienie 4 i 5 bieg na dluzsze.
A co do hamulcow to przeciez GTI 1.6 i nawet exportowe 1.9 (patrz GTI jozka) mialy oryginalnie bebny. Duzo daje wymiana przednich hebli i przy mocy ok 100KM jest to wystarczajacy setup jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

Na Twoim miejscu wrzuciłbym 1.6 vts . Robisz nową wiązkę i wrzucasz pod maskę. Prosty szybki swap.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony

Martinoo, piszesz o rzeczach które są dla mnie czarną magią. Poza tym pan Andrzej, mój mechanik 8) jest ortodoksem: był 1.4, trzeba wstawić 1.4. Wreszcie podtrzymuję to, co napisałem wcześniej, tzn. że ta moc i osiągi są zupełnie wystarczające na moje potrzeby - dojazd do pracy i wożenie dzieci. Trzeba pamiętać, że samochód ma ponad 20 lat 8)

Powoli do celu :wink: - mam na myśli pełną odbudowę samochodu.

Byłem dzisiaj w zakładzie, od silnika odczepiona skrzynia, wstępnie mistrz powiedział, że sprzęgło ok, tylko łożysko do wymiany, pasek rozrządu mu się też nie podoba. Poza tym silnik suchy, ładny (dziękuję Andi_kamachi!). Jedna świeca - pierwsza z lewej, zadymiona, po założeniu będzie patrzył, dlaczego. Jutro się wyświetli co i jak :mrgreen: podstawiam rano JJ i działają chłopaki!!!!
Zdjęcie0365.jpg
Filipczak: u mnie przy 110 km/h jest 4 tys. obrotów :) więc po prostu unikam tras dłuższych niż 30 km. Mam do tego inny samochód 8)
Zdjęcie0359.jpg
Zdjęcie0242.jpg
Pzdr :W
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony

No i wjechał dzisiaj nowy silnik 8) posiada szereg elementów z dotychczasowego (sprzęgło, skrzynia, aparat zapłonowy, część kabli, alternator), ale kultura pracy jakby lepsza :D I co ważne, nie dymi!! Bo to nie diesel, który MUSI DYMIĆ 8) Najważniejsze, żeby power został :mrgreen:
Zdjęcie0373.jpg
Awatar użytkownika
andi_kamachi
Junior
Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
Kontakt:

Post autor: andi_kamachi »

Hej! Fajowo wiedzieć, że serce Rolanda łomocze jeszcze ;)
Czy rozrząd jednak zmieniałeś?
Kompletny nowy był wsadzony przy poprzednim przeszczepie. Pasek+napinacz+pompa.
A! Rozrusznik przełożyłeś? Czy został mój? Ten mój lubił płatać figle.., ale po ostatniej interwencji było ok.
Powodzenia i niskiego spalania życzę! (niezależnie benzyny, czy oleju) ;)
Awatar użytkownika
szasz
Uzalezniony

andi_kamachi pisze:Hej! Fajowo wiedzieć, że serce Rolanda łomocze jeszcze ;) Czy rozrząd jednak zmieniałeś?
Łomocze, póki co jest u mnie na okresie próbnym. Mam świadomość, że silnik stał przez kilka miesięcy (2 - 3 z tego co pamiętam), więc na razie daję mu szansę i nie wciskam gazu do dechy 8) rozrząd został, wymieniony jest wyłącznie pasek, bo się majstrowi nie podobał 8) moje sprzęgło było lepsze, więc zostało.
andi_kamachi pisze:A! Rozrusznik przełożyłeś? Czy został mój? Ten mój lubił płatać figle.., ale po ostatniej interwencji było ok.
Co do rozrusznika, to w sumie nie wiem :wink: zapytam się przy okazji.
andi_kamachi pisze:Powodzenia i niskiego spalania życzę! (niezależnie benzyny, czy oleju) ;)
Dzięki :D jeździ jakby tak samo, tyle, że nie dymi :mrgreen: no i rozkoszuję się równą pracą po uruchomieniu na zimno 8) ogólnie to tak jak napisałem, jeżdżę grzecznie, daję mu szansę, żeby się wszystko ułożyło.

Mój stary silnik musiał być już porządnie zmęczony. Mówił mechanik, że płyn chłodniczy po spuszczeniu był bardzo zanieczyszczony; uwzględniając wyciek spod głowicy, myślę, że uszczelka przepuszczała też do kanałów chłodzących, mój szczeniacki system jazdy, czyli gaz do dechy i sprawdzanie "ile pociągnie" na pewno mu nie pomagało 8)7

Pzdr.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

szasz pisze:Martinoo, piszesz o rzeczach które są dla mnie czarną magią. Poza tym pan Andrzej, mój mechanik 8) jest ortodoksem: był 1.4, trzeba wstawić 1.4. Wreszcie podtrzymuję to, co napisałem wcześniej, tzn. że ta moc i osiągi są zupełnie wystarczające na moje potrzeby - dojazd do pracy i wożenie dzieci. Trzeba pamiętać, że samochód ma ponad 20 lat 8)

Powoli do celu :wink: - mam na myśli pełną odbudowę samochodu.

Byłem dzisiaj w zakładzie, od silnika odczepiona skrzynia, wstępnie mistrz powiedział, że sprzęgło ok, tylko łożysko do wymiany, pasek rozrządu mu się też nie podoba. Poza tym silnik suchy, ładny (dziękuję Andi_kamachi!). Jedna świeca - pierwsza z lewej, zadymiona, po założeniu będzie patrzył, dlaczego. Jutro się wyświetli co i jak :mrgreen: podstawiam rano JJ i działają chłopaki!!!!
Zdjęcie0365.jpg
Filipczak: u mnie przy 110 km/h jest 4 tys. obrotów :) więc po prostu unikam tras dłuższych niż 30 km. Mam do tego inny samochód 8)
Zdjęcie0359.jpg
Zdjęcie0242.jpg
Pzdr :W
Wbrew pozorom to tylko trochę kabli więcej i przekładka. Nawet skrzynia może być ta sama. A przy zdrowym vts mocy masz dużo więcej niż z 1.4.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Dokładanie kabli do wiązki...nie tędy droga. Bierzesz wiązkę z saxo/106 tą od kompa, podpinasz co trzeba, łączysz z wiązką licznikowo-"akumulatorową" i tam jest tylko trochę kabelkologii ;) Dokładanie przewodów do istniejącej będzie trudniejsze.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
ODPOWIEDZ